Foto: Freepik

Paralen: Co je potřeba vědět

Účinná látka: Paracetamol (zdroj)

Mechanismus účinku: Paralen obsahuje paracetamol, který působí především na centrální nervový systém. Paracetamol blokuje tvorbu prostaglandinů, což jsou látky zvyšující citlivost nervových zakončení na bolest. Zároveň ovlivňuje centrum termoregulace v hypotalamu, čímž účinně snižuje horečku.

Použití: Paralen je široce používán k léčbě mírné až střední bolesti, jako je bolest hlavy, zubů nebo menstruační bolesti. Je také účinný při snižování horečky.

Výhody:

  • Šetrný k žaludeční sliznici, což znamená, že je méně pravděpodobné, že způsobí žaludeční potíže nebo vředy.
  • Vhodný pro děti i dospělé.
  • Může být použit u lidí s alergií na kyselinu acetylsalicylovou (Acylpyrin).

Nevýhody:

  • Předávkování může vést k vážnému poškození jater.
  • Někteří lidé mohou mít alergickou reakci na paracetamol.

Acylpyrin: Co je potřeba vědět

Účinná látka: Kyselina acetylsalicylová (zdroj)

Mechanismus účinku: Acylpyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která působí jako nesteroidní protizánětlivý lék (NSAID). Blokuje enzymy cyklooxygenázy (COX-1 a COX-2), které jsou zodpovědné za tvorbu prostaglandinů. Tím snižuje zánět, bolest a horečku.

Použití: Acylpyrin se používá k léčbě mírné až střední bolesti, snižování horečky a zánětu. Je také často předepisován v nízkých dávkách pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, protože snižuje riziko vzniku krevních sraženin.

Výhody:

  • Efektivní při snižování zánětu a otoku.
  • Může být použit k prevenci srdečních infarktů a mrtvice.
  • Dlouhá historie používání s dobře známým profilem účinků.

Nevýhody:

  • Může dráždit žaludeční sliznici, což může vést k žaludečním vředům nebo krvácení.
  • Není vhodný pro děti do 16 let kvůli riziku Reyeova syndromu.
  • Může způsobit alergické reakce u lidí citlivých na NSAID.

Foto: Freepik

Kdy zvolit Paralen a kdy Acylpyrin?

Paralen je vhodnější volbou, pokud máte žaludeční potíže nebo potřebujete lék pro děti. Je také ideální pro lidi s alergií na kyselinu acetylsalicylovou nebo jiné NSAID.

Acylpyrin je naopak vhodnější, pokud trpíte zánětlivými onemocněními nebo pokud vám lékař doporučil nízkou dávku pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Závěr

I když může být lákavé spoléhat se na samoléčbu při běžných bolestech a horečkách, vždy je nejlepší poradit se s lékařem. Správný výběr léku může výrazně ovlivnit vaše zdraví a pohodu. Lékař vám může poskytnout odborné rady a doporučit nejvhodnější léčbu podle vašich individuálních potřeb a zdravotního stavu.

Pamatujte, že před užitím jakéhokoli léku je důležité přečíst si příbalový leták a řídit se pokyny lékaře nebo lékárníka. Pokud máte jakékoli zdravotní potíže nebo nejasnosti ohledně užívání léků, neváhejte se obrátit na zdravotnického odborníka. Vaše zdraví je na prvním místě.

Zdroj: SÚKL