Foto: Freepik

Takové kocovině se dá ale do jisté míry předcházet. Když víte, že bude oslava konce roku či nějaký večírek, můžete s tím počítat již dopředu. Jednou z účinných metod je rozhodně dát si pozor a nekonzumovat tolik alkoholu. Slabá vůle a hromada přátel ale může udělat své a vy se neuhlídáte.

Zde je ale přesto několik osvědčených tipů a rad, jak se dá konzumovat alkohol s minimálními následky následující den. Mezi lidmi panuje mnoho předsudků, jako například, že po sladkých likérech může bolet více hlava. Tak či onak jsou to jen předsudky a neověřené dohady.

#1 Nesmíte pít na lačno

Nejhorší věc je, když pijete jedno pivo za druhým a přitom vůbec nejíte. Zde pomůže jednoduchá rada, pořádně se najezte. Pak budete mít méně prostoru pro pití a také bude alkoholu trvat o něco déle, než se dostane do krve. S plným žaludkem můžete bez problémů vydržet až do rána.

Nezapomínejte také na to, že vám může vytrávit. Pokud jdete na zábavu od šesti, tak v osm již v žaludku moc jídla nemáte. Chce to neustále něco malé jíst. Z nutričních důvodů ale nedoporučujeme konzumovat příliš mastné chlebíčky. Můžete klidně vyzkoušet nějakou zdravější variantu chlebíčků, jako jsou třeba naše jednohubky z tortily.

#2 Důležitá je kvalita alkoholu

Kvalita alkoholu hraje velkou roli. Je bohužel jasné, že s lepší kvalitou jde i vyšší cena. Zní to možná zvláštně, ale velkou roli hraje i vaše duševní pohoda. Pokud máte žal či stres, tak na vás bude alkohol působit daleko silněji. Daleko lepší je přijít na večírek s dobrou náladou.

Foto: Freepik

#3 Pozor na prášky

Alkohol je v přísné kontraindikaci se všemi léky. Možná berete prášky na srdce, na alergii či na chřipku. Je možné, že jste to již zkusili a nic vám to neudělalo. I tak se ale zrovna teď může něco zlého přihodit. Rozhodně to nedoporučujeme, protože následky mohou být velice špatné.

#4 Kolik panáků tolik nealka

Existuje takové dobré pravidlo, které říká, že každý panák byste měli zapít jednou sklenkou nealkoholického nápoje. Ideálně pak vody. Když máte již něco vypito a jdete domů, nezapomeňte se před spaním dobře osprchovat a po ránu si dejte 2 dcl rajčatového džusu. Může vám připadat, že vám po tom bude nevolno, ale skutečně to pomáhá proti dehydrataci a kocovině.

#5 Přidejte nějaké vitamíny

Rozhodně je také dobré si po ránu vzít nějaké vitamíny. Máme na mysli vitamíny ze skupiny B, které se přirozeně vyskytují v rybách, mořských plodech, listové zelenině, špenátu či banánech. Tato skupina vitamínů může pomoci játrům, která zažila extrémní zátěž.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz)