Foto: Freepik

V České republice se vyskytuje mnoho druhů hmyzu, který může způsobit nepříjemné bodnutí. Komáři, ovádi, včely, vosy a sršně patří mezi nejčastější. Je však důležité si uvědomit, že některé druhy hmyzu jsou jedovaté a jejich bodnutí může vyvolat vážné alergické reakce. Dodržování preventivních opatření a správná první pomoc mohou výrazně zmírnit příznaky a poskytnout úlevu.

Individuální reakce na bodnutí hmyzem ovlivňuje první pomoc poskytnutou v dané situaci. Běžnou reakcí na bodnutí je vznik otoku, mírná bolest, svědění a zarudnutí v místě vpichu. Tyto příznaky obvykle postupně odezní do několika hodin. V případě výraznější místní reakce se může objevit otok větší než 10 cm v průměru, který přetrvává déle než 24 hodin. PharmDr. Ivana Lánová nabízí několik rad: “Pro odstranění žihadla po bodnutí včelou je důležité jednat co nejrychleji, protože se z něj postupně uvolňuje jed. Můžete využít pinzetu nebo žihadlo odstranit nehtem. Významným opatřením je také dezinfekce rány, abyste minimalizovali riziko infekce.”

Jak zmírnit svědění?

Pro zmírnění svědění existují některé účinné metody. Jednou z možností je použít studený obklad nebo led. Stačí namočit ubrousek nebo vatový tampon do studené vody a jemně jej přiložit na místo bodnutí. Studená voda pomáhá snižovat otok a svědění. Ledový obklad také dokáže redukovat otok. 

Jednoduše zabalte kus ledu do tenké látky nebo ručníku a přiložte ho na postiženou oblast po dobu 10 až 15 minut. Poté můžete použít lokální antihistaminika, která jsou volně dostupná ve formě krému nebo gelu bez lékařského předpisu. Tyto přípravky pomáhají snižovat otok, svědění a podráždění kůže, jak vysvětluje Lánová.

Foto: Freepik

U některých lidí může bodnutí hmyzem způsobit silnou alergickou reakci. Tato reakce se projevuje červenou vyrážkou, nevolností, rychlým pulsem a prudkým poklesem krevního tlaku. Může se také projevit obtížným polykáním, dušností, poruchami vědomí a v extrémních případech dokonce anafylaktickým šokem nebo srdeční zástavou. Lánová varuje: “V případě takové reakce je nutné okamžitě zavolat lékařskou pomoc a aplikovat pacientovi adrenalin injekčním perem, které by měli alergici mít vždy při sobě.”

Nezapomínejte na prevenci

Důležitou součástí ochrany před bodnutím hmyzem a alergickými reakcemi jsou preventivní opatření. Pro tuto účel jsou k dispozici volně prodejné repelenty. Tyto chemické látky mají schopnost odpuzovat hmyz, jako jsou komáři, klíšťata, ovádi, blechy a muchničky. Při výběru repelentu je důležité zohlednit jeho složení a účinnost proti konkrétnímu druhu hmyzu. Také je vhodné zvážit, zda je repelent určen pro aplikaci na kůži nebo oblečení. Pokud plánujete delší pobyt v přírodě, je dobré repelent pravidelně nanášet, včetně aplikace na oblečení. Tímto způsobem můžete efektivně minimalizovat riziko poštípání hmyzem.

Při plánování návštěvy oblasti s vysokým výskytem hmyzu je důležité vybrat vhodné oblečení. Doporučuje se nosit světlé oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi zastrčenými do bot nebo ponožek. Uzavřené boty jsou také nezbytné. Pokud je to možné, vyhněte se hustým porostům a vysoké trávě, které jsou oblíbenými místy pro hmyz.

Mějte na paměti, že i strava a používané produkty mohou přitahovat hmyz. Sladkosti a parfémy mohou zvýšit riziko kontaktu s hmyzem. “Cukr může přitahovat včely, vosy a další druhy hmyzu. Buďte také opatrní při používání parfémů a silně vonících kosmetických výrobků. V oblastech s větším výskytem hmyzu je vhodné minimalizovat jejich používání a spoléhat se spíše na jemnější a méně výrazné vůně,” radí Lánová.

Je také důležité mít při cestování nebo turistice vždy sbalené volně prodejné repelenty, léky proti alergii a další přípravky na otoky a bolest. V lékárnách BENU je k dispozici široký výběr těchto produktů a vždy vám ochotný personál rád poradí s jejich výběrem, účinky a správným použitím.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Benu