Foto: Freepik

Co si budeme povídat, dnešní doba je uspěchaná a plná stresu. Běžíte do práce, v práci na vás každý tlačí a stresuje vás, pak běžíte na nákup, domů, děláte s dětmi úkoly a to vše bez jakéhokoliv odpočinku. K tomu se přidává stres, že vám ujede autobus, v krámě mají již vyprodané pečivo a děti přinesly ze školy poznámku. Kdo by to neznal.

Každý však má nárok na svou vlastní „relaxační oázu“. Jde o chvilku času, kdy se vzdálíte od každodenního shonu, abyste si vyčistili hlavu a načerpali novou energii. V praxi ale nejde o nic revolučního či převratného, protože se jedná jen o soubor vašich oblíbených aktivit, při kterých se dokážete zkrátka uvolnit.

Z toho již z principu vyplývá, že pro každého se jedná o jinou aktivitu. Někdo se uvolní při rybaření, někdo čte knihu a někdo si poslechne hudbu. Mezi další oblíbené aktivity patří třeba plavba na nafukovacím člunu, pilates či camping. Nyní si povíme něco o jednotlivých aktivitách a jejich příznivému vlivu na naše psychické zdraví.

Poslech hudby

Poslech hudby je jedním z nejstarších a nejúčinnějších způsobů relaxace. Hudba má schopnost působit na naši náladu a emoce a umožňuje nám zcela se ponořit do momentu. Vytvořte si seznam oblíbených písní, které vám přinášejí radost a klid. Můžete si jen oblíbené písničky dát do jedné složky nebo zatřídit do playlistu na Youtube či Spotify. Pak už se můžete jen nechat unášet melodiemi, zavřete oči a odpočívejte. Hudba může být také součástí dalších relaxačních aktivit, jako je například jóga nebo meditace.

Foto: Freepik

Plavba na člunu

Plavba na nafukovacím člunu je další skvělou možností, jak se vzdálit od každodenní reality. Nemusíte být námořník nebo mít drahý člun za tisíce. Stačí vám jen obyčejný nafukovací člun, který si nafouknete ne blízkém rybníku, jezeře nebo stojaté řece a máte vyhráno.

Vydejte se na klidnou řeku nebo jezero a plujte v klidu v objetí vody. Tato aktivita vám umožní relaxovat a zároveň se příjemně osvěžit. Navíc si můžete vzít na člun nějakou hudbu nebo děti a užít si plavbu společně. Za mě není nic více uklidňujícího než poklidná hladina jezera a vycházející slunce.

Pilates

Pilates je tréninková metoda, která se zaměřuje na posílení těla, zlepšení flexibility a uvolnění mysli. Sestává se z cvičení, která jsou prováděna s důrazem na správnou polohu těla, správné dýchání a kontrolu pohybů. Pilates je vhodný pro lidi všech věkových kategorií a úrovní fyzické kondice. Zkuste si najít instruktora nebo si pořiďte cvičební video a vydejte se na cestu objevování svého těla a relaxace skrze pohyb.

Procházky v přírodě

Procházky v přírodě jsou nejen relaxační, ale také prospěšné pro zdraví. Vyrazte do blízkého parku, lesa nebo na pláž a procházejte se v klidu. Dýchejte čerstvý vzduch, pozorujte přírodu kolem sebe a nechte své myšlenky jen tak plynout. Příroda má pozitivní vliv na naši psychiku a pomáhá nám odpočívat od každodenního stresu a starostí.

Foto: Freepik

Camping a piknik

Camping je skvělý způsob, jak na delší dobu uniknout z každodenního shonu a vytvořit si relaxační oázu přímo v přírodě. Postavte si stan, rozložte spací pytel a užijte si jedinečnou atmosféru táboření. Pokud chcete méně dobrodružnou variantu, můžete si objednat nějaký srub či chatičku.

Stejně zajímavé a relaxační může být příprava pikniku či vaření přímo v přírodě. V praxi pak nezáleží na tom, zda máte plápolající oheň nebo jedno plotýnkový plynový vařič. Camping a piknik je skvělou příležitostí k odpočinku, prozkoumávání okolní přírody a naplnění svého života dobrodružstvím.

Závěr

Je důležité si uvědomit, že relaxace je individuální a každý člověk může mít své vlastní oblíbené způsoby relaxace. Nezáleží na tom, zda si vyberete jednu z výše uvedených aktivit nebo si najdete něco úplně jiného. Klíčem je najít čas na sebe, na odpočinek a regeneraci. Odpočinek a regenerace by ale neměli znamenat koukání na televizi, sezení u počítače a válení se na gauči.

Pamatujte, že relaxace je nezbytnou součástí zdravého životního stylu a přispívá k našemu fyzickému a duševnímu blahu. Takže si udělejte čas na svou vlastní relaxační oázu. Nalezněte si aktivitu, která vás nejvíce oslovuje, a užijte si to. Odpočiňte si, načerpejte novou energii a nechte svou mysl a tělo znovu nabít baterie. Vaše relaxace je důležitá a zasloužíte si ji.

Zdroj: mind.org.uk (odkaz)