Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Mazanec, oblíbený pokrm během Velikonoc, se vyznačuje bohatou historií a tradičními recepty, které se předávají z generace na generaci. Nicméně, moderní doba přináší nové možnosti a technologie do kuchyně, což umožňuje inovace i u tradičních jídel. Jedním takovým pokrokem je příprava mazance pomocí horkovzdušné fritézy.
Horkovzdušná fritéza nabízí efektivní způsob pečení bez nadměrného použití oleje nebo másla. To znamená, že i tradiční recepty jako mazanec mohou být připraveny s menším množstvím tuku, aniž by to ovlivnilo jejich chuťové vlastnosti. Díky rovnoměrnému ohřevu fritézy se mazanec peče dokonale a získává křupavou krustu bez nutnosti častého otáčení nebo odkládání.
Horkovzdušná fritéza přináší moderní přístup k tradičnímu receptu na mazanec, což umožňuje zachování jeho autentické chuti a zároveň nabízí rychlost, jednoduchost a variabilitu při přípravě. Takže ať už se rozhodnete zůstat věrní tradičnímu receptu nebo vyzkoušet nové varianty, horkovzdušná fritéza je skvělým nástrojem pro vaši velikonoční kulinářskou dobrodružství.
Mazanec z brambor
10
90
minut199
kcalSuroviny
1 polotučný tvaroh
250 g ovesných vloček
kůra z 1 citrónu
droždí
4 PL cukru
2 vejce
50 g másla
hrst brusinek
5 cl tuzemáku
500 g brambor
hrst mandlí
žloutek na potření
Postup
Do mísy si dáme tvaroh, droždí, cukr a vše vymícháme, aby se droždí rozpustilo.
přidáme povolené máslo, kůru z citrónu a opět zamícháme.
Následně vejce, nadrcené mandle, brusinky namočené v tuzemáku alespoň pár hodin. Přidáme i s tuzemákem. Dále pak na polovinu uvařené a na jemno nastrouhané brambory a rozemnleté ovesné vločky.
Vypracujeme hladké těsto.
Přesuneme na vymazaný plech, uděláme tvar bochánku a na hoře nakrojíme do kříže a necháme ještě hodinu kynout. Následně potřeme důkladně žloutkem. Dáme do předehřáté trouby na 175 stupňů na 30 minut.