Foto: Freepik

Rozhodli jsem se proto zaměřit se trochu více na tuto problematiku a připravili několik praktických rad, jak můžete v létě popíjet v rozumné míře alkohol a při tom zůstat relativně střízlivý a při vědomí. Cílem článku rozhodně není moralizovat, ale spíše nabídnout několik osvědčených tipů. Někdo se chce cíleně opít, ale někdo si dá jen dvě skleničky vína a najednou je překvapený, že přestává mít nad sebou kontrolu.

Stanovte si limity

Než začnete pít, mějte na paměti, kolik alkoholu jste ochotni vypít a stanovte si limity. Je naprosto klíčové uvážit nejenom kolik toho chcete vypít, ale také za jakou dobu. Je rozdíl vypít tři piva během půl hodiny nebo během pěti hodin je veliký rozdíl. Uvědomte si, že v horkém počasí může alkohol působit silněji, a tak byste měli být ještě opatrnější. Můžete si například říct, že vypijete určitý počet nápojů, a potom se přesunete na nealkoholické varianty.

Střídání s nealkoholickými nápoji

Mějte po ruce nealkoholické nápoje, jako je voda, perlivá voda, džusy nebo ledový čaj. Pijte vodu mezi alkoholickými nápoji, abyste udrželi své tělo hydratované. Můžete si stanovit, že po každém hltu alkoholu si dáte dva hlty nealko nápojů. Velice výhodné je také napít alkohol na žízeň. Pokud máte žízeň objednejte si třeba tonic nebo sodovku a teprve poté pivo. Alkohol má diuretický účinek, a pokud nebudete dostatečně pít vodu, můžete se rychleji dehydrovat.

Foto: Freepik

Pozor na míchání

Mnoho letních nápojů a koktejlů obsahuje různé druhy alkoholu. Buďte si vědomi, kolik alkoholu konzumujete v jednom nápoji, abyste si udrželi přehled o svém pití. Riziko může spočívat i v jeho podchlazení. Pokud je alkohol ledově studený, přestáváme vnímat jeho přítomnost.

Zdravý životní styl

Snažte se žít zdravě i během letních oslav. Pravidelný pohyb a strava bohatá na vitamíny a minerály vám pomohou udržet energii a odolnost. Alkohol spolu s příměsí letního horka může tělo rychle vyčerpat a dehydrovat, a tak je důležité ho posilovat správnou stravou.

Berte ohled na své tělo

Sledujte, jak se cítíte, a případně přestávejte pít, pokud zjistíte, že už máte dost. Pokud se cítíte unavení nebo slabí, dávejte pozor, abyste nešli za své limity. V opačném případě byste mohli ohrozit svou bezpečnost i bezpečnost ostatních. Pokud na sobě pociťujete známky oslabení či alkoholu, dejte si pauzu a vrhněte se také na jídlo.

Nikdy nepijte alkohol na lačno

Zlaté pravidlo pro každou oslavu je: „Nikdy nesmíte pít alkoholické nápoje na lačno“. Pokud si například nejdříve dáte nějaké grilované maso nebo kousek chleba, nebudou účinky alkoholu tak znatelné. To stejné platí i v opačném případě – pokud pijete alkohol s hladovým žaludkem, můžete odpadnout již po prvním pivu.

Udržujte si dobré společenství

Pijte s lidmi, na které se můžete spolehnout, a kteří vás podpoří, abyste pili s rozumem. S dobrými přáteli a pozitivní atmosférou si můžete užít zábavu a relaxaci bez nutnosti přehánět to s alkoholem. Naopak ve špatném společenství pak můžete být ještě vybízeni, abyste pili více.

Závěr

Uvědomte si, že alkohol má svá rizika a pití s rozumem je klíčem k zajištění bezpečné a příjemné letní zábavy. Užijte si léto a oslavy, ale mějte na paměti, že vaše zdraví a bezpečí jsou na prvním místě. Nadměrné pití alkoholu také může mít neblahé následky na vaše zdraví, nicméně pití v rozumné míře je příjemným zpestřením.

Zdroj: MUHealth.com (odkaz)