Foto: Freepik

Káva v ohrožení: Klimatické změny mění pravidla hry

Káva není jen obyčejný nápoj. Pro miliardy lidí představuje každodenní rituál a pro miliony farmářů na celém světě je zdrojem obživy. Tato rovnice však stojí na vratkých základech. Změna klimatu mění tradiční podmínky pro pěstování kávy, přičemž arabika, která tvoří až 60 % světové produkce, je zvláště zranitelná. Vyžaduje totiž stabilní tropické klima s optimálními teplotami a vysokou nadmořskou výškou.

Podle odborníků se do roku 2050 vhodné lokality pro pěstování arabiky sníží o polovinu. Brazílie, Kolumbie, Vietnam nebo Etiopie – klíčoví producenti kávy – se budou muset vypořádat s nečekanými výkyvy počasí, suchem, záplavami a jarními mrazy, které už dnes devastují úrodu.

Robusta: Záchrana nebo kompromis?

Druhá nejoblíbenější varianta kávy, robusta, se ukazuje jako odolnější vůči extrémním klimatickým podmínkám. Roste i v nižších nadmořských výškách, zvládá vyšší teploty a její výnosy nejsou tolik závislé na stabilním počasí. Má však své nevýhody. Chuťově bývá robusta považována za méně kvalitní – je hořčí, drsnější a obsahuje více kofeinu, což z ní dělá méně atraktivní volbu pro náročné konzumenty.

Přesto produkce robusty v posledních letech roste. Odolnost vůči klimatickým vlivům z ní činí perspektivní alternativu v době, kdy arabika ustupuje. Není tedy divu, že země jako Brazílie či Vietnam stále více diverzifikují své plodiny a přecházejí na robustu.

Technologie na pomoc farmářům

Kromě změny pěstovaných odrůd hledají producenti řešení v technologických inovacích. Satelitní monitoring, senzorická data o vlhkosti půdy nebo prediktivní modely počasí pomáhají farmářům lépe plánovat sklizeň a minimalizovat ztráty.

Dalším trendem je zavádění agrolesnictví, tedy kombinace kávy s dalšími plodinami. Stín poskytovaný vyššími stromy, například banánovníky, vytváří příznivější mikroklima a snižuje teplotní výkyvy. Navíc tak farmáři získávají více zdrojů příjmů, což zvyšuje jejich odolnost vůči nepříznivým podmínkám.r

Káva
Káva

Foto: Freepik

Budoucnost kávy: Robustní, ale nejistá

Světová spotřeba kávy neustále roste, zatímco produkce za ní zaostává. V roce 2023 poptávka převýšila nabídku o 3 %, což vedlo ke zdražování a nutnosti přehodnotit dosavadní strategie. Ačkoli robusta může být dočasným řešením, je zřejmé, že dlouhodobé změny budou vyžadovat širší přístup.

Káva, jak ji známe dnes, se možná stane luxusem. Konzumenti si budou muset zvyknout na nové chutě, nebo se vzdát svého každodenního šálku. To může být zároveň příležitostí ke změně myšlení – nejen o udržitelnosti kávy, ale i o dalších plodinách a spotřebitelských návycích.

Zdroj: Obnovitelne.cz (odkaz)