Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Když venku padne chlad a déšť bubnuje na okna, není nic lepšího než talíř horké, vydatné čočkové polévky. Tento tradiční pokrm není jen chutný, ale také plný živin a energie, kterou v chladnějších dnech potřebujeme. Čočková polévka s klobáskou je perfektní volbou pro každého, kdo hledá jednoduché, ale vydatné jídlo, které zahřeje tělo i duši.
Čočka je již dlouho považována za symbol výživy a síly. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a důležité minerály, jako je železo a hořčík. Navíc v kombinaci s kořenovou zeleninou vytváří polévku, která je nejen chutná, ale i zdravá. To vše navíc za velmi přijatelnou cenu, což dělá z čočkové polévky skvělý pokrm pro každou peněženku.
Aby byla polévka ještě o něco chutnější a vydatnější, přidáváme klobásku, která jí dodá kouřový nádech a sytost. Voňavá, šťavnatá klobása perfektně doplňuje jemnost čočky a vytváří harmonii chutí, která pohladí po duši. Osmažená cibulka a koření pak polévce dodají další vrstvy vůně a chuti, které dělají z tohoto jednoduchého receptu skutečný poklad zimních dnů.
Podávána s křupavým chlebem, čočková polévka s klobásou vás nejen zasytí, ale poskytne vám hřejivý pocit domácí pohody. Ať už se vracíte z dlouhé procházky nebo máte za sebou náročný den, tento pokrm je tou nejlepší volbou, jak se v sychravém počasí zahřát a dopřát si chvíli klidu.
Zdroj: Žádný Špeky
Čočková polévka s klobásou
6
30
minut110
kcalSuroviny
vepřové uzené kosti
100 g celeru
2 mrkve
2 petržele
1 cibule
palička česneku
2 šunkové klobásy
2 bobkové listy
1 ČL nového koření
150 g předvařené čočky
majoránka
1 brambora
Postup
Do hrnce s vodou si dáme vepřová uzená žebra s kořenovou zeleninou nakrájenou na kostičky.
Přidáme nakrájenou klobásku, nové koření, bobkový list, nakrájenou bramboru, osolíme a opepříme. Vše přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut.
Po uvaření to celé scedíme, vybereme kosti, celé koření a zbytek necháme stranou. Do toho vývaru přidáme předvařenou čočku. Vaříme ji 5- 10 minut. Přidáme tam majoránku a paličku česneku.
Rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme plátek másla na zjemnění.
Vrátíme zeleninu a maso obrané z kostí. Dochutím ještě česnekovou pastou podle chuti.