Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Tato konvička je přesně to, za co bych byl velice rád. U většiny hrnců či ešusů uplyne poměrně dlouhá doba, než se podaří přivést voda k varu. To je způsobeno samozřejmě materiálem tvarem nádoby, chybějícím výměníkem a také častou absencí pokličky. I když máme výkonný plynový kempingový jednoplotýnkový vařič, může se doba varu skutečně protáhnout.

Nastává ale druhý problém. Když jsem měl hliníkový ešus a chtěl jsem si nalít vařící vodu do hrníčku, neměl žádnou nálevku a navíc měl sklápěcí ucho. Nebudu vás napínat, mnohokrát to skončilo tak, že jsem se při nalévání opařil vodou nebo v horším případě se mi sklopilo ucho a vařící voda vytekla na má zápěstí.

Z těchto zkušeností pak člověk musí vycházet, když si vybírá nějakou konvičku, kterou by mohl použít nejen na spaní pod širákem, ale pro jakýkoliv delší výlet, piknik nebo dovolenou strávenou pod stanem či v chatce. Níže si pak popíšeme základní parametry této konvičky a otestujeme ji v našem redakčním testování.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

VZHLED

Konvička má klasický tvar, který se nahoře kónicky zužuje. Konvička je pak vyvedená v tmavě šedé barvě s pokličkou v barvě výrobce, což je světle zelená. Ve spodní části nalezneme praktický výměník tepla. Zhruba na zlomu mezi rovnou a kónickou části je pak hubička či nálevka.

Poklička je z tvrzeného plastu, aby nepálila, když ji budete chtít uchopit holou rukou. Navíc je ke konvičce připevněno i praktické ucho, které je rovněž tvarované a namontované tak, aby se minimalizovalo riziko, že se spálíte. Konvička má pak objem 900 ml a je vyrobená z tvrzeného hliníku s eloxovanou ohnivzdornou povrchovou úpravou. Nyní bych se rád vyjádřil k jednotlivým částem.

VÝMĚNÍK TEPLA

Výměník tepla je jedna z nejlepších věcí, kterou lidstvo podle mě pro outdoor vymyslelo. Stará se totiž o rovnoměrný rozvod tepla po celém dnu. Pokud použijete například vařič Meva Spark, který má plamen do špičky, rozvede výměník tepla teplo po celém dnu. Urychlí se tak významně ohřev a také se velice ušetří množství spotřebovaného plynu.

To mimo jiné znamená, že s sebou musíte mít daleko méně plynových kartuší. Pokud jedete pod stan, tak asi množství plynu neřešíte, ale pokud jdete na výlet a vše taháte na zádech, budete raději, pokud vezmete jednu kartuši na víkend místo dvou. Podle údajů od výrobce by tento výměník měl zaručit až 50 % úsporu plynu.

NÁLEVKA

Při nalévání vařící vody nikde nic neteče. Nálevka má velice dobrý tvar, takže se s ní trefíte poměrně přesně i do malého hrnku. Během varu si ale dejte pozor, protože právě přes nálevku uniká většina vařící páry.

POKLIČKA

Poklička je poloprůhledná, což považuji za velkou výhodu, protože skrz ní je vidět, jestli už voda začíná vařit nebo nikoliv. Zároveň je z tvrzeného plastu, který je sice teplý, když se vaří voda, nicméně jsem ho dokázal bez problémů dát holou rukou pryč. Poklička tam je položená a nikde není zacvaklá, což vlastně ničemu nevadí. Na kraji je malá dirka pro únik přebytečné páry.

DALŠÍ VYUŽITÍ

Většina lidí má konvičku spojenou pouze s čajem či kávou. Konvička má ale o mnoho více využití a dokáže vám skutečně zjednodušit život. Já například tuto konvičku, která ohřívá vodu daleko rychleji jak kvůli pokličce, tak kvůli výměníků tepla, používám i pro ohřev vody na vaření.

Pokud si chci uvařit polévku, brambory či těstoviny, tak nemusím přeci mít vodu v obyčejném hrnci a čekat 10 minut než se vůbec začne vařit voda. Vezmu vodu uvařenou za chvíli v této konvičce, přeliji ji do hrnce a vařím okamžitě. Stejné je to při přípravě třeba buřt guláše.

Osmažím cibulku s buřtem, nakrájenou bramborou a červenou paprikou, zaliji vodou z konvičky a okamžitě přivádím k varu. Na to mi stačí obyčejný jednoplotýnkový vařič. Než si totiž pokrájím cibuli a buřty, můžu vařit vodu. Tu pak odstavím, během 5 minut opeču zbytek a mohu zalévat. Nemusím tak mít nutně dvě plotýnky.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

ZÁVĚR

Za mě se tak jedná o velice podařený kousek. Konvička je velice bytelná a nemusíte se tak bát, když vám spadne na zem. Na druhou stranu použité materiály jsou natolik lehké, že neváží prakticky nic. Jsou dva způsoby, jak můžete konvičku s sebou vzít na výlet. První je připnout ji za ucho přes karabinku na batoh a tím pádem vám nezabere prakticky žádné místo.

Druhý způsob je využít její potenciál bytelné nádoby a dovnitř umístit věci, které chceme ochránit před nárazy, či vlhkem. Já tam třeba nosím powerbanku, sirky, nebo peníze. Tímto způsobem vám také v batohu nebude zabírat místo, ale naopak vám ještě ochrání vaše věci. Musím jen upozornit, že pokud ji budete přenášet druhým způsobem, musíte ji před použitím řádně vymít.

Za redakci tak mohu tuto konvičku jen doporučit, protože je to asi nejeefktivnější způsob, jak mimo domov uvařit vodu. Jen pro upřesnění, tato konvička uvaří vodu rychleji, než rychlovarná konvice doma.

Zdroj: Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Meva