Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

První dojem a design

Již na první pohled je zřejmé, že CRIVIT Koloběžka Big Wheel byla navržena s důrazem na moderní estetiku a praktickou funkčnost. Koloběžka má elegantní a čistý design, který osloví široké spektrum uživatelů. Lehký hliníkový rám nejen že přispívá k modernímu vzhledu, ale zároveň zajišťuje pevnost a odolnost, což je klíčové pro dlouhodobé používání. Hliník je navíc materiál, který je odolný vůči korozi, což znamená, že koloběžka si udrží svůj vzhled a funkčnost i po delší době používání.

Jedním z hlavních designových prvků, který se okamžitě projeví při každodenním používání, je rychloskládací mechanismus. Tento mechanismus umožňuje koloběžku snadno složit a připravit k přenášení nebo uskladnění. V rušných městských prostředích, kde je často potřeba rychle měnit dopravní prostředky, je tato vlastnost neocenitelná. Koloběžku jsem bez problémů složil během několika sekund a ve složeném stavu je dostatečně kompaktní na to, aby se vešla do kufru auta nebo pod pracovní stůl.

Konstrukce a materiály

Kvalita materiálů použitých při výrobě této koloběžky je na velmi vysoké úrovni. Rám je vyroben z hliníku 6063, což je slitina známá svou pevností a odolností proti povětrnostním vlivům. Díky tomu koloběžka působí robustně a stabilně, což je zvláště důležité pro dospělé jezdce, kteří mohou vážit až 100 kg.

Dalším klíčovým materiálem je ocel A3, použitá na některé další části koloběžky, což zajišťuje potřebnou pevnost bez nadměrného zvýšení hmotnosti. Kvalitní konstrukce se projevuje i v dalších detailech, jako jsou protiskluzová deska a pohodlné rukojeti s měkkým povrchem. Protiskluzová úprava zvyšuje bezpečnost při jízdě, zejména za mokra, a měkké rukojeti zajišťují pohodlí při delším používání.

Jízdní komfort a odpružení

Jedním z hlavních lákadel CRIVIT Koloběžky Big Wheel je její dvojité odpružení, které zahrnuje jak přední, tak zadní tlumič. Toto řešení výrazně zlepšuje jízdní komfort, zejména na nerovných površích, které jsou běžné ve městských oblastech. Při jízdě po dlažebních kostkách nebo hrubším asfaltu jsem okamžitě zaznamenal rozdíl. Tlumiče efektivně absorbují většinu otřesů, což činí jízdu plynulejší a méně namáhavou pro jezdce. Tento systém odpružení je obzvláště přínosný při delších cestách, kde může být únavné neustále kompenzovat nerovnosti terénu.

Kromě odpružení přispívají k jízdnímu komfortu i velká 200mm kolečka. Tato kolečka jsou širší než u standardních koloběžek, což pomáhá vyrovnávat nerovnosti na cestách a zajišťuje stabilitu i při vyšších rychlostech. Materiál koleček, polyuretan (PU) s tvrdostí 82A, zajišťuje optimální kombinaci pevnosti a pružnosti, což opět přispívá k plynulé a pohodlné jízdě.

Ložiska a jízda

CRIVIT Big Wheel je vybavena vysoce kvalitními kuličkovými ložisky ABEC 9, což je u koloběžek vyšší třída ložisek, která se obvykle používají u sportovních modelů. Tato ložiska umožňují koloběžce dosáhnout vyšších rychlostí s minimální námahou a zajišťují hladkou jízdu bez zbytečného tření. V praxi to znamená, že i při minimálním odrazu koloběžka udržuje svou rychlost a jezdci poskytuje pocit plynulosti a lehkosti.

Brzdný systém

Další důležitou součástí každé koloběžky je její brzdný systém. CRIVIT Big Wheel je vybavena třecí brzdou na zadním kolečku, která je vyrobena z hliníku. Tato brzda je dostatečně robustní a spolehlivá pro každodenní používání. Při testování jsem zjistil, že brzdný účinek je konzistentní a silný, což je zásadní pro bezpečnost, zejména při jízdě ve městě s častými zastávkami. Můj jediný postřeh je, že by brzda mohla být o něco citlivější, aby reagovala na menší tlak, ale to je spíše drobný detail než zásadní nedostatek.

