Foto: Freepik

1. Zvažte svůj denní režim a vzdálenosti, které potřebujete překonat

První krok k výběru správné koloběžky spočívá v tom, že si pečlivě promyslíte, jakým způsobem a v jakých situacích ji hodláte používat.

  • Delší vzdálenosti a rovinatý terén: Pokud pravidelně potřebujete překonat delší vzdálenosti po rovině, například se přesouváte z jednoho konce města na druhý, nebo plánujete jezdit po cyklostezkách či málo členitém terénu, elektrokoloběžka bude pravděpodobně lepší volbou. Její elektrický motor vám ušetří sílu a cestu si vychutnáte bez větší fyzické námahy.
  • Krátké vzdálenosti a členitý terén: Naopak, pokud se pohybujete hlavně v kopcovitém nebo nerovném terénu, případně potřebujete častěji zastavovat, klasická koloběžka může být ideálním řešením. Lehká konstrukce vám umožní snadno manipulovat a případně ji vzít do ruky, když terén není vhodný k jízdě.

2. Porovnejte hmotnost a přenositelnost

Hmotnost koloběžky je klíčovým faktorem, který ovlivní vaše každodenní používání.

  • Elektrokoloběžka: Váží obvykle mezi 15–20 kg, což může být v některých situacích nevýhoda. Tato hmotnost vám může vadit, pokud budete muset koloběžku přenášet, například po schodech nebo při nasedání do hromadné dopravy. Na druhou stranu, elektrokoloběžka vám poskytne výhodu v tom, že vás sama pohání a můžete ji používat i na delší trasy bez toho, aby vás jízda fyzicky vyčerpala.
  • Klasická koloběžka: Klasické koloběžky jsou podstatně lehčí, váží kolem 5 kg, což je činí snadno přenosnými. Můžete ji jednoduše složit a dát do auta, vzít s sebou do tramvaje nebo do kanceláře. Je také méně nápadná, což může být výhodné v situacích, kdy nechcete přitahovat pozornost.

3. Zamyslete se nad tím, jak často jezdíte do kopce

Jízda do kopce je další důležitý faktor, který byste měli vzít v úvahu při výběru mezi elektrokoloběžkou a klasickou koloběžkou.

  • Elektrokoloběžka: Tyto koloběžky zvládnou stoupání, ale obvykle jen do určitého sklonu. V prudších kopcích může motor ztrácet na síle, což vás zpomalí. Navíc, když se pokusíte sjet z prudkého kopce, elektrokoloběžka se může automaticky začít brzdit, což může být nepříjemné, pokud jste zvyklí na volnou jízdu.
  • Klasická koloběžka: S klasickou koloběžkou máte plnou kontrolu nad tím, jak rychle a jak intenzivně jedete. I když budete muset zapojit své vlastní síly při stoupání do kopce, máte možnost zvolit si tempo a cestu, která vám nejlépe vyhovuje. Při jízdě z kopce můžete dosáhnout vyšších rychlostí, pokud si to přejete, což může být vzrušující.

4. Zohledněte nároky na údržbu

Další důležitý aspekt, který byste měli vzít v úvahu, je náročnost údržby.

  • Elektrokoloběžka: Tyto koloběžky vyžadují pravidelnou údržbu, zejména pokud jde o baterii a motor. Je třeba se starat o to, aby byla baterie pravidelně nabíjena a kontrolovat, zda všechny elektrické komponenty fungují správně. Oprava nebo výměna dílů může být nákladná a vyžadovat odbornou pomoc.
  • Klasická koloběžka: Klasická koloběžka je na údržbu mnohem méně náročná. V zásadě se musíte starat jen o pneumatiky, brzdy a případně ložiska. Tyto díly jsou relativně levné a opravu zvládnete často sami nebo s minimální pomocí.

5. Pohodlí a odpružení

Pohodlí je dalším důležitým faktorem, který byste měli zvážit.

