Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Nemusíte být ani daleko od civilizace. Já si například rád uvařím na malém plynovém vařiči čaj na parkovišti u doktora vždy, když musím dlouho čekat. Problém ale je, když začalo pršet, sirky zvlhly a zapalovač byl mokrý od deště. Byl jsem v civilizaci, ale neměl jsem si čím zapálit hořák. Proto si nyní povíme, proč jsou sirky důležité a jak je udržet v suchu.

Proč jsou sirky tak důležité?

  1. Základní nástroj přežití: Sirky jsou jedním z nejjednodušších a nejdostupnějších způsobů, jak rozdělat oheň v přírodě. Stačí jen jedna zápalka a vhodný materiál, a můžete mít oheň během několika vteřin.
  2. Rychlost a efektivita: Ve srovnání s jinými metodami rozdělávání ohně, jako jsou škrtátka nebo tření dřeva, jsou sirky neuvěřitelně rychlé a spolehlivé. To je zvláště důležité v situacích, kdy potřebujete rychle získat teplo, světlo nebo si uvařit jídlo.
  3. Univerzální použití: Sirky nejsou jen k rozdělání ohně. Mohou být užitečné i pro jiné úkoly, jako je zapalování svíček, zapalování plynových vařičů nebo signalizace v nouzi.

Jak dobře připravit sirky na výlet?

  1. Zapakujte je do nepropustného obalu: Chraňte své sirky před vlhkostí a vodou, které by mohly znehodnotit jejich zapalovací část.
  2. Přibalte více než potřebujete: Mít dostatek sirek je klíčové. Nikdy nevíte, kolik budete potřebovat, a mít navíc vždy ulehčí situaci.
  3. Noste je v bezpečí: Zajistěte, aby byly sirky při přepravě chráněny před náhodným zapálením nebo poškozením.

Rozdělání ohně je dovedností, která by měla být známá každému, kdo tráví čas v přírodě. A sirky jsou jedním z nejlepších nástrojů, které vám pomohou tuto dovednost získat a využít ji k maximu. Takže příště, když se chystáte na dobrodružství do divočiny, nezapomeňte si vzít s sebou své spolehlivé kamarády – sirky.

RECENZE: Cowboyské sirky a nepropustné pouzdro

Cowboyské sirky jsou bezpochyby jedním z nejpoužívanějších nástrojů každého dobrodruha či outdoorového nadšence. Jakmile jsem dostal do rukou balení těchto sirek, obsahující sto kusů, bylo jasné, že se jedná o spolehlivého parťáka pro každou situaci v divočině.

Jedním z nejvýraznějších prvků těchto sirek je jejich odolnost. Můžete je škrtnout o cokoliv tvrdšího, což je obrovská výhoda zejména v náročných podmínkách, kde není k dispozici ideální podpora jako suchý kus škrtátka. Tento fakt znamená, že se s nimi mohu spolehnout i v extrémních situacích, kdy jiné sirky selžou.

Další výhodou je jejich počet v balení. Sto kusů je více než dostatek, abych si byl jist, že mám sirky k dispozici vždy, když je potřebuji. Už se mi nestane, že bych se ocitl bez možnosti rozdělat oheň.

Celkově musím říci, že moje zkušenost s těmito cowboyskými sirky je velmi pozitivní. Jsou spolehlivé, odolné a praktické, což jsou vlastnosti, které každý dobrodruh ocení. Doporučuji je všem, kteří se chystají na dobrodružství do přírody a potřebují spolehlivý způsob, jak rozdělat oheň.

Jako nejlepší doplněk těchto sirek bych pak volil praktické vodotěsné plastové pouzdro. Velmi často jsem se setkal s těžkostmi při rozdělávání ohně, protože škrtátko bylo zvlhlé nebo můj zapalovač se namočil. S tímto pouzdrem mám jistotu, že mé sirky zůstanou suché a plně funkční i v případě deště nebo pádu sirek či batohu do vody.

Pouzdro má praktický šroubovací uzávěr, který zajistí, že sirky zůstanou uzavřeny a chráněny před vodou a vlhkostí. Díky své kompaktní velikosti se snadno vejde do kapsy nebo batohu, aniž by zabralo příliš místa.

Jsem velmi spokojený s tímto doplňkem, který mi poskytuje klid a jistotu, že budu mít vždy k dispozici suché sirky, které mi pomohou překonat všechny překážky při rozdělávání ohně. Závěrem mi nezbývá než tyto dvě věci doporučit. Během svých putování jsem je mnohokrát vyzkoušel a vždy se mi osvědčily. Rozhodně zabírají málo místa, jsou lehké a vždy je lepší je s sebou mít.

Děkujeme za spolupráci s Militarysklad.cz

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky