Foto: Freepik

Počátky a vývoj kapely

K.T.O. vzniklo jako muzikantské trio ve složení František Hacker, Vladislav Morava a František Turek. Zpočátku vystupovali pod názvem „Hacker, Morava a Turek“, protože se nemohli shodnout na názvu kapely. Nakonec jim název „K.T.O.“ navrhl kamarád tramp Jarda Krejčíř. Původně šlo o stolní společnost, kde se scházeli členové různých trampských osad. „My jsme se považovali za následovníky starých trampských zpěváků, jako byli Jenda Korda a Jarda Mottl,“ vzpomíná František Hacker.

Hudební kariéra a úspěchy

V roce 1970 se kapela rozrostla o nové členy, což přineslo pestřejší nástrojové obsazení. K původní sestavě se přidali hudebníci Zdeněk Skarlandt, Petr Třebický, Václav Vebr a Fery Friedrich. Tato sestava nahrála tři dlouhohrající desky a získala pozvání na světový country festival do Nashvillu.

Spolupráce s Waldemarem Matuškou

Od roku 1974 K.T.O. úzce spolupracovalo s Waldemarem Matuškou a jeho ženou Olgou Blechovou. Společné koncerty byly velmi populární a skupina se díky této spolupráci podívala několikrát do Nashvillu. „Waldemar měl krásnou barvu hlasu a obrovské charisma. Uměl oslovit publikum všech generací,“ vzpomíná František Hacker.

Výzvy a návraty

Emigrace Waldemara Matušky v 80. letech a následné změny v sestavě kapely přinesly nové výzvy. Přesto se K.T.O. podařilo překonat těžkosti a po roce 1989 zažili comeback. Koncerty s Waldemarem byly vyprodány a skupina si udržela svou popularitu.

Současnost

Dnes, po šedesáti letech na scéně, K.T.O. stále hraje a zpívá. Sestava se sice změnila, ale duch kapely zůstává stejný. K současným členům patří František Hacker, Petr Třebický, Dana Hackerová, Jean Valajanis, Tomáš Faruzel, Jan Zvonař, Jan Kopal, Jakub Jiroušek a Zdeněk Puchmeltr. K.T.O. se i nadále věnuje hudbě a svým věrným fanouškům přináší radost a nostalgii trampských ohňů. Ať už jste dlouholetí fanoušci nebo nováčci, K.T.O. má stále co nabídnout.

Zdroj: Trampsky-magazin.cz (odkaz)