Foto: Freepik

1. Základní výcvik začíná hned

První dny s novým psem jsou zásadní. Pes musí pochopit, že jste jeho vůdcem a že existují určitá pravidla. Začněte s jednoduchými povely jako „sedni“, „lehni“ a „zůstaň“. Krátké tréninkové seance (cca 5–10 minut) jsou ideální, protože psi rychle ztrácejí pozornost.

2. Pozitivní motivace

Učení na základě odměn funguje nejlépe. Když pes udělá něco správně, odměňte ho pamlskem, pochvalou nebo hrou. Tímto způsobem si pes spojí poslušnost s pozitivním zážitkem a bude ochotnější poslouchat.

3. Důslednost

Důslednost je klíčem k úspěšnému výcviku. Když jednou řeknete „ne“, nesmíte povolit. Každý člen domácnosti by měl dodržovat stejná pravidla, aby pes nebyl zmatený. Pokud pes například nesmí skákat na gauč, všichni by to měli dodržovat.

4. Správné načasování

Odměňte nebo opravte chování psa ihned poté, co se to stane. Psi žijí v přítomném okamžiku, takže pokud například zlobí a vy ho opravíte později, pes nepochopí, za co je trestán.

5. Socializace

Pes, který je dobře socializovaný, bude lépe poslouchat. Umožněte mu setkání s jinými psy, lidmi a různými situacemi. Dobře socializovaný pes se bude cítit jistější a méně reagovat na rušivé podněty, což usnadní jeho výcvik.

6. Online kurzy výcviku psů

Pokud si nejste jistí, jak na to, existují online kurzy výcviku psů, které vám mohou pomoci. Naučí vás, jak efektivně komunikovat se psem a jak ho naučit základní poslušnost. Výhodou těchto kurzů je, že se jim můžete věnovat kdykoliv a z pohodlí domova, což je skvělé pro majitele s nabitým rozvrhem.

7. Trpělivost a laskavost

Každý pes je jiný a někteří potřebují více času než jiní. Buďte trpěliví a laskaví. Trestání psa, když udělá chybu, není řešení. Namísto toho se zaměřte na pozitivní motivaci a poskytněte svému psovi dostatek času na to, aby se učil vlastním tempem.

Dodržováním těchto jednoduchých kroků a se správným přístupem budete mít psa, který vás bude poslouchat na slovo a stane se vaším oddaným společníkem.

Zdroj: Dogstrust.co.uk, rspca.co.uk