Dokonalá krkovice na grilu: Tajné triky, které musíte znát

Foto: Freepik

Proč je krkovice ideální na gril?

Jednou z hlavních výhod vepřové krkovice je její vyšší obsah tuku. Na rozdíl od jiných částí vepřového masa, jako jsou kotlety nebo kýty, je krkovice prorostlá tukem, který se během grilování postupně rozpouští. Tento proces zajišťuje, že maso zůstává šťavnaté i při vyšších teplotách. Tuk nejenže zabraňuje vysušení masa, ale také dodává intenzivní chuť, která se těžko dosahuje u jiných částí masa.

Mramorování, které je pro krkovici typické, je klíčem k její oblíbenosti. Tukové vrstvy se při grilování rozpouštějí, čímž maso získává na jemnosti a křehkosti. Právě tato kombinace tukové šťavnatosti a jemného svalového vlákna činí krkovici ideálním kandidátem na grilování.

Příprava krkovice před grilováním

Aby byla krkovice po ugrilování skutečně dokonalá, je důležité myslet na přípravu masa již před samotným grilováním. Jedním z klíčových kroků je temperování masa. To znamená, že je třeba maso vytáhnout z lednice alespoň 30 minut před grilováním, aby se ohřálo na okolní teplotu. Tento krok pomůže tomu, aby se maso grilovalo rovnoměrně a zůstalo uvnitř šťavnaté.

Dalším důležitým krokem je naříznutí okrajů krkovice. Tento krok zabrání tomu, aby se maso při grilování zkroucilo, a zároveň umožní marinádě lépe proniknout do masa. Nařezání by mělo být mělké a mělo by proběhnout na několika místech po obvodu masa.

Marináda jako tajná zbraň

Marinování je krok, který byste při přípravě krkovice neměli vynechat. Správně zvolená marináda dokáže z krkovice vytáhnout to nejlepší a dodat jí jedinečnou chuť. Marinádu si můžete přizpůsobit podle své chuti – ať už preferujete bylinkovou, hořčičnou, nebo třeba pivní variantu. Základem je nechat maso v marinádě alespoň dvě hodiny, ideálně však přes noc, aby se chutě dostatečně propojily.

Grilování: Jak dosáhnout dokonalého výsledku

Grilování krkovice může probíhat dvěma základními způsoby: rychlým grilováním nebo nepřímým grilováním.

Rychlé grilování

Tato metoda je ideální, pokud máte rádi křupavou kůrku a šťavnaté maso uvnitř. Krkovici grilujte na středně vysoké teplotě přibližně 4–5 minut z každé strany. Tento způsob zajišťuje rychlé uzavření pórů v mase, čímž se zachová jeho šťavnatost.

Nepřímé grilování

Pro ty, kdo mají raději maso rovnoměrně propečené a mají na přípravu více času, je ideální volbou nepřímé grilování. Maso umístěte mimo přímý žár a nechte ho grilovat přibližně 20–30 minut při nižší teplotě. Cílem je dosáhnout vnitřní teploty masa kolem 70 °C. Tento způsob zajišťuje rovnoměrné propečení, aniž by se maso vysušilo.

Po sundání krkovice z grilu je dobré nechat ji pár minut odpočinout. Tento krok umožní, aby se šťávy rovnoměrně rozložily po celém mase, což dodá konečnému výsledku na šťavnatosti.

Tipy a triky pro dokonalou krkovici

  1. Výběr masa: Pokud máte možnost, vybírejte maso s výraznějším mramorováním. Čím více tuku, tím šťavnatější bude výsledek.
  2. Použití teploměru: Pokud si nejste jisti, kdy je maso hotové, použijte kuchyňský teploměr. Pro krkovici je ideální vnitřní teplota kolem 70 °C.
  3. Odpočinek masa: Po grilování nechte maso vždy odpočinout. Tento jednoduchý krok často rozhoduje o výsledné kvalitě jídla.
  4. Experimentujte s marinádami: Nebojte se zkoušet nové chutě a kombinace. Krkovice je díky své všestrannosti skvělým základem pro různé typy marinád.

Závěr

Grilovaná krkovice je skvělou volbou pro letní grilování. Její šťavnatost, jemnost a bohatá chuť z ní dělají oblíbený kousek na každém grilovacím večírku. S trochou přípravy a správnou technikou můžete z každého grilování vytvořit gurmánský zážitek. Ať už zvolíte rychlé grilování nebo dáte přednost pomalejší metodě, s krkovicí na grilu nikdy nešlápnete vedle.

Zdroj: ApetitOnline.cz (odkaz)