Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach 

Auto si můžete nechat na parkovišti u kostela, popřípadě zde můžete vystoupit z autobusu. Odtud pak pokračujete po hlavní silnici do kopce směrem na Vysoké nad Jizerou. Zde přijdete na křižovatku, která odbočuje na Železný brod a na které se nachází tzv. „Sejkorská kaplička“.

Kolem „Sejkorské kapličky“ je také velká spousta zajímavých míst a tras, ale tam se podíváme třeba někdy příště. Odtud každopádně budete pokračovat doprava, resp. stále po hlavní silnici a po zelené turistické značce. Zhruba po jednom kilometru se ocitnete u malé autobusové zastávky po pravé straně označené jako „Nouzov, odb.“

Zde pak odbočíte doprava do hlubokých lesů. Právě za touto odbočkou se nachází malé odpočívadlo, kde můžete nechat auto a odtud pokračovat na rozhlednu cca 2 km. Celková trasa by tak byla jen 4 km. Z mých fotek pak vidíte, jak kouzelná a pohádková krajina zde je.

Nejdříve postupujete krásným a voňavým lesem, kde se vám po chvilce otevře nádherný rozhled do široké krajiny díky prosekanému úseku stromů. Na tomto místě naleznete i lavičku. Za tímto místem už bude končit les a otevírá se vám nádherná a malebná vesnička Nouzov.

V Nouzově se vám naskytne pohled na malebné roubenky a baráčky zasazené do původních květnatých luk. Upřímně řečeno bylo to pro mne velice příjemné. Klasické květnaté louky jsou totiž docela vzácné. Proto mi to přijde jako panenský kus přírody. Všechny ty květy pak nádherně voní a jak jsem tak šel po silnici s turistickými holemi, sálalo na mne voňavé teplo z těchto luk. Jen slabý vánek mne přijemně ovíval.

Uprostřed Nouzova pak najdete romantickou kapličku a restauraci s venkovním posezením, kde se můžete zastavit. Téměř na konci obce se nachází autobusová zastávka a místo pro sběr a třídění odpadů. To je místo, kde musíte pokračovat dále po zelené, tj. zabočit do zpětné zatáčky doleva.

Odtud to je pak jenom pouhých cca 200 metrů do cíle. V první zatáčce se nachází požární zbrojnice a ve druhé malebná chaloupka, kde jsou na malém stolečku vystaveny turistické známky s možností zakoupení. Nemůžete to ale splést, protože tam vede pouze jedna jediná cesta

Od této chaloupky je to pak jen na dohled k ohraničenému místu, kde se nachází nejnižší rozhledna na světě. Rozhledna je unikátní v tom, že má -0,15 metrů, což znamená, že její výška je negativní a tím se stává nejnižší rozhlednou. Vzhledem k tomu, že je ale na mírné kopečku, tak je zde i docela hezký rozhled, což je vidět i na mých fotkách.

Na rozhledně je i praktický dalekohled, ze kterého ale není samozřejmě nic vidět. Dále se zde nachází střed světa, protože za předpokladu, že Země je kulatá, může být střed kdekoliv. Zajímavý je i Luxafon, což je telefonní budka se starým telefonem a kličkou. Pokud budete za tuto kličku točit, rozsvítí se vám úsporná žárovka v telefonní budce.

Poslední atrakcí je kolo napojené na telegrafní drát. Vše je vidět z mých fotek. Odtud máte pak již dvě možnosti. Můžete se vrátit na zpět k autobusové zastávce a místu pro sběr odpadu a pokračovat po hlavní silnici rovně. Po zhruba 2 km dorazíte do Semil na stejné místo, odkud jste vyrazili. Pokud se vydáte zpět na silnici mezi Semilami a Vysokém nad Jizerou, máte to také zhruba dva kilometry příjemné chůze.

Ke konci musíte jít trochu z kopce. Nicméně hodnocení cesty je výtečné. Jedná se o malebnou procházku panenskou přírodou zakončenou netradiční vyhlídkou a zážitky. Za mne tedy mohu tuto trasu jednoznačně doporučit, jak pro turisty, tak pro rodiny s dětmi. I když jdete po silnici, nejezdí zde tolik aut. Za celou cestu zde jelo jen jednou auto České pošty, jinak jsem si šel po silnici zcela sám.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach 

Kdo je to Jára Cimrman?

Jára Cimrman, i když jeho existence není historicky prokázána, je v české kultuře legendární postavou a ikonou všestrannosti. Jde o fiktivní postavu, kterou stvořila skupina českých autorů, a která se stala symbolem českého humoru, inteligence a všestrannosti. Jára Cimrman byl představen jako vynálezce, filozof, dramatik, hudebník, sportovec a další, a to s takovou brilantností, že se stal ikonou českého humoru.

Podle legendy se narodil v roce 1853, ale skutečné datum jeho narození je stále zahaleno tajemstvím. Cimrman je znám svými nepřehlédnutelnými, avšak neúspěšnými vynálezy, které měly usnadnit život lidem. Jeho podivuhodné vynálezy a nápady přinášely úsměv na tváře lidí a dokazovaly jeho kreativní génius.

Cimrman také působil jako dramatik, i když většina jeho her byla údajně odmítnuta a nikdy nebyla uvedena na jevišti. Přesto byly jeho hry přirovnávány k dílům velikánů světové literatury. I když nebyl uznán za svého života, jeho postava se později stala inspirací pro řadu divadelních představení a filmů.

Další oblastí, ve které exceloval, byla hudba. Jára Cimrman byl nadaný hudebník a skladatel, jehož skladby byly zpravidla náročné na provedení až téměř nemožné na poslech. Přesto byl Cimrman považován za geniálního hudebníka s bohatou hudební paletou.

Kromě svých uměleckých výkonů byl Cimrman také vynikajícím sportovcem. Považoval se za sportovního nadšence a vypracoval své vlastní sportovní disciplíny, které ovšem nikdy nezískaly širší popularitu. Jeho smyšlené sportovní výkony a příběhy o jeho úspěších vytvářely dojem neskutečné atletické nadání.

Jára Cimrman se stal v české kultuře a folklóru tajemnou postavou, která dodnes fascinuje a pobavuje. I když neexistuje v reálném světě, jeho jméno je známé a milované, a jeho vtipné, až absurdní příběhy přetrvávají jako součást českého národního kulturního dědictví. Můžeme říci, že Jára Cimrman je symbolem českého humorného ducha, inteligence a kreativity.

Zdroj: uživatelský zážitek a hodnocení Žádný Špeky, jaracimrman.at (odkaz)