Uklízíte pravidelně? Tyto často opomíjené části vás možná překvapí

Foto: Freepik

1. Vrchní části skříní, polic a kuchyňských skříněk

Vrchní části nábytku jsou jedním z míst, které lidé při úklidu často přehlédnou. Nachází se mimo zorné pole a není na první pohled vidět, jak se tam hromadí prach. Tyto povrchy přitom mohou ovlivnit kvalitu vzduchu v domácnosti, jelikož se prach může snadno rozvířit a proniknout do obytných částí. Jak si to ulehčit? Použijte prodlužovací tyč na prachovku a pravidelně vrchní části otírejte.

2. Větrací mřížky a ventilace

Větrací otvory v koupelnách, kuchyních nebo obývacích místnostech se nečistí tak často, jak by měly. Běžně se v nich hromadí prach, mastnota, a dokonce i plísně, pokud nejsou správně udržovány. Větrací mřížky je třeba pravidelně odšroubovat a vyčistit. Při důkladném úklidu použijte mýdlovou vodu a kartáček, který dostane nečistoty z každého záhybu.

3. Zadní strany elektroniky

Televizory, počítače, reproduktory a jiná elektronická zařízení mají vzadu často zamotané kabely a nepřístupná místa, kde se prach velmi snadno usazuje. Tento prach může ovlivnit nejen funkčnost, ale i životnost spotřebičů. Doporučuje se kabely pravidelně odpojovat a opatrně je otřít. Použijte suchý hadřík nebo speciální antistatický přípravek, aby nedošlo k poškození elektroniky.

4. Spodní strana nábytku

Pod postelí, skříněmi nebo pohovkami se hromadí prach a nečistoty, které při běžném úklidu snadno uniknou pozornosti. Přitom tyto místa mohou být domovem alergenů a roztočů, což může vést k problémům se zdravím. Při každém velkém úklidu nábytek posuňte a vyčistěte i těžko dostupné plochy. Pokud máte robotický vysavač, i ten by měl být schopen se pod nábytek dostat.

Uklízení
Uklízení

Foto: Freepik

5. Vnitřky skříní a šuplíků

I když se skříně a šuplíky zdají být bezpečně zavřené před prachem, skutečnost je jiná. Pravidelně se do nich dostávají nečistoty z oblečení, kosmetiky či drobných předmětů. Jednou za čas je dobré vyndat všechny věci, police důkladně utřít a přerovnat obsah. Výsledkem bude čisté a přehledné úložiště.

6. Záclony a závěsy

Záclony a závěsy mohou působit čistě, ale ve skutečnosti absorbují pachy z kuchyně, cigaretového kouře a prach. Proto byste je měli alespoň jednou za půl roku vyprat, a to v závislosti na intenzitě používání. Předejdete tak zbytečnému znečištění vzduchu v interiéru a také prodloužíte jejich životnost.

7. Spáry mezi kachličkami

Spáry v koupelně a kuchyni jsou magnetem na mastnotu, plísně a nečistoty. Pravidelný úklid těchto míst pomůže předejít hromadění bakterií a vzniku nevzhledných skvrn. Nejjednodušší způsob je použití starého kartáčku na zuby a čistícího prostředku určeného na spáry. Některé prostředky obsahují i dezinfekci, což je v těchto místech ideální.

8. Vrchní části lednice a trouby

Lednice a trouba patří mezi kuchyňské spotřebiče, které denně používáme, ale jejich vrchní části často zanedbáváme. Tam se ale velmi rychle usazuje mastnota a prach, což může vést k vytvoření tvrdých usazenin. Stačí jednoduchý krok – použijte odmašťovač a hadřík, abyste tyto plochy čistili alespoň jednou měsíčně.

9. Podložky pod koberci

Koberce, které máme po celé domácnosti, zachycují velké množství prachu a špíny. Avšak pod nimi, kde je většinou umístěna podložka, se mohou skrývat ještě větší nečistoty. Tyto podložky je dobré vyprat či důkladně vysát. Nepodceňujte pravidelné čištění, protože tyto skryté vrstvy mohou zhoršit kvalitu vzduchu v místnostech.

10. Okraje a lišty oken

Okna jsou běžnou součástí úklidu, ale co jejich rámy a lišty? Často se zde zachytávají nečistoty a prach, které během větrání pronikají do místnosti. Zanedbané okenní rámy mohou být zdrojem plísní. Doporučuje se čistit je alespoň dvakrát ročně, ideálně při mytí oken.

11. Kuchyňské spotřebiče – mixéry, kávovary a toustovače

V kuchyni se často zapomínáme na menší spotřebiče, jako jsou mixéry, kávovary nebo toustovače. Po každém použití bychom měli zkontrolovat, zda nezůstaly žádné zbytky jídla nebo tekutin. Při dlouhodobém zanedbání může dojít k ucpání a zhoršení funkčnosti těchto zařízení.

12. Matrace a postelové rošty

Matrace bývají domovem prachových roztočů a alergenů, které mohou způsobit problémy s dýcháním. Aby se tomu zabránilo, je dobré matrace jednou za čas otočit, vyvětrat a vysát. Stejně tak rošty, které jsou většinou přehlíženy, by měly být pravidelně čištěny.

13. Kabely a prodlužovačky

Svazky kabelů schované za nábytkem jsou často plné prachu, který je neviditelný na první pohled. Přesto je důležité tyto kabely čistit, protože nahromaděný prach může způsobit přehřívání, což je zvlášť nebezpečné. Kabely pravidelně otírejte a zkuste je udržovat co nejméně zamotané.

Závěr

Úklid domácnosti je sice náročný, ale pokud si vytvoříte pravidelný systém a zaměříte se i na méně viditelné plochy, vaše domácnost bude čistší a zdravější. Nezapomínejte ani na malé detaily a skrytá místa, která mohou být zdrojem prachu, alergenů a bakterií. Pomůžete tím nejen sobě, ale i celému svému domovu.

Zdroj: CNN.com (odkaz)