Foto: Freepik

Zimní turistika s deštníkem

Deštník v zimě může být neobvyklým, ale praktickým společníkem. Ochrání vás před sněhovými vločkami a drobným deštěm, zatímco si užíváte krásy zasněžených hor. Stačí si obléci teplé vrstvy a vyrazit na procházku s deštníkem. Kolem horských středisek je totiž i mnoho naučných stezek a zajímavých turistických lokalit či vyhlídek. Vězte, že i v pláštěnce či s deštníkem si můžete horskou procházku užít stejně jako lyžování. Svou procházku pak můžete zakončit v nějaké staré krásné hospůdce. Vydejte se například po stopách Zapadlých vlastenců.

Fotografický výlet

Nepříjemné počasí může vytvořit neopakovatelnou atmosféru pro fotografování. Zkuste zachytit dramatičnost hor nebo mlžného oparu na vrcholech. Mračna a tajemství přidají vašim fotografiím jedinečný nádech. Za mě osobně jsou fotky daleko dynamičtější, když je obloha zatažená a má nějakou strukturu. Když pak přes mračná prosvítá paprsek světla, vytváří to neopakovatelnou atmosféru. Inspirací může být náš výlet po okolí Příchovic.

Vodopády a potoky

Sníh a déšť mohou zvýraznit krásu vodopádů a potoků v horách. Při nepříznivém počasí se tato přírodní krása ještě více zdůrazní. Deštné kapky na listech a kouzlo sněžných kaskád vytvářejí malebné scény. Jestliže prší, tak budou vodopády mohutnější, než kdy dříve. Pokud začne mrznout vytvoří se nádherné a pohádkové ledopády. Zkuste se podívat v Rokytnici nad Jizerou na Huťský vodopád.

Wellness v horském prostředí

Využijte blízkost hor k relaxaci a regeneraci. Mnoho horských středisek nabízí lázně a wellness centra s výhledy na horské špičky. Deštivý den je ideální příležitostí pro saunu, bazén nebo masáže. Vyzkoušet také můžete teplé termální lázně a bazény, které se nachází v pohraniční.

Kulturní zážitek

V horách často najdete malebná městečka s bohatou historií. I když počasí nevybízí k venkovním aktivitám, můžete prozkoumat muzea, galerie a historické památky, které vám poskytnou pohled do minulosti regionu. Využijte například náš tip na návštěvu četnického muzea v Jablonci nad Jizerou.

Závěr

Nepříjemné počasí nemusí znamenat, že je třeba zanechat radovánek na horách. Kreativita a otevřenost novým zážitkům vám umožní objevovat krásy hor i za sněhu a nepříznivého počasí. Někdy můžete naopak objevit krásu přírody a malebných městeček, kde mají staré okouzlující roubenky. Nejlepší volbou jsou pak rozhodně Krkonoše a jejich rázovitý kraj.

Zdroj: Žádný Špeky (odkaz)