Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Mazanec, oblíbený pokrm během Velikonoc, se vyznačuje bohatou historií a tradičními recepty, které se předávají z generace na generaci. Nicméně, moderní doba přináší nové možnosti a technologie do kuchyně, což umožňuje inovace i u tradičních jídel. Jedním takovým pokrokem je příprava mazance pomocí horkovzdušné fritézy.

Horkovzdušná fritéza nabízí efektivní způsob pečení bez nadměrného použití oleje nebo másla. To znamená, že i tradiční recepty jako mazanec mohou být připraveny s menším množstvím tuku, aniž by to ovlivnilo jejich chuťové vlastnosti. Díky rovnoměrnému ohřevu fritézy se mazanec peče dokonale a získává křupavou krustu bez nutnosti častého otáčení nebo odkládání.

Jedním z hlavních benefitů použití horkovzdušné fritézy je rychlost přípravy. Díky moderním technologiím se mazanec peče rychleji než tradičním způsobem v troubě, což je ideální pro zaneprázdněné domácnosti. Navíc, díky jednoduchosti ovládání fritézy je příprava mazance snadná i pro začínající kuchaře.

Horkovzdušná fritéza přináší moderní přístup k tradičnímu receptu na mazanec, což umožňuje zachování jeho autentické chuti a zároveň nabízí rychlost, jednoduchost a variabilitu při přípravě. Takže ať už se rozhodnete zůstat věrní tradičnímu receptu nebo vyzkoušet nové varianty, horkovzdušná fritéza je skvělým nástrojem pro vaši velikonoční kulinářskou dobrodružství.

Mazanec z brambor

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

90

minut
Kalorie

199

kcal

Suroviny

  • 1 polotučný tvaroh

  • 250 g ovesných vloček

  • kůra z 1 citrónu

  • droždí

  • 4 PL cukru

  • 2 vejce

  • 50 g másla

  • hrst brusinek

  • 5 cl tuzemáku

  • 500 g brambor

  • hrst mandlí

  • žloutek na potření

Postup

  • Do mísy si dáme tvaroh, droždí, cukr a vše vymícháme, aby se droždí rozpustilo.

  • přidáme povolené máslo, kůru z citrónu a opět zamícháme.

  • Následně vejce, nadrcené mandle, brusinky namočené v tuzemáku alespoň pár hodin. Přidáme i s tuzemákem. Dále pak na polovinu uvařené a na jemno nastrouhané brambory a rozemnleté ovesné vločky. 

  • Vypracujeme hladké těsto. 

  • Přesuneme na vymazaný plech, uděláme tvar bochánku a na hoře nakrojíme do kříže a necháme ještě hodinu kynout. Následně potřeme důkladně žloutkem. Dáme do předehřáté trouby na 175 stupňů na 30 minut.