Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Geologické zajímavosti

Kromě samotného vodopádu je dalším zajímavým prvkem oblasti tvorba obřích hrnců a kotlů, nazývaných čertova oka. Tyto přírodní útvary vznikly díky síle proudu řeky, který vymlel otvory v žulových stupních. V zimních měsících se Mumlava mění v ledopád, kdy mráz promění vodu v led a vytvoří tak nádhernou ledovou scenérii.

Jak se k vodopádům dostanete

Vodopády jsou dobře přístupné po modře značené trase, která začíná u harrachovského autobusového nádraží a vede kolem lesnického muzea Šindelka. K vodopádům se můžete dostat pěšky, na kole, nebo v zimě na běžkách. Trasa je vhodná pro rodiny s dětmi i pro méně zdatné turisty.

V letních měsících je velmi oblíbená cesta k vodopádům vedoucí kolem bývalých rudných dolů, které dnes slouží jako hornické muzeum. Tato trasa nabízí romantický pohled na okolní krajinu a je ideální pro milovníky přírody a historie.

Tipy na další výlet

Od Mumlavských vodopádů můžete pokračovat dále na několik zajímavých míst. Mezi oblíbené cíle patří Krakonošova snídaně, kde si můžete užít krásný výhled na okolní hory, nebo Vosecká bouda, kde se můžete občerstvit a odpočinout si po náročnější túře.

Nedaleko vodopádů se nachází také Mumlavská bouda, původně harrachovská hájovna, která dnes slouží jako výletní restaurace. Zde si můžete vychutnat tradiční krkonošská jídla a osvěžit se před návratem do Harrachova.

Závěrem

Mumlavské vodopády jsou skvělým tipem na výlet pro všechny, kdo hledají spojení krásné přírody, zajímavé historie a snadné dostupnosti. Ať už se vydáte k vodopádům v létě nebo v zimě, vždy zde najdete něco, co vás zaujme a nadchne.

Zdroj: KudyzNudy.cz (odkaz)