Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Kečup je oblíbenou součástí jídelníčku mnoha z nás. Je skvělým doplňkem k hranolkům, hamburgerům nebo párkům v rohlíku. Avšak kečupy zakoupené v obchodě mohou být drahé, plné chemických přísad a často až příliš sladké. Pokud chcete mít jistotu, co jíte, a zároveň ušetřit, máme pro vás řešení.

Proč si kečup připravit doma?

Kečupy z obchodu jsou často plné přidaných cukrů a konzervačních látek, jejichž názvy sotva vyslovíte. Navíc jejich cena neustále roste. Domácí kečup je naopak nejen zdravější, ale i mnohem chutnější. Máte kontrolu nad všemi ingrediencemi, takže si můžete být jisti, že konzumujete pouze to nejlepší.

Levný a jednoduchý recept

Příprava domácího kečupu je překvapivě snadná a vyžaduje jen několik základních surovin, které pravděpodobně již máte doma. Tento recept je navíc velmi levný, takže si ho můžete připravovat pravidelně, aniž byste zatížili svůj rozpočet.

Plný chuti a bez zbytečných přísad

Domácí kečup je bohatý na chuť díky čerstvým rajčatům a přírodním kořením. Neobsahuje žádné umělé přísady, barviva ani konzervanty. Navíc si můžete recept přizpůsobit podle svých chutí – přidat více bylinek, méně cukru nebo experimentovat s kořením.

Skvělý pro celou rodinu

Domácí kečup ocení všichni členové rodiny. Jeho chuť je jemná a přirozená, což potěší i ty nejmenší. Navíc, když budete mít kečup připravený doma, můžete si být jisti, že jíte zdravěji a bez zbytečných přísad.

Kečup už si nikdy nekoupíte. Tento recept je extra levný, jednoduchý a výsledkem je zdravý a chutný kečup, který budete chtít mít vždy po ruce. Nejenže ušetříte peníze, ale také budete mít jistotu, že konzumujete pouze to nejlepší. Vyzkoušejte náš recept a užijte si domácí pochoutku, která se stane oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Domácí kečup

Počet porcí

6

sklenic
Doba přípravy

70

minut
Kalorie

116

kcal

Suroviny

  • 2 kg rajčat

  • 3 mrkve

  • 2 cibule

  • 100 g cukru

  • 1 dcl octa

  • 1,5 dcl vody

  • celá skořice

  • 4 bobkové listy

  • 6 kuliček nového koření

  • 4 hřebíčky

  • 1 PL mleté papriky

Postup

  • Rajčata si nakrájíme na čtvrtiny, dále přidáme mrkve a cibule nakrájené na větší kostky. Poté dáme cukr, ocet, sůl, pepř a veškeré koření. 

  • Na závěr přidáme dvě jablka ve slupce a podlijeme vodou.

  • Pod pokličkou budeme pomalu vařit zhruba hodinu. 

  • Vybereme celé koření a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. 

  • Po rozmixování necháme kečup ještě chvíli provařit do požadované konzistence. 

  • Následně ho přendáme do sterilovaných sklenic a zavaříme.