Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Nostalgicky jsem zavzpomínal a rozhodl se, že po letech udělám i na tuto legendu mezi noži recenzi. Rybička, resp. nůž ve tvaru rybičky, vznikl poprvé před více než sto lety, takže se jedná o nůž s dlouhou historií. Nikdo asi nikdy od tohoto nože neočekával nějakou závratnou kvalitu, ale i to se dnes změnilo, protože se vyrábějí extra kvalitní varianty s damaškové oceli.

Historie rybičky

Je zajímavé, že ani podle společnosti Mikov, která tento nůž vyrábí již více než sto let, se neví, kdo přesně stojí za tímto unikátním nápadem. Jediné, co se podařilo zjistit z katalogových knih je, že tento nůž byl velice populární již od svého začátku. Dle zástupců společnosti Mikov je rybička i po sto letech stále nejoblíbenějším a také nejznámějším produktem z jejich výroby. Její popularita však přesahuje i naše hranice, protože své fanoušky si našla po celém světě, a to i v USA.

V dnešní době se používá prakticky jen design, protože původně se používal na ostří obyčejný plech, který nebyl ostrý a často korodoval. Nyní se používá kvalitnější nerezová ocel a na střenku se používá zinek. V základním provedení je tak rybička stále stejná, ale má i určité obměny, a to v podobě třeba stříbrné rybičky s damaškovou ocelí nebo tzv. investiční rybičky z pravého zlata posázené pravými českými granáty. Vzhledem k popularitě rybičky se ani tento design nevyhnul padělkům či napodobeninám.

Recenze rybičky

Rybička je asi nejmenší nůž, který jsem kdy měl. Možná právě díky tomu a velice nízké pořizovací ceně se stala rybička prvním nožíkem, který jsme jako kluci dostali. V dnešní době se velice řeší bezpečnost a vhodnost toho, co by měli děti vidět a znát, ale dříve to nikdo neřešil. My jsme byli jako děti zodpovědní a když nám dospělí řekl, že nůž je nebezepčný a nesmíme s ním řezat proti sobě, tak jsme ho zkrátka poslechli.

Zpátky k tématu. I když byl dříve tento nůž vyráběn z ne přilíš kvalitní oceli, je dnes vyráběn z nerezové oceli typu 420, která má tvrdost 52 – 55 HRc. To je ocel běžně používaná třeba na kuchyňské či outdorové nože, takže se rozhodně nejedná o nekvalitní nůž. Můj subjektivní názor je ten, že tato tvrdost oceli je ideální.

Je to dostatečně tvrdá ocel na to, aby nějakou dobu držela ostří, ale zároveň je to i relativně poddajná ocel k tomu, abych si nůž přebrousil klidně někde o kámen v přírodě. Pokud máte drahé nože s ocelí o tvrdosti 60 HRc, tak sice lépe drží ostří, ale je velký problém je nabrousit. Ze zkušenosti mohu říci, že bez profesionálního brousku je nenabrousíte.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Za mě je tedy tento nůž úžasně univerzální. Design rybičky je díky svému tvaru ergonomický a díky pruhům od šupin máte i pevný úchop a nůž neprokluzuje. Znovu se dostáváme k malé velikosti, která je určená spíše pro dětskou ruku, ale i dospělí si s tím bez větších problémů ukrojí rohlík a namaže si ho čímkoliv nebo si nakrájí buřty a brambory na buřt guláš.

Abych se přiznal, tak od svých pěti let tento nůž tahám s sebou všude po kapsách a prolezl se mnoho zemí a vždy mi byl parťákem. Není to žádný outdoorový speciál, ale prostě jen praktický nožík plný vzpomínek. Výhodou mimo jiné je, že se mi vejde do kapsičky na bederním pásu u batohu či do náprsní kapsy. Pokud chci rychle něco přeříznout či otevřít, mám ho vždy po ruce. Velký nůž se mi mnohdy tahat nechce. Za mne osobně ho mohu doporučit, protože v dané cenové kategorii se jedná o dobrý a kvalitní nůž.

Děkujeme za zapůjčení nože „rybička“ společnosti Mikov

Zdroj: Mikov.cz (odkaz), uživatelské hodnocení Žádný Špeky