Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Kysané zelí je po staletí součástí evropské kuchyně a oblíbenou přílohou k různým pokrmům. Je ceněno především pro své fermentační procesy, které nejen uchovávají potraviny, ale také zvyšují jejich zdravotní benefity. Kysané zelí se považuje za přirozený zdroj probiotik, což podporuje trávení a posiluje imunitu.

Avšak klasické kysané zelí bývá pro mnohé příliš kyselé, což může některé lidi odradit od jeho konzumace. Zde přichází na scénu inovace v podobě kombinace zelí s mrkví a křenem. Tato trojice tvoří ideální mix pro ty, kdo preferují jemnější chuť, aniž by přišli o výhody, které kvašení přináší.

https://youtu.be/ZMtpHt0GKwQ

Jemnější chuť a vyvážené nutriční složení

Přidání mrkve a křenu má významný vliv na konečnou chuť kvašeného zelí. Mrkev, která přirozeně obsahuje vyšší množství cukrů, se během fermentačního procesu stává nasládlou, což zjemňuje kyselost tradičního zelí. Díky tomu vzniká příjemnější chuťová harmonie, která osloví i ty, kteří jinak kysané zelí příliš nevyhledávají.

Křen pak přidává jemně pikantní tón a zajišťuje, že zelí získává nejen nové chuťové nuance, ale i další zdravotní přínosy. Křen je známý svými antibakteriálními vlastnostmi, přispívá k posílení imunity a pomáhá při nachlazení. Kysané zelí s křenem a mrkví je tak nejen chutnější, ale i účinnější v boji proti nemocem.

Bohatší zdroj vitamínů a minerálů

Když se podíváme na nutriční hodnoty tohoto kombinovaného kvašeného zelí, zjistíme, že jde o skutečný poklad pro naše zdraví. Zelí, mrkev a křen společně vytvářejí bohatý zdroj vitamínu C, vitamínu K, vlákniny, draslíku a dalších minerálů, které jsou pro naše tělo nezbytné.

Vitamín C je známý svými antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Vláknina obsažená v zelí a mrkvi přispívá k lepšímu trávení a podporuje zdraví střev. Díky křenu navíc přidáváme do jídelníčku také významnou dávku flavonoidů a fytonutrientů, které mají protizánětlivé účinky.

Důležité je také to, že při kvašení dochází k dalšímu navýšení obsahu probiotik, což prospívá zdravé střevní mikroflóře. Dobře fungující trávení je totiž základem nejen pro fyzické zdraví, ale i pro duševní pohodu.

Proč si zvolit právě tuto variantu?

Pokud se snažíte obohatit svůj jídelníček o něco zdravého, přirozeného a chutného, pak je kvašené zelí s mrkví a křenem skvělou volbou. Tato varianta nabízí jemnější chuť bez ztráty tradičního fermentačního charakteru. Získáte tak pokrm, který je nejen lahodný, ale i plný výživných látek, jež podpoří vaše zdraví na mnoha úrovních.

Navíc kvašení těchto tří ingrediencí přináší dlouhou trvanlivost, takže máte zdravou potravinu vždy po ruce. V zimních měsících, kdy bývá nabídka čerstvého ovoce a zeleniny omezenější, se takové kysané zelí stává vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů.

Kysané zelí s mrkví a křenem se tak stává důstojnou alternativou klasického zelí – jemnější na chuť, ale bohatší na vitamíny, minerály a zdravotní benefity.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Kysané zelí s křenem

Počet porcí

30

porcí
Doba kvašení

3

týdny
Kalorie

26

kcal

Suroviny

  • 1 hlávka bílého zelí

  • 1 PL třtinového cukru

  • kmín

  • 20 g soli na 1 kg zelí

  • 3 mrkve

  • 1 cibule

  • 1 křeník

  • 10 cm křenu

Postup

  • Zelí nakrouháme, přidáme cukr, kmín, sůl, na hrubo nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuly a křeník spolu s křenem. Zelí můžeme promačkat a promíchat. 

  • Dáme do zeláku, dolijeme vodou, aby bylo zatopené a necháme ho v chladu klidně 3 týdny kvasit.