  • Elektrokoloběžka: Většina elektrokoloběžek má menší kola, která nemusí vždy poskytovat nejpohodlnější jízdu, zejména na nerovném povrchu. Některé modely ale nabízejí odpružení, což zlepšuje komfort při jízdě po nerovnostech. Je však třeba počítat s tím, že i s odpružením může být jízda na nerovném povrchu méně příjemná než na klasické koloběžce.
  • Klasická koloběžka: Klasické koloběžky, zejména ty s většími koly a odpružením, mohou poskytnout velmi pohodlnou jízdu, i když se pohybujete po nerovném povrchu. Můžete si vybrat model s velkými koly, který lépe absorbuje nerovnosti a poskytuje hladší jízdu.

6. Cena a finanční náročnost

Nakonec, ale neméně důležitý faktor je cena.

  • Elektrokoloběžka: Tyto koloběžky jsou obecně dražší než klasické modely. Jejich cena se může pohybovat od několika tisíc až po desetitisíce korun, v závislosti na modelu a značce. Navíc, náklady na údržbu a případné opravy mohou být vyšší.
  • Klasická koloběžka: Klasické koloběžky jsou obvykle cenově dostupnější. Můžete je pořídit za zlomek ceny elektrokoloběžky, a i když investujete do modelu s lepším odpružením a většími koly, stále budete pravděpodobně platit méně než za elektrokoloběžku.

Příběhy z praxe

Abychom to uvedli do praxe, podělím se s vámi o několik příběhů, které vám mohou pomoci se rozhodnout.

Příběh 1: Petr a jeho denní dojíždění Petr bydlí na okraji města a každý den dojíždí do práce. Jeho cesta je poměrně dlouhá, asi 8 kilometrů, ale vede po rovinatém terénu. Petr si zvolil elektrokoloběžku, protože mu umožňuje ujet tuto vzdálenost rychle a bez námahy. Když přijede do města, elektrokoloběžku jednoduše složí a vezme ji s sebou do kanceláře. I když je elektrokoloběžka těžší, pro Petra je to ideální volba.

Příběh 2: Jana a její cesty po městě Jana žije v centru města, kde často potřebuje rychle a pružně přecházet mezi různými místy. Město je kopcovité a povrchy chodníků nejsou vždy ideální. Jana si proto vybrala klasickou koloběžku s velkými koly a dobrým odpružením. Její koloběžka je lehká, snadno ji přenáší, když potřebuje, a na kopcovitých cestách jí poskytuje potřebnou kontrolu a komfort.

Příběh 3: Honza a jeho víkendové výlety Honza rád jezdí na víkendové výlety do přírody a občas do větších měst. Protože často přechází z terénu na silnice, vybral si klasickou koloběžku. Když přijede na místo, jednoduše koloběžku složí a uloží do kufru auta. Když se rozhodne prozkoumat město, jednoduše ji rozloží a jezdí, jak rychle si přeje. Elektrokoloběžku zvažoval, ale nakonec mu vyhovuje svoboda a jednoduchost klasické varianty.

Závěr

Výběr mezi elektrokoloběžkou a klasickou koloběžkou závisí na mnoha faktorech, včetně vzdáleností, terénu, hmotnosti, pohodlí a finanční náročnosti. Obě varianty mají své výhody i nevýhody a ideální volba se může lišit podle vašich specifických potřeb a preferencí. Pokud hledáte pohodlný způsob, jak překonávat delší vzdálenosti po rovině, elektrokoloběžka může být tou pravou volbou. Naopak, pokud potřebujete lehkou a snadno ovladatelnou koloběžku pro krátké cesty a náročnější terén, klasická koloběžka vám poskytne větší svobodu a kontrolu. Rozhodněte se tedy podle toho, co vám nejlépe vyhovuje, a užívejte si jízdu!

Zdroj: autorský text Žádný Špeky