Foto: Freepik

1. Pravidelná kontrola srsti a kůže

Podzim je obdobím, kdy psi vyměňují srst z letní na zimní. U některých plemen může být tato výměna velmi výrazná a pes může vypadávat víc chlupů než obvykle. Proto je důležité pravidelně psa vyčesávat, aby se zbavil odumřelých chlupů a zároveň tím podpoříte zdraví kůže. Používejte kartáče vhodné pro typ srsti vašeho pejska – plemena s dlouhou srstí potřebují jiný druh péče než psi s krátkou srstí.

Kromě vyčesávání je dobré pravidelně kontrolovat kůži, zda se na ní neobjevují známky podráždění nebo parazitů. Klíšťata jsou aktivní až do prvních mrazů, takže i na podzim je důležité udržovat psa chráněného antiparazitiky.

2. Péče o tlapky

S podzimem přichází vlhkost, bláto a spadané listí. Tyto podmínky mohou být pro tlapky vašeho psa náročné. Pravidelná kontrola a čištění tlapek by měla být samozřejmostí. Po každé procházce je dobré zkontrolovat, zda mezi polštářky nezůstaly zbytky listí nebo nečistoty, které by mohly způsobit podráždění. Pokud jsou tlapky suché nebo popraskané, použijte speciální balzám na tlapky, který je ochrání před chladem a vlhkostí.

Štěňátko
Štěňátko

Foto: Freepik

3. Dbejte na dostatečnou aktivitu

Podzimní počasí může svádět k tomu, že se budete chtít méně hýbat, zvláště pokud venku prší nebo je chladno. Pro vašeho psa je však důležité, aby měl dostatek pohybu i v tomto období. Přizpůsobte délku a intenzitu procházek aktuálnímu počasí, ale snažte se psa dostatečně zaměstnat. Pokud je venku nepříjemné počasí, můžete ho zabavit doma pomocí různých her, jako je schovávání pamlsků nebo výcvik nových triků.

4. Zajistěte vhodné oblečení

Někteří psi, zejména ti s krátkou srstí nebo menší plemena, mohou být citlivější na chlad. Pokud pozorujete, že váš pes při procházce třese, zvažte, zda by nebylo vhodné ho obléknout do speciálního oblečku. Na trhu existuje mnoho druhů oblečků, které psa ochrání před chladem i vlhkostí. Vždy vybírejte takové, které jsou pohodlné, neomezují psa v pohybu a dobře ho chrání v oblasti hrudníku a břicha.

5. Pozor na klíšťata a další parazity

Jak již bylo zmíněno, klíšťata jsou aktivní i na podzim. To, že je chladnější počasí, neznamená, že paraziti vymizeli. I nadále používejte preventivní prostředky proti klíšťatům a blechám, jako jsou antiparazitní obojky, spot-on kapky nebo tablety. Po každé procházce je vhodné psa prohlédnout, zda nemá přisáté klíště.

6. Zdravá a vyvážená strava

S příchodem chladnějšího počasí může váš pes potřebovat více energie, zejména pokud tráví hodně času venku. Ujistěte se, že jeho strava je vyvážená a obsahuje dostatek živin. Pokud si nejste jisti, jaké změny v krmení na podzim zavést, konzultujte to s veterinářem. Některým psům může prospět mírné zvýšení porcí nebo přidání kvalitních doplňků stravy, které podpoří jejich imunitní systém.

7. Zohledněte kratší dny

Podzim přináší kratší dny, což znamená, že vaše procházky se mohou odehrávat za šera nebo tmy. Pro bezpečnost psa je důležité, aby byl vidět. Pořiďte mu reflexní obojek nebo vodítko, případně použijte svítící přívěsky. Tím zajistíte, že bude dobře viditelný pro ostatní chodce, cyklisty a řidiče.

8. Pravidelné prohlídky u veterináře

Podzim je ideálním časem na to, abyste svého psa vzali na pravidelnou prohlídku k veterináři. Nechte zkontrolovat jeho celkový zdravotní stav, zejména klouby, které mohou být v chladnějším počasí náchylnější k problémům. U starších psů je důležité dbát na prevenci artritidy a dalších zdravotních potíží spojených s chladem.

Závěr

Péče o psa na podzim zahrnuje řadu specifických kroků, které vám pomohou udržet vašeho mazlíčka zdravého a spokojeného. Ať už jde o pravidelnou péči o srst, ochranu před chladem nebo zajištění dostatečného pohybu, každý majitel psa by měl být na podzim obzvláště ostražitý. Důkladná péče vám zajistí, že váš pes si bude toto období užívat naplno a bez problémů.

Připravte se na podzim s láskou a pozorností k potřebám vašeho pejska – za to se vám odmění radostí a zdravím po celý rok!

Zdroj: shallowfordvet.com (odkaz)