Foto: dodáno inzerentem

Proč zvolit právě plavání?

Plavání v zahradním bazénu je komplexní cvičení, které zapojuje všechny svalové partie a posiluje kardiovaskulární systém. Navíc je šetrné k vašim kloubům, takže je ideální i pro osoby s bolestmi zad či jinými pohybovými problémy.

Kolik kalorií spálíte?

Množství spálených kalorií závisí na intenzitě a délce plavání. Při klidném plavání spálíte kolem 200 kalorií za 30 minut, zatímco intenzivní plavání vám pomůže spálit až 500 kalorií za stejný čas.

Jak začít, aby plavání mělo nějaký efekt?

Nemusíte být zkušený plavec, abyste si plavání ve vlastním bazénu užili. Začněte krátkými plaveckými intervaly a postupně prodlužujte dobu cvičení. Můžete si také zaplavat s přáteli nebo rodinou, abyste se navzájem motivovali.

Hubneme plaváním

Plavat můžeme různými styly. Vybírejte nejen podle toho, který vás nejvíc baví, ale i dle zapojených svalových partií:

Kraul je nejrychlejší a nejnáročnější plavecký styl, takže spaluje nejvíce kalorií. Zapojuje všechny hlavní svalové partie, včetně trupu, nohou a rukou.

Motýlek je další náročný styl, který spaluje hodně kalorií. Je však také technicky náročnější a může být zatěžující pro ramena. Pokud nejste zkušený plavec, motýlek vám pravděpodobně nebude vyhovovat.

Prsa jsou méně náročné než kraul a motýlek, ale stále při plavání tímto stylem spalujete značné množství kalorií. Je to styl vhodný pro začátečníky a osoby s bolestmi zad. Jen pozor na správnou techniku (neplavte alá paní Radová s hlavou nahoru).

Znak je nejméně náročný plavecký styl, ale stále spaluje kalorie. Je to dobrý styl pro ty, kteří se chtějí uvolnit a relaxovat.

Ve vodě můžete i cvičit!

Kromě klasického plavání v různém stylu můžete vyzkoušet i speciální vodní cviky. Jaké to jsou?

  • Aquaerobik: Cvičení ve vodě s hudbou a pásem, vhodné pro osoby různé kondice. Existuje mnoho druhů aqua aerobiku, takže si každý najde ten ideální pro sebe. Můžete se zúčastnit lekcí vedených instruktorem, nebo si s přáteli zacvičit sami. Existuje mnoho online návodů a videí, které vám pomohou s cvičením aqua aerobiku.
  • Vodní jóga: Relaxační cvičení ve vodě, které vám pomůže zlepšit flexibilitu, koordinaci a rovnováhu. Vodní jóga je vhodná i pro osoby s bolestmi zad. Cvičení ve vodě zmírňuje tlak na klouby a svaly, takže se budete cítit skvěle i po cvičení. Můžete se zúčastnit lekcí vedených instruktorem, nebo si s přáteli zacvičit sami. Na internetu najdete řadu online návodů a videí, které vám pomohou s cvičením vodní jógy.
  • Cvičení s pomůckami: Pěnové nudle, zátěže nebo speciální boty vám pomohou zpestřit cvičení ve vodě a zvýšit jeho intenzitu. Zátěže vám pomohou zvýšit odpor vody a spálit více kalorií.

Užijte si léto naplno a udělejte krok ke zdravějšímu a štíhlejšímu já s vlastním bazénem na zahradě! Nevíte, který vybrat? Pro radu i inspiraci navštivte web či ukázkovou prodejnu ALBIXON.