Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Historie svařeného vína: Cesta napříč staletími
Kořeny svařáku sahají až do starověkého Říma. Římané si víno často dochucovali různými bylinami a kořením, aby vylepšili jeho chuť nebo zakryli nedokonalosti méně kvalitních vín. Nápoj známý jako „conditum paradoxum“ (v překladu něco jako kořeněný zázrak) byl vlastně předchůdcem dnešního svařáku. Obsahoval víno, med, pepř, šafrán a další aromatické přísady.
S rozšířením římské říše se tento zvyk dostal i do severní Evropy, kde se přizpůsobil místním chutím a surovinám. V chladnějších oblastech Evropy se svařené víno stalo nejen zdrojem tepla, ale i prostředkem k povzbuzení imunity díky použitým kořením, která byla považována za léčivá.
Svařák v české tradici
V českých zemích se svařák těší oblibě už po staletí. Byl součástí zimních oslav, jarmarků a adventních trhů, kde sloužil jako hřejivý doplněk k tradičním pochoutkám. I dnes si jeho vůně spojujeme především s adventem a Vánoci.
Svařák je neodmyslitelnou součástí českých vánočních trhů – ať už v Praze na Staroměstském náměstí, v Brně, nebo na menších trzích v malých městech. Každý stánek má svůj vlastní recept, a tak se může stát, že na každém trhu ochutnáte trochu jiný svařák.
Symbolika svařeného vína
Svařák není jen nápoj – je to zážitek. Představte si, jak držíte horký hrníček, cítíte vůni skořice a vanilky a pozorujete vločky sněhu padající na zem. Tato kombinace vytváří pocit útulnosti, sdílení a sváteční atmosféry.
Navíc je to nápoj, který má spojovací sílu – málokdo si ho připravuje jen pro sebe. Svařené víno je ideální ke sdílení s přáteli a rodinou, třeba při vánočním pečení nebo večeru u pohádek.
Malé tajemství dokonalého svařáku
I když recept na dokonalý svařák naleznete v přiloženém videu, je důležité zmínit, že klíčem k úspěchu je kvalitní víno. Svařák nikdy nemá sloužit k „zakrytí“ horšího vína, ale naopak k jeho povznesení díky správné kombinaci koření a dalších ingrediencí.
Svařák v moderním pojetí
Zatímco klasika s červeným vínem, skořicí a pomerančem zůstává nejrozšířenější, dnes si můžete vychutnat i různé inovace. Existují varianty s bílým vínem, ovocným ciderem nebo dokonce nealkoholické verze pro děti a abstinenty. Experimentování je na vás, ale základní pravidlo zůstává: svařák má být příjemně sladký, voňavý a hlavně horký.
Zdroj: Vivino.com (odkaz)
Svařák
5
porcí7
minut104
kcalSuroviny
1 l červeného vína
1/2 pomeranče
1/2 citrónu
1 badyán
1 celá skořice
1 PL hřebíčku
2 PL medu / cukru
Postup
Do hrnce dáme všechny suroviny, pomeranč a citrón nakrájíme na plátky. Vše přivedeme téměř k varu. Nechceme, aby alkohol vytěkal, protože jeho bod varu je menší, než bod varu vody. Velice pomalu zahříváme až dosáhne zhruba 70 stupňů, což je tak teplé, že tam neudržíte prst. Poté udržujeme cca 5 minut a pod pokličkou. Pak vypneme plotnu a necháme pod pokličkou odpočinout.
Directions Step
Directions Step
Directions Step