Celozrnný žitný semínkový chléb

Způsob přípravy , , ,
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 min Čas vaření: 50 min Čas odpočinku: 12 hodina Celkový čas: 13 hod
Porce 8
Ingredience
  • 400 gramy(ů) celozrnná žitná mouka
  • 1 kvásek na chleba (dá se koupit v Penny, pokud máme poblíž pekárnu dá se nahradit kváskem na chleba)
  • 1 polévková lžíce lněného semínka
  • 1 polévková lžíce sezamová semínka
  • 0,3 litry/litrů vody
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • římský kmín
  • droždí v prášku (dá se koupit v Penny)
Rozkvas
  1. smícháme kvásek na chleba (ať už práškový nebo z pekárny), s 1 dcl vody a hrstí celozrnné mouky. Pokud máme kvásek práškový, musíme přidat ještě lžičku droždí
  2. Necháme přikryté ideálně igelitem přes noc na teplém místě
  3. ráno si z hotového rozkvasu odebereme do sklenice po okurkách půlku. Tu dáme do ledničky a poslouží nám pro příště, tzn. při pečení druhého a každého dalšího chleba jen vytáhneme z ledničky vlastní kvásek.
  4. Těsto
  5. do rozkvasu dáme zbytek mouky a postupně přidáváme i vodu. Těsto musí být hladké.
  6. Když je těsto hladké, zamícháme do něj semínka, najemno nastrouhaný česnek, sůl a římský kmín
  7. opět přikryjeme a necháme ještě cca 3 hodiny odpočívat v teple.
  8. Pečení
  9. z hotového těsta si vymodelujeme náš vytoužený tvar. Je možné těsto dát do formy na biskupský chlebíček či ho nechat kynout ve speciální ošatce pro obdelníkový tvar. Část semínek můžeme použít na posypání na konec..
  10. dáme do předehřáté trouby na 230 stupňů horkovzdušně a pečeme 30 minut
  11. průběžně potíráme obyčejnou vodou, aby byl chléb vláčný.
  12. následně snížíme teplotu na cca 180 stupňů a pečeme dalších 20 minut
Výživové údaje

Velikost porce 40g

Porce 8


Množství na porci
Kalorie 461
% Denní hodnota *
Celkový tuk 11.38g18%
Nasycené tuky 1.3g7%
Celkový obsah sacharidů 72.79g25%
Vláknina 19.49g78%
Cukry 2.06g
Bílkovina 10.49g21%

* Procentní denní hodnoty jsou založeny na 2 000 kalorické stravě. Vaše denní hodnota může být vyšší nebo nižší v závislosti na vašich kalorických potřebách.