Foto: Freepik

Ležení a nicnedělání jsou často hlavními aktivitami, které si lidé na dovolené užívají. Zatímco relaxace je důležitá pro regeneraci těla a mysli, nedostatek pohybu může vést k přibírání na váze. Navíc, když se pohybujeme méně, tělo spaluje méně kalorií, což může být problém, pokud zároveň konzumujeme více jídla než obvykle.

Jedním z největších lákadel na dovolené bývají all-inclusive nabídky, které zahrnují neomezený přístup k jídlu a pití. Tato nabídka je často plná chutných, ale kalorických jídel a nápojů. Snadno se tak může stát, že si naložíte více, než byste si normálně dali, a to i několikrát denně. Přejídání se stává běžným, ať už jde o snídaně formou bufetu, obědy na pláži nebo večeře s nekonečným množstvím dezertů.

Dalším problémem je, že dovolená často narušuje běžnou rutinu. Když jsme mimo domov, máme tendenci ztratit kontrolu nad tím, kdy a co jíme. Nepravidelné stravování, pozdní večeře a časté občerstvení mohou vést k tomu, že náš příjem kalorií výrazně vzroste. Zároveň je snadné propadnout lákadlům místních specialit a zapomenout na zdravé stravovací návyky, které dodržujeme doma.

I přes tyto výzvy je možné si dovolenou užít a zároveň udržet zdravou váhu. Klíčem je plánování, uvědomění si svých stravovacích návyků a nalezení rovnováhy mezi relaxací a pohybem. V následujících částech tohoto článku vám nabídneme praktické tipy a strategie, jak si užít dovolenou, aniž byste museli obětovat své zdraví a fyzickou kondici.

Plánujte předem

Nastavte si realistické cíle

Před odjezdem si stanovte cíle týkající se vaší stravy a cvičení. Cíle by měly být realistické a dosažitelné, aby vás motivovaly k dodržování zdravého životního stylu i během dovolené. Může se jednat například o dodržování určitého počtu kroků denně nebo omezení konzumace sladkostí. Psaní těchto cílů vám také může pomoci udržet si jasný směr během pobytu.

Foto: Freepik

Výběr ubytování

Pokud je to možné, vyberte si ubytování s kuchyňkou nebo lednicí. To vám umožní připravovat si vlastní jídla a mít lepší kontrolu nad tím, co jíte. Výběr ubytování s těmito možnostmi také znamená, že si můžete přinést a uchovávat zdravé potraviny, což vám pomůže vyhnout se nutnosti jíst venku třikrát denně. Navíc vám to dává možnost snídat zdravě každý den.

Stravování během dovolené

Snídaně

Nejlépe začněte den zdravou snídaní. Snažte se vyhnout sladkým pečivům a raději si dejte ovoce, jogurt nebo ovesné vločky. Zdravá snídaně vám poskytne energii na celé dopoledne a sníží pravděpodobnost, že sáhnete po nezdravých svačinách. Navíc výzkumy ukazují, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají tendenci udržovat si zdravější váhu.

Kontrolujte porce

I když si chcete dopřát místní speciality, mějte na paměti velikost porcí. Můžete si dát malé množství všeho, co chcete ochutnat, ale nejezte do přejedení. Naučte se naslouchat svému tělu a zastavte se, když se cítíte sytí. Také můžete zkusit sdílet jídlo s přáteli nebo rodinou, abyste ochutnali více pokrmů bez přejedení.

Vyhýbejte se kalorickým nápojům

Alkoholické nápoje, slazené limonády a koktejly mohou obsahovat hodně kalorií. Pijte raději vodu, neslazený čaj nebo minerálku. Když už si chcete dopřát alkoholický nápoj, zkuste se držet nízkokalorických variant, jako jsou suché víno nebo lehké pivo. Mějte také na paměti, že dehydratace může být často zaměňována s pocitem hladu, takže pití dostatku vody je klíčové.

Foto: Freepik

Aktivní dovolená

Chůze a turistika

Využijte příležitosti k prozkoumávání okolí pěšky. Chůze je skvělý způsob, jak spálit kalorie a zároveň si užít nové prostředí. Pokud jste v přírodě, turistika může být nejen skvělým fyzickým cvičením, ale i příležitostí k objevování krásných míst. Navíc, pravidelná fyzická aktivita vám pomůže udržet si dobrý metabolismus a zlepšit celkovou kondici.

