Foto: Freepik

Klíčové poznatky

  • Spaní v ponožkách může podporovat přirozenou regulaci tělesné teploty během spánku.
  • Lidé, kteří mají problémy se spánkem kvůli studeným nohám, mohou najít v ponožkách úlevu.
  • Nenoste kompresní ponožky do postele, pokud vám to výslovně nedoporučí lékař.

Mohou ponožky pomoci usnout rychleji?

Výzkumy naznačují, že nošení ponožek do postele může pomoci lidem nejen usnout rychleji, ale také spát déle a méně se probouzet během noci. Jedna studie zjistila, že mladí muži, kteří nosili ponožky, usnuli o 7,5 minuty rychleji, spali o 32 minut déle a probudili se 7,5krát méně často než ti, kteří ponožky nenosili. Jiná studie ukázala, že dospělí usnuli rychleji, když měli ponožky, ať už samostatně, nebo po teplé koupeli nohou.

Tělesná teplota a spánek

Spánkový cyklus a tělesná teplota jsou řízeny cirkadiánními rytmy, které regulují změny v různých tělesných funkcích během 24 hodinového cyklu. Výzkumy ukazují, že tyto rytmy se vzájemně ovlivňují a spánek je spojen s poklesem teploty jádra těla. Teplota jádra těla se liší od teploty pokožky. Zahřátí pokožky může snížit teplotu jádra těla tím, že rozšíří cévy blízko kůže a umožní únik tepla. Tento efekt je pravděpodobně důvodem, proč nošení ponožek nebo koupel nohou před spaním podporuje lepší spánek. Následný pokles teploty jádra signalizuje, že je čas jít spát.

Foto: Freepik

Mohou ponožky pomoci s problémy se spánkem?

Další výzkum je zapotřebí k definitivnímu určení, zda nošení ponožek do postele může pomoci s problémy se spánkem. Zahřátí nohou bylo spojeno s lepším spánkem v několika studiích, ale většina z nich používala k zahřátí nohou koupele, nikoli ponožky. Ze dvou studií, které se zaměřily na ponožky, jedna vyloučila lidi s problémy se spánkem a druhá zjistila, že ponožky pomohly jen těm, kteří neměli nespavost, usnout rychleji.

Nicméně, budoucí výzkum může zjistit, že nošení ponožek do postele může snížit problémy se spánkem. Výzkum ukazuje, že lidé se studenýma rukama a nohama usínají déle. To může být způsobeno tím, že ruce a nohy se nezahřejí, což je důležité pro dilataci cév a únik tepla, což snižuje teplotu jádra těla. Pokud máte problémy se spánkem kvůli studeným nohám, ponožky mohou pomoci.

Nošení ponožek do postele není náhradou za léčbu nespavosti nebo jiných spánkových problémů. Pokud máte podezření, že trpíte poruchou spánku nebo máte potíže s usínáním, poraďte se s lékařem.

Je špatné spát s ponožkami?

Nošení ponožek do postele přináší jen velmi málo rizik, kromě nepohodlí pro ty, kteří dávají přednost pocitu bosých nohou. Ujistěte se, že nosíte volné ponožky, a nenoste kompresní ponožky do postele, pokud vám to výslovně nepředepsal lékař.

Jaké ponožky jsou nejlepší pro spánek?

Jakékoli ponožky, které nejsou příliš těsné a jsou pohodlné, jsou pravděpodobně dobré pro spánek. Jedna studie zjistila, že při nošení vlněného oblečení na spaní lidé usnuli o 14 minut rychleji než při nošení bavlny a o 9 minut rychleji než při nošení polyesteru. Vlněné ponožky mohou mít podobný efekt, ale je zapotřebí další výzkum.

Jak jsou ponožky součástí spánkové hygieny?

Spánková hygiena se týká souboru návyků, které podporují spánek, včetně vyhýbání se elektronice před spaním, snižování teploty v místnosti a dalších aktivit, které vám pomohou se uklidnit. Pokud se zdá, že nošení ponožek do postele vám pomáhá usnout rychleji nebo spát déle, můžete zařadit oblékání ponožek jako součást vaší večerní rutiny.

Zdroj: SleepDoctor.com (odkaz), Sleepfoundation.org (odkaz), Healthline.com (odkaz), bettersleep.com (odkaz)