Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Historické kořeny a kulturní odkaz

Lázně Sedmihorky jsou nejstarším vodoléčebným ústavem v Čechách, což dodává jejich návštěvě punc výjimečnosti. Areál, původně nazvaný Bad Wartenberg, byl vybudován díky iniciativě Antonína Šlechty, turnovského lékaře, který věřil v léčivou sílu studené vody z místních pramenů. Při procházce lázeňským areálem narazíte na řadu historických budov a pomníků, které připomínají slavnou minulost tohoto místa. Například busta doktora Šlechty, vytvořená sochařem Josefem Václavem Myslbekem, vás zavede do doby, kdy se zde léčili významní hosté, jako Jan Neruda či Eliška Krásnohorská.

Procházka přírodními krásami

Pokud se rozhodnete vydat na procházku po okolí Lázní Sedmihorky, neměli byste vynechat návštěvu pramenů, které se nacházejí v lesích nad lázeňským komplexem. K těm nejznámějším patří pramen Sedmihorka, jenž byl kdysi hlavním zdrojem vody pro celý lázeňský provoz. Během cesty vás provede modrá turistická značka, která vás dovede k místům s úchvatnými výhledy na Hruboskalské skalní město, jedno z nejznámějších skalních měst v České republice. Toto místo je ideální pro milovníky pěší turistiky, kteří si mohou vychutnat klid a krásu přírody.

Lázeňský areál a jeho současná podoba

Přestože lázeňský komplex již dávno není v provozu jako léčebné zařízení, stále si zachovává svůj kouzelný ráz. Během vaší návštěvy se projdete kolem historických budov, které v sobě nesou stopy dávné slávy. Naproti hlavní budově, kde se kdysi odehrávaly všechny důležité lázeňské procedury, narazíte na malebný altán a rozsáhlý prostor, který byl v minulosti vyzdoben květinami a upravenými parky. Dnes je toto místo ideální pro odpočinek a rozjímání, obzvláště pokud máte rádi tichá a klidná místa s bohatou historií.

Tip na závěr

Než svou návštěvu zakončíte, nezapomeňte se zastavit u Ferdinandova pramene. Tento pískovcový památník připomíná návštěvu arcivévody Karla Ferdinanda v roce 1853. I když z pramene dnes už voda nevytéká, jeho historický význam a krásná okolní příroda rozhodně stojí za to, abyste se zde na chvíli zastavili.

Lázně Sedmihorky jsou skvělým cílem pro jednodenní výlet nebo součástí delšího pobytu v Českém ráji. Přináší jedinečnou kombinaci přírodní krásy a bohaté historie, která osloví každého návštěvníka. Ať už jste milovníky historie, turistiky nebo jen hledáte klidné místo k odpočinku, Sedmihorky vás nezklamou.

Zdroj: Ocimaturisty.cz (odkaz)