Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Hrubá skála je perlou mezi českými zámky

Hrad Skála, původně gotický, byl založený Hynekem z Valdštejna, jehož vlastnictví je doloženo v písemných pramenech z roku 1353. Později předal panství svému bratrovi Jaroslavovi z Valdštejna na Chlumu, Skále a Lomnici, což je potvrzeno i v písemné formě v letech 1358 až 1362. Hrad byl přístupný pouze z jižní strany po mostě nad hlubokou propastí. Původní podoba hradu není známa, avšak některé prvky původní výstavby, jako otvory pro trámy a patrovitě tesané podzemní místnosti, se dochovaly.

Po smrti Jaroslava z Valdštejna se o majetek vedou jen málo známých informací, ale mezi majiteli se objevují jména jako Petr z Vartemberka na Veliši, páni z Jenštejna a Zajícové z Házmburka. Skálu vlastnili také Svojanovští z Bozkovic před rokem 1492, kteří měli rozsáhlé panství zahrnující i další statky a vesnice v okolí. Avšak časté nakupování v regionu přineslo velké zadlužení a panství bylo postupně odkoupeno Zikmundem ze Smiřic v letech 1515 až 1524.

Za vlády Smiřických byl hrad přeměněn na renesanční zámek, kdy dřevěná stavení byla nahrazena kamennými budovami. Proběhly další úpravy, jako výstavba chodby v druhém patře západního křídla, sloupové arkády v prvním patře a upravená hlavní věž. Skála se stala útočištěm Švédů během třicetileté války, ale po válce nebyl původní likvidační záměr zbořit hrad uskutečněn, a tak zůstal zachován.

V 17. a 18. století se zámek Hrubá Skála příliš nestavebně upravoval. Až František Josef Valdštejn obnovil zámek po požáru v roce 1710. Později, v roce 1804, došlo k dalšímu požáru dřevěných staveb v předhradí, které byly nahrazeny kamennými budovami. Během 19. století zámek prošel novogotickou úpravou, zahrnující výstavbu nové brány, parku a kamenného mostu. Po roce 1945 přešel zámek Hrubá Skála do majetku československého státu po konfiskaci majetku.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Trasa po vyhlídkách i skalních údolích

Na rozdíl od jiných tras je tato rozhodně nepřístupná pro kočárky. Nicméně jde doslova o pohádková zákoutí. Jen na této malé trase navštívíme filmová místa z několika filmů a pohádek. Zámek Hrubá skála se objevil ve známé české pohádce „Bajaja“. Při dnešní cestě také navštívíme i skalní útvar „Dračí věž“, kterou pravděpodobně znáte spíše jako „Dračí zub“ z filmu „Jak dostat tatínka do polepšovny.

No, nebudu dlouhou povídat a vrhneme se na cestu. Většina turistů parkuje na oficiálním parkovišti u zámku, které je placené a vychází asi 100 Kč za den. My však popojedeme o dvě zatáčky dále (na mapě označeno jako „start“), kde začíná naše trasa a kde můžete zaparkovat zcela zadarmo.

Hned po vystoupení z auta se ocitnete na zajímavé křižovatce cest, kde do prava jdete k „Adamovu loži“, kde přespával Bajaja. Na levo jdete ke krásnému Arboretu. My však půjdeme rovně po žluté turistické trase. Od první chvíle vstupujete jakoby do zeleného chrámu. I když je dnes trochu zataženo, je tu nádherný vlhký a vlahý vzduch a výborně se zde dýchá. Je to i možná kvůli vlhkosti ze skal.

Cestička je pak klasická lesní nezpevněná cesta, která je zpočátku jen trochu lemována kořeny. Později vám ale přijde, že je vyloženě dlážděna kořeny. Po půl kilometru od startu máte hned nádhernou skalní vyhlídku. Máme štěstí že místní šlechta měla smysl pro romantiku, a tak v okolí vybudovala zajímavá zákoutí i řadu nádherných a malebných vyhlídek.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Jde o tzv. „Zámeckou vyhlídku“, ze které si můžete prohlédnout zblízka zámek a obdivovat, jak stojí pevně a dominantně na skalním masivu. Na vyhlídku se jde po dřevěných a vytesávaných schodech. Jen si dejte pozor, abyste neuklouzli, protože místní skály jsou pískovcové a tak je písek všude.

Když se dostatečně pokocháte výhledem na zámek, můžete pokračovat dál po žluté turistické značce na další vyhlídku, tentokrát „Mariánskou“. Tato vyhlídka je nádherně zatesaná do skály i s vytesanou lavičkou. Právě z této vyhlídky je nejčastěji focen zámek Hrubá skála. Na jednom snímku totiž máte zámek, skalní útvary a v pozadí dokonce zříceninu hradu Trosky. Jde o skutečně kouzelná panoramata.

Z Mariánské vyhlídky pak pokračujte plynule po žluté turistické trase. Určitě vás ale překvapí poměrně velké množství kamenných a dřevěných schodů, protože musíme sejít přímo pod vyhlídku, kde se nachází slavný symbolický hřbitov horolezců. Z tohoto pietního místa můžete pokračovat dále po žluté, pokud chcete delší procházku.

My jsme ale šli kratší trasu a také jsme chtěli vidět skalní útvar „Dračí věž“. Proto jsme na první i druhé křižovatce odbočili dvakrát doprava. Jednoduše jsme se drželi tak, abychom po pravé straně měli neustále skály a zámek. Za chvíli se po levé straně objeví již výše zmiňovaný skalní útvar „Dračí věž“.

Od Dračí věže je vidět již silnička po které byste se dostali do lázní Sedmihorky. My se po ní ale vydáme jen skutečně pár metrů. Odbočíme doprava a hned vklouzneme zpět do lesa po lesní cestě na pravé straně. Nyní půjdete jen rovně a máte dvě možnosti. Buď půjdete až na konec cesty a vyjdete v Adamově loži a následně se jako zázrakem objevíte u vlastního automobilu.

Lepší ale je odbočit zhruba v polovině tzv. Myší dírou. Jde o úzkou průrvu mezi dvěma skalami, kde jsou vytesány schody. Ta vás zavede na placené parkoviště k zámku. Zde je pak nádherná kaple a možnost podívat se na nádvoří či místní věž. Zároveň je na parkovišti k dispozici i nějaké občerstvení. Odtud pak dojdete ke svému autu po hlavní silnici.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Závěr

Závěrem musím uznat, že jde sice o kratší procházku, ale z pohledu námahy se jedná o středně náročnou. Je totiž rozdíl jít dva kilometry po rovině nebo do prudkých schodů. Nicméně je zde bezpočet možností si trasu libovolně prodloužit. Můžete třeba na oné silničce odbočit na lázně Sedmihorky a zde jít po naučné stezce, na které vyvěrá mnoho pramenů. Celá trasa má tedy něco přes dva kilometry a provede vás přímo srdcem Českého ráje a rozhodně ji můžeme doporučit.

Zdroj: Hrubaskala.info (odkaz)