Foto: Freepik

Existuje několik způsobů a rad, jak se nejlépe opalovat. Někdo navrhuje přerušovat opalování na přímém slunci s pobytem ve stínu. Někdo zase má nejrůznější tipy na to, čím se namazat před opalováním. Každopádně jde spíše o nějaké „babské rady“, které někomu mohou pomoci a někomu ne.

Nejdůležitější je samotná příprava

V případě opalování bývá problém s tím, že naše tělo i pokožka jsou velice vyschlé a kůže se často začne loupat. Proto je dobré na to myslet již před samotným opalováním a aplikovat si nějaký hydratační přípravek. Ten nezajistí jen hydrataci pokožky, ale také zařídí, aby opalování probíhalo rovnoměrně.

Jak se správně a rychle opálit?

Nejeden člověk si myslí, že nejvíce opálen bude, když se vystaví slunečním paprskům na co nejdelší dobu. Nejlépe samozřejmě v době, kdy slunce svítí nejvíce. To je samozřejmě velká hloupost, protože za hnědnutí pokožky je zodpovědný melanin, který se vytváří asi zhruba 2-3 hodiny během vašeho pobytu na slunci. Poté již vaše opalování prakticky nemá smysl.

Foto: Freepik

Pokud se tedy budete opalovat déle, hrozí vám zdravotní komplikace v podobě úžehu, úpalu či nadměrné dehydratace. Níže jsou pak shrnuty zásady a tipy, které vám pomohou k lepšímu opalování:

  • Zařaďte karoten a lykopen do jídelníčku. Je to celkem logické, protože karoten podporuje opalování a zároveň lykopen dokáže posílit kožní bariéru. V praxi tak může přispět k ochraně před škodlivým UV zářením. A čím můžete tedy zvýšit příjem karotenu a lykopenu? Je to jednoduché, protože karoten se vyskytuje v běžné mrkvy či sladkých bramborách a lykopen zase ve vodním melounu.

  • Dopřejte si pořádný peeling. Timto krokem můžete zbavit pokožku odumřelých kožních buněk a dokonale ji vyhladit. Obecně je více doporučován peeling, který není na bázy oleje, protože si tím nechceme ucpat póry, ale jen zbavit pokožku škodlivin.

  • Vyzkoušejte aktivátor opálení. Na trhu se dají sehnat i tzv. aktivátory opálení, po kterých nanášíte i klasický opalovací krém. Nejen, že se lépe opálíte, ale vaše snědá barva by měla mít i delší životnost.

  • Hlídejte si UV filtr.Po vstřebání aktivátoru je nezbytné nanést opalovací krém. Z bezpečnostních důvodů doporučujeme zvolit krém s faktorem alespoň 30 SPF místo klasíckýho ochranného faktoru. Základní rozdíl je ten, že SPF označuje sílu ochranného faktoru proti ultrafialovému zážení.

  • Opalujte se častěji, ale kratší dobu. Většina lidí si myslí, že je nejlepší se opalovat co nejdelší dobu a ideálně přes poledne, kdy slunce nejvíce svítí. To je ale omyl, protože daleko účinnější je opalovat se kratší dobu a dělat si mezitím pauzy.

  • Otáčejte se jako prase na rožni.S trochou nadsázky se dá skutečně opalování přirovnat ke grilování. Nesmíte totiž dopustit, abyste se z jedné strany například spálily. Pokud chcete dotáhnout opalování k dokonalosti, měli byste zapřemýšlet nad opalováním i z boku. Jinak můžete připomínat koblihu, která je opálená ze předu a ze zadu. Zároveň nezapomínejte na sundání ramínek od plavek, abyste na jejich místě neměli jen bílé pruhy.

  • Mazejte se krémem alespoň každých 30 minut. Nezapomínejte, že opalovací krémy nemají trvanlivost několik hodin, ale zpravidla jen několik desítek minut. Pokud jste skutečně na ostrém slunci, doporučujeme natírat svou pokožku alespoň každých 30 minut.

  • Nezapomínejte ani na péči po opalování. V momentě, kdy ukončíte vaše opalování, je nejlepší ze sebe smýt opalovací krém a nanést na svou pokožku krém či balzám po opalování.

  • Doplňte si vitamíny. Před opalovaním si doplňte hladiny vitamínu E a C, které doplňují negativní vliv, který může mít ultrafialové záření na naši pokožku.

Foto: Freepik

Jak se mám opálit, když není slunce?

Pokud se potřebujete opálit v zimě nebo když zrovna v létě není dostatek slunce, budete se muset spolehnout na samoopalovací krémy. Zde ale silně varujeme před dvěma problémy. Musíte se natřít rovnoměrně a vždy musíte mít aplikační rukavici, protože jinak budete mít ruku výrazně více opálenou než zbytek pokožky.

Vyzkoušené triky

  • Zkuste to bez plavek – To má hned několik výhod. Jednou z nich je, že budete mít zcela logicky rovnoměrnou snědou barvu. Další výhodou je menší pravděpodobnost vzniku spálenin, které se velice často dělají právě do linií, kde přechází oblečení na kůži.

  • Urychlete opalování na lehátku – Pokud zkusíte plavat na průhledném lehátku, zjistíte, že se opálíte daleko rychleji. Voda totiž odráží slunce a vy se opalujete z obou stran zároveň.

Děti to mají jinak

Pokud se chcete opalovat na pláži, kam vezmete celou rodinu včetně dětí, nezapomínejte na to, že děti mají tenčí kůži. Proto musejí být děti před škodlivými paprsky chráněni daleko pečlivěji. Do stáří jednoho roku byste pak děti na přímé slunce neměli vůbec brát.

V případě dětí jim dejte hlavně dlouhé rukávy a nesmíte zapomenout ani na klobouček. Pokud vám to vaše děťátko dovolí, můžete mu nandat sluneční brýle. Malí kojenci do šesti měsíců věku by navíc neměli přijít do styku s opalovacím, krémem, protože ho sami ještě nedokáží zpracovat a vstřebat.

Foto: Pixabay

Slunce není pro každého

Bohužel tato kratochvíle není pro každého, protože lidé s citlivou pokožkou, kteří trpí na vyrážky, puchýře či všelijaké skvrnky, by se měli opalování vyhýbat a držet se doporučení svých lékařů. Nezapomínejte ani na to, že existují léky, které jako vedlejší efekt mají zvýšenou citlivost na slunce, jako jsou antibiotika, antidiabetiky, léky na srdce a další. Stejný problém můžete mít v těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce. Pokud si nejste jisti nebo pokud užíváte nějaký lék, poraďte se raději se svým lékařem.

Zdroj: Kafe.cz (odkaz), iDnes.cz (odkaz), Novinky.cz (odkaz)