Nastavitelnost a ergonomie

Ergonomie koloběžky je dalším bodem, který stojí za pochvalu. Výškově nastavitelná řídítka umožňují snadné přizpůsobení koloběžky podle výšky jezdce. Tento model nabízí čtyři stupně nastavení výšky řídítek v rozmezí 90 až 105 cm, což umožňuje pohodlnou jízdu pro osoby od 145 do 195 cm. Systém Quick-Release, který umožňuje rychlé a snadné nastavení, funguje spolehlivě a bez nutnosti použití nářadí. To je obzvláště užitečné, pokud koloběžku sdílí více osob s různou výškou.

Rukojeti jsou sklápěcí, což opět zlepšuje skladovatelnost koloběžky a přispívá k její celkové kompaktnosti. Povrch rukojetí je měkký a příjemný na dotek, což je důležité při delším používání, kdy by tvrdší materiály mohly způsobit nepohodlí nebo otlaky.

Praktické funkce

Koloběžka CRIVIT Big Wheel nabízí i několik praktických doplňků, které zvyšují její užitnou hodnotu. Jedním z těchto doplňků je boční stojánek, který umožňuje koloběžku snadno zaparkovat bez nutnosti ji opírat o stěnu nebo ji pokládat na zem. Tento detail se může zdát drobný, ale při každodenním používání přidává na pohodlí.

Přední kolo je vybaveno blatníkem, který chrání jezdce před odstřikující vodou nebo nečistotami z vozovky. Tento prvek oceníte zejména v deštivých dnech nebo při jízdě po mokrém povrchu.

Další výhodou je možnost výměny koleček a ložisek, což prodlužuje životnost koloběžky. Tato vlastnost znamená, že i po několika letech intenzivního používání můžete koloběžku snadno obnovit a vrátit jí původní jízdní vlastnosti.

Nosnost, rozměry a hmotnost

Koloběžka CRIVIT Big Wheel je navržena tak, aby unesla maximální hmotnost 100 kg, což je dostatečné pro většinu dospělých uživatelů. Díky robustní konstrukci a kvalitním materiálům se koloběžka neprohýbá ani při maximálním zatížení, což přispívá k pocitu stability a bezpečí při jízdě.

Co se týče rozměrů, koloběžka měří v rozloženém stavu cca 104 x 46,5 x 105 cm, což ji činí dostatečně prostornou pro pohodlnou jízdu, ale zároveň dostatečně kompaktní pro snadné uskladnění. Ve složeném stavu se rozměry zmenší na cca 87,5 x 16 x 32 cm, což umožňuje snadné přenášení nebo uložení do malých prostor.

Hmotnost koloběžky je cca 5,76 kg, což je vzhledem k její velikosti a funkcím přiměřené. Koloběžku je možné snadno přenášet jednou rukou, což oceníte při každodenním používání ve městě.

Závěr

CRIVIT Koloběžka s odpružením Big Wheel je vynikající volbou pro ty, kteří hledají spolehlivý a pohodlný dopravní prostředek pro městské prostředí. Její hlavní přednosti zahrnují kvalitní konstrukci, vynikající odpružení a pohodlné jízdní vlastnosti díky velkým kolečkům a vysoce kvalitním ložiskům. Koloběžka je navíc velmi praktická, díky svému snadnému skládacímu mechanismu, výškově nastavitelným řídítkům a dalším praktickým doplňkům, jako je stojánek a blatník.

I když by brzdný systém mohl být o něco citlivější, celkově koloběžka poskytuje velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Díky robustní konstrukci a možnosti výměny koleček a ložisek je koloběžka dlouhodobou investicí, která poskytne radost z jízdy na mnoho let.

Doporučuji tuto koloběžku pro rekreační i každodenní městské použití. Je to produkt, který splní očekávání jak mladších jezdců, tak dospělých, kteří hledají efektivní a zábavný způsob přepravy.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky