Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Nemusíte být přímo zálesák či turista, ale od určité doby se snažím na delší výlety či dovolenou vozit s sebou vždy nějaký nejmenší, nejlehší a nejpraktičtější vařič, který mi nezabere místo v batohu nebo nezničí záda. Přeci jenom v moka konvičce máte kávu uvařenou za 2 minuty, ale ve frontě na benzinové pumpě kolikrát čekáte i déle.

Dlouho jsem vybíral mezi klasickými českými vařiči Var 1 a Var2, které mi nakonec přišly příliš robustní a jejich váha je také trochu vyšší. V další etapě jsem uvažoval o nějakém zahraničním praktické plynovém jednoplotýnkovém vařiči, ale všechny mělo rozměry cca 15 cm x 10 cm.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Jsou zkrátka uzpůsobené k tomu, abyste tam mohli ohřívat velký hrnec s 4 litry guláše. To jsem ale nepotřeboval. Pak jsem narazil náhodou na Meva Spark, což je neskutečně malý a praktický vařič, který váží jen pouhých 80 g. Není větší než krabička cigaret, ale má výkon 2,6 kW.

Je plně kompatibilní s plynovými kartušemi Meva, které jsou všude k dispozici, popřípadě s jinými kartušemi se závitem KP02006 a KP2007. Přijde vám složený v malém a praktickém pouzdře, které je pevné, takže na rozdíl od jiných vařičů nemusím dávat pozor na poškození vařiče. Tento se zkrátka nepoškodí.

Přes jeho malé rozměry má po rozložení dostatečně velkou plochu na to, abyste tam také ohřáli i větší množství omáčky či polévky. Byl jsem poměrně překvapen jeho stabilitou a bytelností. Nožičky jsou kónicky vyspádovány směrem k hořáku a mají na sobě takové zářezy, kam přesně sedne nějaký plechový hrnek, ešus, moka konvička či větší hrnec.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Jeho rozměry ve složeném stavu jsou 45 x 45 x 70 mm a udávaná spotřeba je 186 g / hod. U tohoto typu vařiče sice nenajdete piezozapalování (jiskra zažehne plyn při otočení ventilu), ale mne to vůbec nevadí. Podle technických údajů byste měli uvařit litr vody za 3 minuty 40 sekund.

Toto je docela subjektivní, protože záleží, zda to zkoušíte při pokojové teplotě nebo v mrazu. Stejně tak záleží na výchozí teplotě vody. Nicméně jelikož je teď teplo, dokázali jsme ohřát litr vody za 2 minuty 50 sekund. Za mne to je naprosto dostačující výkon a je to rychlejší než většina rychlovarných konvic.

Kartuše se vyrábí zpravidla ve dvou standardních velikostech, a to 230 g a 450 g. Na plný výkon, tzn. na maximální plamen, by měla ta menší vydržet 1 h 14 min a ta větší 2 h 28 min. Znovu připomínám, že jde o velice subjektivní záležitost. Já například nikdy nepoužívám maximální plamen.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Pokud tam dáte malou pánvičku a plátek masa, nechci ho splálit, ale pomalu opékat. Jen pro představu kuřecí steak jsem dělal zhruba 10 – 15 minut, takže ta kartuše by vám měla vydržet na cca 7 vaření. Ještě je zapotřebí zmínit, že tento vařič má plamen soustředěný doprostřed do špičky.

Je proto potřeba počítat s tím, že když opékáte maso, bude to uprostřed nejvíce pálit. Stačí ale dát trochu oleje a nebo maso občas posunout. Za mne jsem naprosto spokojený a tento vařič nezabírá v malém 20 l batohu téměř žádné místo. I uprostřed lesa si ale mohu udělat čerstvou kávu, steak nebo přihřát dětský příkrm. Pokud jedete kamkoliv na dovolenou, doporučuji se zařídit nějak podobně.

Zdroj: Uživatelské hodnocení a testování Žádný Špeky