Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Jedním z nejtradičnějších druhů vánočního cukroví jsou takzvané „banánky“. Zajímavé ale je, že i když je nazýváme banánky, nemají s banány vlastně nic společného. Většinou jsou to jen jednoduché piškotové nebo linecké tyčinky, které dostanou svůj typický podlouhlý tvar. Pojmenování je tedy spíše optický klam než chuťová narážka na tropické ovoce. A právě to mě vždycky mátlo – proč by cukroví mělo vypadat jako něco, čím vlastně vůbec není?
Banánky s banánovou chutí? Proč ne!
Letos jsem se rozhodl tuhle nelogičnost změnit. Vždyť co kdybychom opravdu vytvořili banánky, které doopravdy chutnají po banánech? Žádný prázdný název, žádný podvod. A tak vznikl recept, který dává vánočním banánkům nový rozměr. Moje revoluční banánky nejen připomínají svým tvarem klasické cukroví, ale jejich vůně a chuť vás překvapí.
Proč si je zamilujete?
Banánová chuť dodá tomuto cukroví nový náboj. Navíc díky banánu těsto krásně zvláční a nemusíte do něj přidávat tolik cukru, protože zralé ovoce je samo o sobě sladké. Kombinace s hořkou čokoládou působí elegantně a chuťově vyváženě.
Na vánočním stole budou tyhle „opravdové“ banánky příjemným překvapením. Hosté možná nejprve neuvěří, že to, co jedí, opravdu chutná po banánech. Ale až zjistí, že máte pravdu, bude z vašeho cukroví nový vánoční hit. A kdo ví? Třeba i vy tímhle receptem začnete malou revoluci ve vánočním pečení.
Nakonec je to právě o tom – tradice jsou krásné, ale občas je dobré je oživit a přidat jim trochu moderního šmrncu. Tak ať vám to letos voní banány a Šťastné a veselé!
Banánky s chutí banánů
10
porcí15
minut430
kcalSuroviny
250 g hladké mouky
50 g másla
cukr
med
citron
1 vejce
1 vanilkový cukr
Postup
Všechny suroviny si smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto.
Na mlýnku si dáme nástavec na banánky a vyrobíme tradiční banánky.
Dáme to na plech s pečícím papírem.
Následně to dáme péct do předehřáté trouby na 175 stupňů na 10 minut. Slepujeme to meruňkovou marmeládou a poléváme z půlky čokoládovou polevou