Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Historie Jilemnice

Jilemnice je jedním z historicky nejvýznamnějších měst pod Krkonošemi. První zmínky o ní pocházejí z 14. století, kdy byla městem patřícím pánům z Valdštejna. Význam města vzrostl především díky své poloze na obchodní cestě, vedoucí z Čech do Slezska. V průběhu staletí se město rozrůstalo a stalo se centrem regionu, zejména díky textilnímu průmyslu, který zde vzkvétal od 19. století. Dodnes je Jilemnice považována za kolébku českého lyžování, neboť zde byl položen základ pro rozvoj tohoto sportu v České republice.

V současnosti je město vyhledávaným turistickým cílem, a to nejen díky své poloze v blízkosti Krkonošského národního parku, ale i díky bohaté nabídce historických památek a kulturních zážitků.

Zvědavá ulička

Jednou z nejzajímavějších a nejoblíbenějších památek v Jilemnici je tzv. Zvědavá ulička. Tento název si získala díky specifické architektuře a uspořádání domů, které jsou zde postaveny. Jde o soubor roubených chalup, jež jsou posazené velmi blízko u sebe a jejich štíty směřují kolmo k hlavní ulici. Tento neobvyklý vzhled vyvolává dojem, že se domy “zvědavě” dívají ven na ulici.

Zvědavá ulička je jednou z posledních zachovalých částí historické zástavby v Jilemnici a připomíná časy, kdy zde lidé žili ve skromných podmínkách, avšak v blízkém sousedství s přírodou. Procházka touto uličkou vás přenese zpět do minulosti a umožní vám vnímat atmosféru staré podhorské vesnice.

Náměstí v Jilemnici

Centrum Jilemnice se točí kolem malebného náměstí, které nese název Náměstí T. G. Masaryka. Toto náměstí je typickým příkladem podhorského města s historickými domy, které kolem něj lemují. Na první pohled vás upoutají především krásné fasády měšťanských domů, které si dodnes zachovaly svůj původní vzhled a půvab.

Uprostřed náměstí stojí mariánský sloup, který byl postaven v roce 1702 jako poděkování za ochranu města před morovou epidemií. Příjemnou atmosféru místa doplňuje řada kaváren a obchůdků, které zvou k odpočinku a relaxaci. Z náměstí je navíc krásný výhled na Krkonoše, což přidává místu zvláštní kouzlo.

Kostel svatého Vavřince

Další dominantou města je kostel svatého Vavřince, který je zasazen nedaleko náměstí. Tento barokní kostel byl postaven v letech 1729–1736 a dodnes se zachoval ve své původní kráse. Kostel je zasvěcen svatému Vavřinci, patronovi kuchařů, knihovníků a ochránci před ohněm.

Architektonicky je kostel mistrovským dílem barokního slohu, přičemž interiér zdobí krásné fresky a bohatě vyřezávané oltáře. Kostelní věž nabízí nejen krásný výhled na město a okolí, ale při správném načasování můžete zaslechnout i zvuk zvonů, které přispívají k duchovní atmosféře tohoto místa.

Zámek Jilemnice

Klenotem města je bezpochyby jilemnický zámek. Původně zde stála tvrz, ale v 16. století byla přestavěna na renesanční zámek. V 18. století došlo k barokní úpravě, čímž získal zámek svůj současný vzhled. Dnes je zámek sídlem Krkonošského muzea, které dokumentuje nejen historii města, ale i historii lyžování a Krkonoš.

Zámek je obklopen krásným zámeckým parkem, který je ideálním místem k odpočinku po prohlídce města. V zámeckých zahradách můžete najít řadu vzácných druhů stromů a rostlin, stejně jako romantické zákoutí vhodné k relaxaci či pikniku.

Zámecký park

Zámecký park v Jilemnici byl založen již v 18. století a postupně rozšiřován do své současné podoby. Je typickým příkladem anglického parku s volně rostoucími stromy, jezírky a cestičkami, které vedou k romantickým zákoutím. Park je místem, kde si můžete odpočinout v tichu přírody, daleko od ruchu města.

Na procházce parkem se vám naskytne řada krásných výhledů na zámek i město. Park je oblíbeným místem místních obyvatel i návštěvníků, kteří sem míří za klidem a příjemnou atmosférou. Nechybí zde ani lavičky, kde si můžete posedět a nasát atmosféru tohoto místa.

Závěr

Jilemnice je městem, které nabízí mnoho zajímavých míst a aktivit. Je to ideální výletní cíl pro milovníky historie, architektury, ale i pro ty, kteří chtějí strávit čas v klidném prostředí a blízkosti přírody. Ať už se rozhodnete prozkoumat Zvědavou uličku, vychutnat si atmosféru historického náměstí, obdivovat krásu kostela svatého Vavřince nebo se vydat na procházku zámeckým parkem, Jilemnice vám nabízí bohaté zážitky.

Nezapomeňte si také zajít na návštěvu místního muzea a poznat více o historii Krkonoš a českého lyžování. Tento malebný kout podhůří Krkonoš vás jistě okouzlí a poskytne vám inspiraci pro další výlety.