Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Na začátku mého dobrodružství stojí Malá Skála, malebná obec, která leží na břehu řeky Jizery. Připravuji si svou vodáckou výbavu a už se těším na první setkání s řekou. Vodácký ráj Malá Skála je známý svými skalními útvary, které se tyčí nad hladinou a vytvářejí ohromující panoramata. Rozhodl jsem se vydat se na cestu po vodní hladině, abych si získal jedinečný pohled na tuto přírodní krásu.

Na Malé skále funguje tzv. Žlutá plovárna, což je takové místo, kde si můžete v klidu zaparkovat, nafouknout si svůj člun, občerstvit se nebo si nějakou loď zapůjčit. Odtud máte prakticky dvě možnosti. Buď poplujete směrem k Železnému Brodu, což je sice proti proudu, ale proud je velice slabý a voda je zde poměrně hluboká.

Není tedy žádný problém a i zde na této cestě na vás čekají nádherná panoramata. Připadáte si, že plujete zeleným tunele tvořeným stromy, kterým protéká malebná říčka. Druhou možností je plout směrem k Turnovu, ale v tomto případě doporučuji poponést člun pár metrů za jez a nesednout v klidu tam. Zvláště pokud nejste příliš zkušení vodáci.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Po nasednutí do mého nafukovacího člunu Intex Seahawk 2 jsem se vydal na první úsek plavby. Řeka Jizera mě zahrnuje svým klidem a čistotou. Měl jsem štěstí a moc vodáků jsem nepotkal. Pozvolna se přenáším kolem skal a obdivuji zelené lesy, které se vlní na obou březích.

Během plavby vlastně proplouváte krásnými meandry a po obou stranách se tyčí nádherné skály. Řeka je zde mělká a široká, takže je potřeba dobře vybírat, kde je nejhlubší a přesně tím směrem se vydat. Občas tak kličkujete mezi kameny. Pokud je velké období sucha a vás jede na raftu šest, může se stát, že budete loď kousek přenášet.

Při plavbě kolem Maloskalských stěn se mi naskýtají pohledy na zelené lesy, pískovcové věže a útesy. Z pohledu vodáka je pro mne člun něco jako ptačí křídla, díky kterým mohu objevovat to, co je pro všechny ostatní skryto. Kolem této řeky jezdím často, ale přímo z vody je to tu stejně nejhezčí.

Trochu rychleji pak Jizera teče u obce Vranové, kde je dobré držet se spíše mimo hlavní proud nebo s sebou na loď vzít někoho, kdo má větší zkušenosti. Je to ale vzrušující okamžik. S koncentrací a správným manévrováním se mi však podaří úspěšně zdolat toto krizové místo a pokračovat v mém dobrodružství.

Pohled na Nouzov

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Po relativně krátké plavbě dorážím do Turnova, respektive do Dolánek u Turnova na proslulé výstupní místo, což je hospoda „U zrcadlové kozy“. Zde se také vrací vaše zapůjčené čluny. Můžete na tomto místě také nastoupit na vlak a popojet jednu stanici zpět na Malou skálu, kde máte zaparkované auto.

Moje dobrodružství zde sice končí, ale vzpomínky a zážitky z této vodácké cesty zůstanou se mnou navždy. Splavnost trasy z Malé Skály do Turnova byla jedinečným a relativně nenáročným zážitkem, který mi přinesl radost a hlubší propojení s přírodou.

Vodácký ráj Malá Skála u Turnova je skutečným pokladem, který nabízí nezapomenutelné dobrodružství v malebném prostředí. I když na této cestě naleznete i některá místa, která vyžadují určitou míru zkušeností, může vám být odměnou pohled na nádherná panoramata a scenérie. Pokud jste milovníkem vodáckých dobrodružství, nemůžete si nechat ujít splavnost cesty z Malé Skály do Turnova. Přijďte a objevte krásu a vzrušení, které vás zcela pohltí a nechá vás plavat v radosti a dobrodružství.

Zdroj: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach