Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Než vám ale předložím konkrétní rozhovor pana doktora, osvětlíme si celou problematiku dle odborné literatury. Podíváme se, co o císařském řezu tvrdí Národní zdravotnický informační portál.

Co to je císařský řez?

Císařský řez je tak či onak chirurgický zákrok, během kterého prořízne porodník břišní stěnu matky, a to včetně dělohy. Císařský řez se u nás provádí prakticky zejména v případě vážného ohrožení života nenarozeného dítěte, zdraví matky nebo nemožnosti z jiných důvodů porodit dítě vaginálním způsobem.

Komplikace spojené s císařským řezem

Jedná se o chirurgický zákrok, jak již bylo řečeno výše, a s tím souvisí samozřejmě i celá řada komplikací. Předně může rodička mít následné problémy s vyprazdňováním moči, a proto musí počítat například s tím, že po operaci bude mít na nezbytně dlouhou dobu zavedenou tzv. cévku přímo do močového měchýře. Mezi další možné komplikace patří například:

  • silné krvácení
  • možné riziko poranění dalších orgánů, jako je tlusté střevo, močová trubice nebo nervy
  • další komplikace pak vycházejí z rizik spojených s podáním narkózy
  • dočasné poruchy s vyprazdňováním močového měchýře
  • infekce operačních ran, močových cest či dutiny břišní
  • vzácně se může vytvořit tzv. píštěl, což je spojení vzniklé mezi močovým měchýřem a pochvou, což samozřejmě vyžaduje další operační výkon
  • v ojedinělých případech se jako riziko uvádí i trombóza

Co o císařském řezu tvrdí přední gynekolog z MMN v Jilemnici?

Mnoho žen chce mít možnost vybrat si datum porodu svého dítěte. Je to možné?

V dnešní době není možné vykonávat císařských řez na přání. Jedná se o chirurgický zákrok, který se provádí, pokud je indikován.

Jaké procento porodů zabírají císařské řezy?

V České republice se počet císařských řezů pohybuje okolo 24 % až 25 %.

Foto: Freepik

A jak je vnímán císařský řez v postavení k matce?

Vaginální porod by měl být preferován, protože je přirozený. Císařský řez je operace jako každá jiná a má svá typická rizika jako každá operace. Měli bychom se k němu ubírat jen proto, že není jiná volba a jako krajní možnost pro záchranu života matky či dítěte. Vyjímku tvoří matky, který císařský řez již prodělaly a přejí si ho prodělat i u dalšího těhotenství. V tomto případě může budoucí matka spolurozhodovat zda bude takto rodit.

Je vaginální porod bez rizik?

Rizika jsou prakticky všude, ale jsou menší než u císařského řezu. Předně je potřeba říci, že každý vaginální porod je traumatizace pánevního dna a je to určité riziko pro rozvoj močové inkontinence. Z urogynekologických kruhů se sice ozývají hlasy, že pro matku je lepší císařský řez, ale jde o poměrně úzký náhled na celou problematiku. Při širším náhledu je rozhodně lepší a přirozenější ten vaginální porod. To dokazuje i mnoho studií a existují velmi dobrá a kvalitní data, která toto potvrzují.

Má císařský řez vliv i na dítě?

Děti, které se narodí císařským řezem mají větší riziko např. některých autoimunitních onemocnění – diabetes mellitus 1. typu, atopického ekzému, celiakie, astmatu. Předpokládá se, že porod císařským řezem může mít vliv i v případě rozvoje některého typu leukemie u dětí stejně jako vzniku obezity či diabetu 2. typu.

Jak je to s mikroflórou v případě císařského řezu?

Mikroflóra, kterou má žena ve vagině je při vaginálním porodu počátek nejen střevní mikroflóry dítěte, ale celého jeho mikrobiomu. Těžko se toto následně supluje, pokud neproběhne vaginální porod. Pokud se dítě narodí císařským řezem, tak je o toto ochuzeno a střeva mu osídlí bakterie, které má matka na povrchu břicha, které nejsou ty správné a rozhodně ne ty dobré. Následky si to dítě pak nese vlastně celý život.

Existuje nějaká zelenina či strava, která by mohla přispět k dobré mikroflóře?

Nějaká specifická dieta sice neexistuje nebo nejsou prokázány žádný přímé souvislosti mezi konkrétní zeleninou a lepším průběhem porodu. Nicméně je obecně doporučována zdravá strava a zdravý pohyb. Je také samozřejmě nezbytné vyvarovat se všem rizikovým potravinám v těhotenství. Některé potraviny nejsou pro těhotné vůbec vhodné, protože negativě ovlivňují průběh gravidity event. prosperitu plodu.

Děkujeme Masarykově Městské nemocnici v Jilemnici i panu doktorovi Müllerovi za vstřícný přístup a poskytnutý rozhovor.

Zdroj: rozhovor MUDr. R. Müller z MMN Jilemnice, NIZP.cz (odkaz)