Vodní sporty

Pokud se nacházíte u vody, zkuste plavání, šnorchlování nebo paddleboarding. Vodní sporty jsou zábavné a zároveň účinné při spalování kalorií. Navíc, tyto aktivity často zahrnují celé tělo, což znamená, že pracujete na své kondici komplexně. Je to také skvělý způsob, jak se ochladit a užít si čas u vody aktivně a zdravě.

Využijte hotelové fitness centrum

Mnoho hotelů má vlastní fitness centra. Využijte je ke krátkým tréninkům, které vám pomohou udržet se v kondici. Nemusíte trávit hodiny v posilovně; i krátký, intenzivní trénink může být velmi efektivní. Navíc, některé hotely nabízejí skupinové lekce nebo osobní trenéry, což může být skvělou motivací k pravidelnému cvičení během pobytu.

Zdravé návyky

Hydratace

Pijte dostatek vody. Dehydratace může být často zaměňována s pocitem hladu, což vede k přejídání. Ujistěte se, že máte vždy při sobě láhev s vodou, a pijte pravidelně po celý den. Pokud jste v horkém klimatu, zvýšená hydratace je ještě důležitější, aby se předešlo únavě a přehřátí.

Spánek

Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim. Nedostatek spánku může vést k nárůstu hmotnosti, protože ovlivňuje hladiny hormonů, které regulují hlad a sytost. Kvalitní spánek také přispívá k lepšímu zvládání stresu a celkové pohodě, což je důležité pro udržení zdravého životního stylu. Pokud máte problémy se spánkem kvůli časovému posunu, zkuste se co nejdříve přizpůsobit místnímu času.

Zvládání stresu

Dovolená by měla být časem relaxace, ale cestování může být také stresující. Najděte si čas na odpočinek a relaxační aktivity, které vám pomohou udržet hladinu stresu pod kontrolou. Jóga, meditace nebo jen krátká procházka mohou být velmi účinné. Stres může často vést k emocionálnímu přejídání, takže je důležité najít zdravé způsoby, jak se uvolnit.

Osvědčené tipy

Jídlo s sebou

Pokud cestujete dlouho, vezměte si s sebou zdravé občerstvení, jako jsou ořechy, ovoce nebo celozrnné tyčinky. Pomůže vám to vyhnout se nezdravým jídlům na cestách. Příprava vlastního občerstvení také zajišťuje, že máte po ruce výživné možnosti, když máte hlad. Navíc, když máte něco zdravého po ruce, je méně pravděpodobné, že sáhnete po rychlém občerstvení.

Pozor na bufetová jídla

Bufety mohou být lákavé, ale je snadné se přejíst. Vyberte si menší talíř a začněte salátem nebo zeleninou, než se pustíte do hlavního jídla. To vám pomůže kontrolovat velikost porcí a zároveň zajistí, že začnete jídlem bohatým na živiny. Pokud máte tendenci k přejídání, zkuste si jídlo servírovat postupně a dávejte si pauzu mezi chody.

Naslouchejte svému tělu

Jezte pomalu a vnímejte signály svého těla, kdy máte dost. Přestaňte jíst, když se cítíte sytí, i když ještě máte něco na talíři. Pomalu jíst vám umožňuje lépe si vychutnat jídlo a zároveň dává vašemu tělu čas, aby signalizovalo, že je plné. Tím se vyhnete přejídání a zároveň si budete moci užít každý kousek jídla více.

Závěr

Udržení zdravé váhy během dovolené není nemožné. S trochou plánování, správnými rozhodnutími ohledně stravy a pravidelnou fyzickou aktivitou můžete zvládnout dovolenou bez přibírání na váze. Nezapomeňte si užít svůj čas a zároveň se starat o své zdraví. Koneckonců, dovolená je o odpočinku a regeneraci, a zdravé návyky vám mohou pomoci se vrátit z dovolené s energií a bez přidaných kilogramů.

Zdroj: Harvard Health – Healthy eating while traveling, Mayo Clinic – Travel health tips, CDC – Healthy Travel, NHS – How to eat healthy on holiday