Foto: Freepik

Revoluce v zasněžování: Sníh za každého počasí

Jedním z největších lákadel nového Harrachova bude sjezdovka, která zaručí sníh po celou zimu bez ohledu na teplotu. Speciální technologie umožní výrobu sněhu při teplotách od -5 do 15 stupňů Celsia. Tato inovace zahrnuje 11 speciálních výrobníků sněhu, které budou postupně rozšířeny na konečných 35. Tyto výrobníky dokážou vyrobit až 60 kubíků sněhu denně, což zaručuje, že sjezdovka bude vždy perfektně připravená.

„Lidé už se nebudou muset bát a koukat na sněhové zpravodajství,“ uvedl starosta Harrachova Tomáš Vašíček. Díky této technologii bude Harrachov prvním místem na světě, kde bude možné lyžovat i při teplotách přesahujících 15 stupňů Celsia. Tento projekt má stát přibližně 190 až 200 milionů korun a první etapa je již finančně pokryta.

Přeměna skokanského areálu: Cesta zpět mezi elitu

Harrachov se však nechystá jen na revoluci v zasněžování. Velké změny čekají i místní skokanský areál. Historický můstek K-120, který byl dlouho zchátralý, se dočká prodloužení a modernizace. Nový můstek, na kterém se bude skákat až 180 metrů daleko, již schválila Mezinárodní lyžařská federace FIS jako zcela novou kategorii Giant Hill.

„Je to kategorie mezi velkým skokanským a mamutím můstkem. A Harrachov bude první na světě,“ prohlásil ředitel Národního sportovního centra Harrachov Vít Háček. Tento nový můstek bude sloužit nejen mužům, ale i relativně mladému ženskému skoku, a bude také přípravkou pro skokany před přechodem na mamutí můstky.

Národní sportovní centrum a nové zázemí

Harrachov se stane domovem Národního sportovního centra pro zimní sporty, které bude zahrnovat i novou střední školu pro mladé skokany. Tato škola poskytne mladým sportovcům potřebné vzdělání a zázemí, aby mohli trénovat a připravovat se na závody. Cílem je vychovat novou generaci talentovaných skokanů, kteří budou moci navázat na úspěchy legendárních českých skokanů, jako byli Jiří Raška, Pavel Ploc nebo Jakub Janda.

„My se jenom snažíme obnovit to, co už naši předci vymysleli,“ řekl starosta Vašíček. První prestižní závody na novém můstku by se měly konat již během dvou let.

Foto: Freepik

Význam pro region a budoucnost skokanského sportu

Přebudování skokanského areálu a zavedení moderní technologie pro výrobu sněhu má potenciál přilákat do Harrachova nejen sportovce, ale i turisty z celého světa. Investice do infrastruktury a sportovního zázemí může mít pozitivní dopad na celý region, zvýšit jeho atraktivitu a přinést nové pracovní příležitosti.

Harrachov se tak stane centrem zimních sportů, které bude schopné konkurovat nejlepším světovým střediskům. Nová technologie a modernizace skokanského areálu představují významný krok vpřed pro český sport a ukazují, že i menší země může být lídrem v inovacích a sportovním vývoji.

Závěr

Harrachov se chystá na revoluční změny, které z něj učiní světový unikát v oblasti zimních sportů. Díky moderní technologii bude možné lyžovat i při teplotách nad 15 stupňů Celsia a nově přebudovaný skokanský areál přiláká skokanské nadšence z celého světa. Tento ambiciózní projekt má potenciál přinést regionu nové příležitosti a vrátit český skokanský sport zpět mezi světovou elitu.

Harrachov se stává příkladem, jak kombinace moderní technologie a investic do sportovní infrastruktury může vytvořit zcela nové možnosti a posunout hranice toho, co je v zimních sportech možné. Tento projekt je nejen velkým krokem pro Harrachov, ale i inspirací pro další sportovní střediska po celém světě.

Zdroj: TN.nova.cz (odkaz)