Foto: Freepik

Úvod do problematiky

Dušičky představují pro mnohé z nás příležitost zastavit se a zavzpomínat na naše blízké, kteří již nejsou mezi námi. Zdobení hrobů se stalo tradičním způsobem, jak uctít jejich památku a vyjádřit, že na ně stále myslíme. Květiny, věnce, svíčky a další dekorace však mohou představovat značné finanční výdaje, zvláště pokud se rozhodnete pro nákup hotových dekorací.

Navzdory rostoucím cenám existují možnosti, jak výzdobu pojmout ekonomičtěji, aniž by utrpěla její estetická hodnota. Záleží především na tom, jakým způsobem k celé věci přistoupíme a zda jsme ochotni využít trochu kreativity. V mnoha případech můžeme ušetřit nemalé částky prostým využitím dostupných surovin z přírody nebo recyklací toho, co máme již doma.

Dušičky
Dušičky

Foto: Freepik

Navíc, vlastní výroba dekorací může mít i další rozměr – umožní nám strávit čas s rodinou při společném tvoření a může z tohoto jinak melancholického období učinit chvíli blízkosti a společné vzpomínky na ty, kteří odešli. Tento článek přináší pět praktických kroků, které vám umožní ušetřit na výzdobě hrobu, aniž by to mělo vliv na důstojnost a krásu vzpomínkového místa.

Jde tedy nejen o finanční úsporu, ale také o to, jak přidat do celého procesu osobní dotek, který výzdobu obohatí a promění v autentickou vzpomínku, která pro vás bude mít hlubší význam.

1. Zvolte přírodní materiály, které máte k dispozici

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak ušetřit, je využití toho, co příroda nabízí zdarma. Na podzim můžete nasbírat listí, větvičky, šišky, mechy nebo sušené plody, které poslouží jako základ pro věnce nebo dekorace. Návštěva lesa nebo parku vám může přinést inspiraci a potřebné suroviny. Tyto přírodní prvky navíc dodají hrobu autentický a vkusný vzhled, který bude odrážet roční období.

Zde je několik příkladů přírodních materiálů, které můžete snadno najít:

  • Borové šišky a větvičky – skvělé pro vytváření přírodních aranžmá.
  • Podzimní listí – můžete z něj vytvořit barevné věnce nebo jen lehce naaranžovat na hrob.
  • Mech – poslouží jako přírodní základ pod květiny nebo svíčky.

Tyto suroviny jsou zdarma, a navíc z nich můžete vytvořit krásné dekorace, které budou působit autenticky a přírodně.

2. Vytvořte si věnec sami

Kupované věnce mohou být velmi drahé, zejména pokud se jedná o ručně vyráběné kousky. Nicméně vytvořit věnec na Dušičky doma je snadné a může vás stát jen minimum peněz. Základem může být drátěný kruh, který můžete znovu použít každý rok, nebo třeba slaměný základ, který si můžete sami vyrobit. Zbylé materiály, jako větvičky, šišky či sušené květiny, můžete nasbírat v přírodě.

Pokud nemáte zkušenosti s výrobou věnců, podívejte se na jednoduché návody na internetu nebo na YouTube. Postup je většinou jednoduchý a vyžaduje jen minimum nástrojů. Stačí, když větvičky a květiny přivážete drátkem nebo motouzem k základu věnce. Na výzdobu můžete použít různé barevné stuhy, sušené květy nebo i ozdoby, které máte doma z dřívějších let.

3. Zrecyklujte staré svíčky a dekorace

Dalším způsobem, jak ušetřit, je recyklace starých svíček a dekorací. Namísto toho, abyste každý rok kupovali nové svíčky, využijte zbytky těch loňských. Mnoho obchodů také nabízí náhradní náplně do svíček, které jsou levnější než celé nové svíčky. Stačí jen koupit náhradní knot a náplň a můžete znovu použít starý obal.

Pokud máte staré dekorace, zkuste je obnovit. Například starý umělý květ můžete osvěžit barvou ve spreji nebo lakem. S trochou kreativity a úsilí můžete vytvořit novou a originální výzdobu, aniž byste museli utrácet peníze za novou.

4. Nakupujte s rozmyslem a sledujte slevy

Pokud přeci jen preferujete nákup výzdoby, zkuste si vše pořídit s předstihem nebo využít povánoční slevy. Květiny a dekorace bývají po svátcích Dušiček často ve slevě. Pořiďte si umělé dekorace nebo svíčky s dostatečným předstihem za výhodné ceny a uskladněte je pro další rok. Také se vyplatí sledovat nabídky ve velkoobchodech, kde můžete najít větší balení za nižší cenu.

5. Sdílejte výdaje s rodinou

Pokud máte na starosti úpravu hrobu společně s rodinou, zkuste se domluvit na společných výdajích. Rozdělte si náklady na květiny, svíčky a další výzdobu mezi více členů rodiny. Každý může přispět něčím drobným, čímž celkové výdaje výrazně snížíte. Také můžete společně vyrábět výzdobu doma, což přinese nejen úsporu, ale i možnost strávit čas s rodinou a připomenout si vzpomínky na zesnulé.

Závěr: Krása není v ceně, ale v myšlence

Při zdobení hrobu na Dušičky je důležité si uvědomit, že nejdůležitější není finanční hodnota výzdoby, ale to, jakým způsobem si zesnulého připomenete. Využitím přírodních materiálů, vlastnoruční výrobou dekorací a recyklací můžete vytvořit krásnou a osobní vzpomínku, aniž byste museli utrácet velké částky. Kreativita a myšlenka za výzdobou je to, co dělá tento akt upřímným a významným.

Zdroj: asheswithart.co.uk (odkaz)