Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Každopádně nůže je velice důležitý a kvalitní nůž může ušetřit i spousty trápení. Když je nůž například neergnonomicky tvarovaný nebo tupý, můžete mít mozoly, zánět šlach a v případě, že krájíte 20 kg cibule tupým nožem, můžete si uhnat i seklá záda. To asi nikdo nechce. Abych to zbytečně dlouho nerozváděl, existuje několik faktorů, které jsou pro mne nezbytné a které si hlídám při výběru nože.

Do redakce se na testování dostal i nůž od tradičního českého výrobce, společnosti Mikov. Konkrétně se jedná o kuchařský nůž Mikov Ruby 400-ND-20. Tento nůž chci podrobit našemu testování a vyzkoušet ho na tom nejtěžším, co můžete s kuchyňským nožem dělat, a to krájet zelí.

Testování Mikov Ruby

Tento nůž přišel v krásné dárkové kazetě, která již na první pohled dává dojem prémiového výrobku. Po otevření se objeví letáček představující celou produktovou řadu Ruby a certifikát od Mikovu ohledně pravosti. Pak pod krycí textilní vrstvou se objeví již Mikov Ruby, který má na špičce nasazenou tradiční ochranu.

Nůže je až překvapivě lehký a rozhodně nepůsobí těžkým a nemotorným dojmem. Svůj název Ruby nese podle rukojeti, která je z červeného dřeva a je vyhlazená do naprostého lesku. Čepel je lehce zahnutá, aby se s ní dalo krájet i tzv. na kolíbku. Na boku čepele je pak logo Mikov s letopočtem a zároveň i údajem, že jde o nerezovou ocel.

Velice oceňuji odsádku neboli výškový rozdíl mezi čepelí a rukojetí, díky kterému nebudou vaše kloubky drhnout o prkénko při krájení. Následuje již zmíněná lakovaná rukojeť, která je zakončená na spodní straně nerezovou plackou s logem Mikov. Jakožto zkušený kuchař jsem zkoušel i to, jak drží tento nůž rovnováhu a umístil svůj prst přesně na rozmezí mezi čepel a rukojeť.

Nůž by měl být v naprosté rovnováze a taky že byl. U mnoha nožů se píše, že jde o ergonomickou rukojeť, ale tato je skutečně tvarovaná tak, že vám sedne do ruky. V ruce je přirozený a máte pocit, jako by byl jen prodloužením ruky. V naší videorecenzi pak můžete vidět i náš test při krájení zelí a upřímně řečeno, tohle jsem ještě nezažil.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

I když jsem vždy používal ostrý a nabroušený nůž, vždycky bylo těžké nakrouhat zelí, ale tentokrát nůž projel jako máslem. Fyzicky jsem nemusel tlačit, ale jen lehce pohyboval nožem a krájel to ostřím místo tlakem. Vyzkoušel jsem i kolébku, ale ani zde nebyl problém. Někdy se stává, že nože mají až moc zahnuté ostří tak, že s nožem není možné ani krájet. Zde je zahnutí mírné, a tak můžete pohodlně jak krájet klasicky, tak systémem na kolébku.

Závěr

Při hodnocení tohoto nože jen těžké hledám nějaká negativa, kvůli tomu, že chci být objektivní. Chtěl jem se obrátit na cenovku, ale ani ta není hrozlivá. Je zkrátka férová v poměru k tomu, co dostanete. Za mne je to dobrý nůž, který se hodí jak do profesionálních provozů, tak i do domácnosti. Díky dárkové kazetě a vkusnému balení ho můžete použít jako dárek pro manželku, partnerku, maminku či tchýni. Je to sice netradiční, ale určitě potěší. Za sebe ho tedy doporučuji i s přihlédnutím k mé velké praxi a vím, že s tímto nožem bych se nebál ani do restaurace s 500 obědy.

Velice děkujeme za zapůjčení nože Mikov Ruby společnosti Mikov

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Mikov