Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Představte si, že si ale uprostřed lesa nebo na kraji krásného rybníka pochutnáváte na kvalitní kávě z kávovaru, jako z italské kafetérie. Ne, nedělám si srandu. Popravdě jsem byl překvapený jako vy, když jsem zjistil, že Meva vyrábí kávovar určený pro malé plynové vařiče, která vám dokáže připravit lahodnou kávu na počkání.

Naštěstí nám bylo umožněno tento kávovar otestovat. Káva je má láska a zabývá se jí celý život. Navíc jsem dlouhá léta pracoval jako profesionální barista s řadou certifikátů a kurzů. O to přísněji budu tento redakční test provádět. Uvidíme, jak kvalitně se nám povede káva připravit v přírodě a jakou daň na kvalitě případně budeme muset zaplatit výměnou za pohodlí a mobilitu.

VZHLED

Vzhledově je tento kávovar upřímně velice roztomilý. I když je výrobcem Meva, tak není ve světle zelené, jak je jejím zvykem, ale v tmavě šedé s červenými silikonovými doplňky. Kávovar není vyrobený z žádného levného hliníku, ale z kvalitní oceli, což je vidět na první pohled a cítit na první dotek.

Při otevření krabice na vás vykoukne praktický textilní pytlíček, ve kterém je kávovar složen. Skládá se z několika částí a v podstatě se jedná o plnohodnotnou moka konvičku. Takže tam je spodní baňatá nádoba na vodu, hliníkové sítko na kávu, sítko na přiklopení kávy, víčko a přepouštěcí trubička.

Dále jsou pak součástí dva hrnky, protože tento kávovar je koncipovaný pro dvě osoby. Objem kávovaru je 350 ml a objem jednoho šálku je 150 ml. Rozměry kávovaru jsou 120 x 120 x 170 mm a jeho váha pouze půl kila, což je skutečně zanedbatelné. Do batohu i na cesty vám to tak nezabere ani moc místa.

JAK SE PŘIPRAVUJE MOKA

Abychom mohli pokračovat v této recenzi musíme si představit, co to vlastně je moka konvička a na jakém principu funguje. Moka konvička totiž využívá kávu při využití vysokého tlaku vodní páry. Voda ve spodní části začne vřít a odpařovat se. Tato pára pod tlakem stoupá skrz namletou kávu a dále v podobě kávové pěny pokračuje přes přepouštěcí trubičku vám do šálku.

Káva připravovaná v moka konvičce má pak podobnou intenzitu, jako espresso. Kupodivu nejde o tak starý vynález, protože s ním přišel Alfonso Bialetti v roce 1933, který chtěl vymyslet něco, co by umožnilo připravovat si kávu v kvalitě jako espresso v pohodlí domova.

Pro přípravu kávy v moka konvičce je ideální, aby byla čerstvě namletá. Já to dělám tak, že si vezumu obyčejnou zavařovací sklenic po marmeládě, vymeju ji vařící vodou, zvenčí ji obalím alobalem a mám tak vzducho těsnou, vlhkutěsnou a temnou nádobu, kam mohu dát čerstvě namletou kávu na týden dopředu.

Kávu si můžete namlít sami nebo koupit v obchodě již namletou. Tak či onak by to měla být hrubost odpovídající moka konvičkám. Moka konvičky totiž potřebují o něco hrubší stupeň mletí než klasické espresso. Pro někoho to může být zbytečně moc náležitostí, ale v praxi je to velice prosté. Potřebujete moka konvičku, mletou kávu a nějakou vodu.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

PŘÍPRAVA KÁVY

Pro přípravu kávy jsme využili klasický jednoplotýnkový kempingový vařič a příprava samotné kávy nám trvala asi necelé tři minuty. Tento údaj je však velice subjektivní, protože závisí na více různých faktorech, jako je teplota vody, teplota okolního vzduchu nebo síla okolního větru.

Každopádně pro srovnání mohu uvést, že na klasické elektrické plotýnce si kávu v moka konvičce připravuji asi 7 minut. Takže je to dokonce rychlejší než doma. Káva byla naprosto lahodná a správně připravená. Nikde jsem nezaznamenal sebemenší problém. U moka konviček většinou nevidíte, jak káva natéká, ale zde máte tu možnost a je to skutečně podívaná.

Nejdříve nic a ticho, pak začne bublat voda a po chvilce za lehkého prskání se začne rozlévat kávová vůně a napěněná káva začíná natékat do šálku. K tomu si připočtěte hezký výhled na hory či les a idylka je dokonána. Je ale potřeba připomenout, že se patří pouze káva, a to káva mletá. Nezkoušejte tam dávat čaj nebo čerstvé bylinky.

Kávovar pracuje s vysokým tlakem a mohlo by to dopadnout špatně. Zároveň ho nechte pár minut než vypijete kávu vychladit. Než ho dáte zpět do batohu, doporučuji buď rozebrat a opláchnout vodou. Pokud ale nemáte dostatek času či vody, dejte do do pytlíku a v kempu či doma to pořádně vodou vymyjte.

ZÁVĚR

Jako milovník kávy musím uznat, že jsem byl velice mile překvapen a nevěděl jsem, že se dělá speciálně uzpůsobený kávovar pro plynové vařiče. Oproti klasickým moka konvičkám má i o mnoho hezčí design. Vzhledem k tomu, že jsem nenašel jediný problém s tímto kávovarem ho můžeme jen doporučit.

Ačkoliv bych doporučoval Mevě, aby zauvažovali o praktickém uchu pro samotný kávovar. Umím si totiž představit situaci, kdy vám třeba konvička klouže a chcete ji rychle chytit. Je to ale hloupost, která by spíše potěšila. Jestli máte kávu rádi, určitě najdete i trochu místa v batohu pro tento kávovar. Ten zážitek za to opravdu stojí.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Meva