Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Začátek cesty: Zámek Hrubá Skála

Náš výlet začínáme u zámku Hrubá Skála, který se majestátně tyčí nad okolní krajinou. Tento romantický zámek, původně gotický hrad, byl v 16. století přestavěn na renesanční zámek. Projděte se po nádvoří, kde se natáčela známá pohádka Bajaja, a obdivujte nádherné architektonické detaily, které vás vtáhnou do atmosféry dávných dob. Zámek je obklopený krásným parkem, který nabízí ideální místo pro relaxaci a piknik před začátkem naší trasy.

Zámecká vyhlídka

První zastávkou na naší trase je zámecká vyhlídka, která nabízí úchvatný pohled na skalní město Hruboskalsko. Tento pohled vám umožní vidět impozantní pískovcové útvary, které se zdvihají z lesů a vytvářejí fascinující přírodní scenérii. Zámecká vyhlídka je ideálním místem pro fotografy a milovníky přírody, kteří si zde mohou užít chvíle klidu a obdivovat krásu Českého ráje.

Mariánská vyhlídka

Pokračujeme na Mariánskou vyhlídku, další místo s nezapomenutelným výhledem. Tento bod je oblíbený zejména při západu slunce, kdy celé údolí zalije zlatavé světlo a vytváří magickou atmosféru. Mariánská vyhlídka je pojmenována po soše Panny Marie, která zde stojí jako symbol ochrany poutníků. Můžete zde posedět na lavičce, odpočinout si a nasát krásu okolní krajiny, která je v každém ročním období jinak kouzelná.

Symbolický hřbitov horolezců

Další zastávkou je symbolický hřbitov horolezců, který připomíná ty, kteří tragicky zahynuli při zdolávání hor. Tento památník je skromný, ale velmi dojemný, s tabulkami nesoucími jména horolezců a jejich příběhy. Hřbitov je umístěn v tichém lese, kde můžete meditovat a zamyslet se nad odvahou a obětavostí těch, kteří zasvětili svůj život horám. Je to místo, které nás vede k úctě a pokornému respektu k přírodním silám.

Dračí věž

Naše cesta pokračuje k Dračí věži, známé z oblíbeného filmu “Jak dostat tatínka do polepšovny”. Tato impozantní skála, připomínající dračí zub, je oblíbeným cílem horolezců. I když se na ni nepustíte, její pohled vás rozhodně ohromí. Dračí věž je jedním z mnoha skalních útvarů, které dělají z Hruboskalska tak fascinující místo. Je to ideální místo pro odvážné fotografy, kteří chtějí zachytit dramatické pohledy na skalní útvary.

Myší díra

Nakonec se vracíme přes Myší díru, úzký skalní průchod, který je sice trochu adrenalinovým zážitkem, ale zároveň velmi zábavným. Tento přírodní tunel je tak úzký, že se jím musí procházet bokem, což dodává celému výletu dobrodružný nádech. Procházka tímto průchodem je nejen zábavná, ale také vás přivede zpět do dětství a pohádkových příběhů, kdy jste si hráli na průzkumníky a hledače pokladů. Děti budou nadšené a dospělí si užijí trochu nostalgie.

Závěr: zámek Hrubá Skála

Vracíme se zpět k zámku Hrubá Skála, kde náš výlet končí. Tento 3 km dlouhý okruh je ideální pro rodiny s dětmi, i když kvůli kořenům a strmým schodům není vhodný pro kočárky. Celá cesta je pohádková a nabízí nejen nádherné výhledy, ale i chvíle klidu a meditace. Krajina je panenská a úchvatná, a každý krok vás naplní novou energií. Zámek Hrubá Skála se svým nádvořím, kde se natáčela pohádka Bajaja, je dokonalým místem k zakončení tohoto kouzelného výletu.

Vydejte se tedy s námi na tuto kouzelnou cestu Hruboskalskem a nechte se okouzlit krásou české přírody a historie.

Zdroj: Žádný Špeky