Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Nejdříve je zapotřebí si říci, co to vlastně je sponkovačka. Kdybych to měl uvést obecněji, je to jednoduché zařízení, díky kterému se pomocí spon spojují různé materiály. Je to vlastně vylepšená obdoba kancelářské sponkovačky, která ale zvládne sešít jen několik listů papíru.

Za mne nesmí sponkovačka chybět v žádné domácnosti, protože já s ní třeba každoročně vyrábím vánoční či velikonoční výzdobu a dekorace nejen do bytu, ale také pro natáčení našeho pořadu „Zdraví na talíři“, který běží na Stream.cz. Pomůže vám s dekoracemi, připevněním textilních tapet, izolačních materiálů, ale i dřevěných desek.

Použití je velice jednoduché, protože stačí naplnit zásobník sponkami ve velikosti, kterou sponkovačka podporuje a pak stiskem tlačítka či páčky vystřelit sponku. Důležité je zdůraznit, že sponkovačka musí v té době být přimáčknutá pevně na místo, které chcet sešít. Sponkovačku také musíte držet zcela rovně. Sponkovačky se pak liší od množství sponek, které jsou schopné za minutu vystřelit a délce sponek, které podporují.

Za svůj život jsem se setkal s různými modely a mám jich doma několik. Většinou jsou z tržnic a upřímně řečeno je to ve finále dražší než levnější. Po pár použitích se vám většinou něco rozbije a velice často se stává, že i když podporuje 1 cm spony, nedokáže sešít ani 5 mm papíru. Hledal jsem proto sponkovačku, která by byla levná, ale zároveň splnila vše, co slibuje.

Narazil jsem na sponkovačku od značky Mikov, konkrétně model Ron 121. Jelikož je Mikov tradiční a kvalitní česká značka a mám s ní dobré zkušenosti, rozhodl jsem se vyzkoušet i tuto sponkovačku. Podle technických údajů má sponkovačka umožnit použití širších spon 345 a 502, tenčí spony 530 a 581 a případně i hřebíčky brad 12.

Sponkovačka však není jen pro kutily. Mně se například rotrhlo čalounění na židly, ale nechtěl jsem kupovat novou, protože je zbytečně drahá a není tak pevná a pohodlná, jako ta moje. Tak jsem si v metrovém textilu koupil kousek látky na čalounění, šroubovákem odpáral staré čalounění na židli, obkreslil si to staré na novou látku a sponkovačkou jednoduše připevnil. Místo pár tisíc za židli jsem tak utratil jen pár korun za látku.

Konkrétně tento model má pak rozměry 155 x 90 x 35 a váží 0,67 kg. To se může zdát jako těřší sponkovačka, ale za mne je to výhoda, protože je pevná a bytelná. Rozhodně jako výhodu musím uvést, že je celkovová, má ergnonomickou rukojeť, je kompatibilní se všemi běžně dostupnými druhy spon a má průhledný zásobník na spony, abyste měli přehled, kolik jich zbývá.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Rukojeť je navíc pogumovaná, aby váš stisk byl pevnější. Sponkovačku je totiž zapotřebí držet skutečně pevně. Navíc zde naleznete i přenastavitelné poutko pro připevnění na opasek. Osobně oceňuji i možnost nastavení síly úderu, protože pro připevnění plakátu nepotřebujete tolik síly, jako pro montování nábytku. Plus získává i za velkou kapacitu, která je 125 sponek nebo 90 bradů. To je dostatek na celodenní práci.

Když bych to měl shrnout, tak tuto sponkovačku jsem protáhl celou dílnou, připravil si výzdobu na Vánoce, opravil židly a vyrobil noční stolek. Za mne ji tak můžu doporučit. Stručně řečeno strčila veškeré běžně dostupné sponkovačky z tržnice do kapsy. Schválně jsem vyzkoušel sponkovat židly s obyčejnou sponkovačkou a vždy sponka zůstala napůl vysunutá a musel jsem to kladívkem dotloukat. S pevným úchytem, velkou silou, velkým zásobníkem a pogumovanou rukojetí je to prostě jednoduchá volba.

Děkujeme společnosti Mikov za zapůjčení Mikov RON 121 sponkovačky.

Zdroj: uživatelské testování, informace poskytnuté společností Mikov