Foto: Freepik

Kde se mšice berou?

Mšice mohou do vaší zahrady přicházet různými způsoby. Nejčastěji se objevují jako nevítaní pasažéři na nových rostlinách zakoupených v obchodech. Jejich larvy jsou velmi malé a často neviditelné pouhým okem, což usnadňuje jejich neúmyslný přenos. Dalším zdrojem mohou být sousední zahrady, odkud se mšice mohou snadno rozšířit.

Prevence je klíčová

Prevence je vždy lepší než léčba. Existují určité rostliny, které mají schopnost odpuzovat mšice díky svým specifickým vlastnostem a vůním. Například máta a levandule jsou pro mšice nepřitažlivé a jejich vysazením kolem zahrady můžete vytvořit přirozenou bariéru proti těmto škůdcům.

Foto: Freepik

Přírodní postřiky proti mšicím

Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších přírodních prostředků proti mšicím je směs, kterou si můžete snadno připravit z běžných kuchyňských přísad. Tento domácí postřik nejenže pomáhá v boji proti mšicím, ale je také šetrný k životnímu prostředí a bezpečný pro vaše rostliny.

Recept na domácí postřik:

  1. Ingredience:
  1. 500 ml teplé vody
  2. 1 čajová lžička sody bikarbony
  3. 1 čajová lžička oleje
  4. Postup:
  1. Smíchejte všechny ingredience dohromady.
  2. Směs nalijte do rozprašovací láhve.
  3. Aplikujte postřik na každý list a stonek napadené rostliny.

Tento postřik je nejen účinný proti mšicím, ale také proti dalším škůdcům, jako jsou molice a svilušky. Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje postřik opakovat každé čtyři dny.

Další účinné přírodní prostředky

Pokud hledáte další možnosti, jak se zbavit mšic, můžete vyzkoušet postřik z cibule a česneku. Tento nálev je snadno připravitelný a rovněž velmi účinný.

Recept na postřik z cibule a česneku:

  1. Ingredience:
  1. Několik cibulí a stroužků česneku
  2. Voda
  3. Postup:
  1. Nakrájejte cibuli a česnek.
  2. Zalijte vodou a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a nechte směs 30 minut povařit.
  4. Nechte vychladnout a poté nalijte do rozprašovací láhve.
  5. Aplikujte na napadené rostliny.

Závěr

Mšice mohou být zákeřným nepřítelem pro každého zahradníka, ale s použitím jednoduchých a levných domácích směsí je jejich kontrola snadná a účinná. Nepotřebujete drahé a často škodlivé chemikálie, abyste udrželi svou zahradu zdravou a krásnou. S těmito přírodními prostředky z kuchyně můžete chránit své rostliny a zároveň být šetrní k životnímu prostředí.

Zdroj: TheSpruce.com (odkaz)