Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Malebné zákoutí Českého ráje

Pokud hledáte místo, kde můžete uniknout každodennímu shonu a načerpat novou energii, Sedmihorky v Českém ráji jsou ideální destinací. Tato oblast je proslulá nejen svou nádhernou přírodou, ale také léčivými prameny, které sem již od 19. století přitahují návštěvníky toužící po odpočinku a zotavení.

Objevte stezku léčivých pramenů

Stezka léčivých pramenů v Sedmihorkách je příjemná a nenáročná trasa, která měří přibližně tři kilometry. Je vhodná pro všechny věkové kategorie, včetně rodin s dětmi. Procházka vede lesy, kolem rybníků a nabízí několik zajímavých zastavení, kde se můžete dozvědět více o historii a přírodních zajímavostech této oblasti.

Jedním z hlavních lákadel stezky je Janův pramen. Tento pramen je známý svými léčivými účinky, zejména na trávicí systém. Voda z Janova pramene je bohatá na minerály a má dlouhou tradici využití pro léčebné účely. U pramene naleznete informační tabule, které vám poskytnou více informací o složení vody a její historii.

Další zastávkou, která zaujme nejen děti, je místo s dřevěným xylofonem. Děti si zde mohou zahrát na tento netradiční hudební nástroj a vyzkoušet si tak své muzikální schopnosti. Na stezce se nachází také nejstarší dub v Českém ráji, který je dalším důkazem bohaté historie a přírodní rozmanitosti tohoto místa.

Historie a lázeňská tradice Sedmihorek

Sedmihorky mají dlouhou historii jako lázeňské město. Lázně Sedmihorky byly založeny v 19. století a rychle si získaly pověst díky svým léčivým pramenům a krásnému prostředí. Lázně nabízely různé procedury zaměřené na zlepšení zdraví a celkové pohody. I dnes můžete v lázních zažít relaxační procedury a wellness služby, které navazují na bohatou lázeňskou tradici tohoto místa.

Jak se do Sedmihorek dostat?

Sedmihorky jsou snadno dostupné autem i veřejnou dopravou. Pokud přijedete autem, můžete zaparkovat v kempu Sedmihorky, odkud je vstup na stezku nejpohodlnější. Pokud preferujete veřejnou dopravu, nejbližší železniční stanice je Turnov, odkud jezdí pravidelné autobusy přímo do Sedmihorek.

Kde se najíst a ubytovat?

Pokud plánujete v oblasti zůstat déle, doporučujeme ubytování v Penzionu Jana, který nabízí komfortní a příjemné zázemí. Penzion se nachází v klidné části Sedmihorek a poskytuje ideální výchozí bod pro výlety po okolí. Další možností je kemp Sedmihorky, který je ideální pro rodiny s dětmi a poskytuje veškeré potřebné vybavení pro pohodlný pobyt.

Závěrem

Výlet do Sedmihorek a návštěva stezky léčivých pramenů je ideální pro každého, kdo hledá kombinaci přírodní krásy, historie a relaxace. Procházka je nenáročná a vhodná i pro rodiny s dětmi. Navíc, kdo by nechtěl ochutnat léčivou vodu z Janova pramene a strávit den v malebném prostředí Českého ráje? Sedmihorky nabízejí dokonalý únik z městského ruchu a možnost načerpat novou energii v klidném a krásném prostředí.

Zdroj: Turistika.cz (odkaz)