Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Představte si večer strávený s přáteli u stolu, kde se linou vůně česneku, koření a pomalu se rozleželého masa. Pivo studí ve sklenici, chléb voní čerstvostí a vy si ukrajujete kousek perfektně uleženého bůčku, který se vám rozplývá na jazyku. To není sen, to je realita, když víte, jak na to.
Nakládaný vepřový bok patří mezi ty recepty, které nepotřebují žádnou gastronomickou školu ani složité techniky. Vše stojí na trpělivosti a poctivém naložení masa. Klíčovou roli zde hraje česnek – ten nejen dodává nezaměnitelnou vůni a chuť, ale zároveň pomáhá masu správně dozrát a propojit se s ostatními ingrediencemi. S každým dnem v marinádě se chuť prohlubuje, struktura masa se mění a výsledkem je dokonalá souhra vůní a chutí.
Není divu, že podobné pochoutky najdete nejen v hospodách a pivnicích, ale i na domácích stolech těch, kdo ví, jak si udělat radost jednoduchými věcmi. Vepřový bok je v tomto ohledu ideální – obsahuje dostatek tuku na to, aby zůstal šťavnatý, ale zároveň se díky správné přípravě nestává těžkým. Ať už si ho vychutnáte jen tak s chlebem, nebo si ho dáte k pivu, vždy se budete těšit na další sousto.
Tohle není žádný průmyslový výrobek, kde převažují éčka a konzervanty. Tohle je návrat ke kořenům, k poctivé domácí kuchyni, která voní tradicí a chutná tak, jak si ji pamatujeme z dob, kdy ještě jídlo nebylo jen otázkou rychlosti, ale hlavně kvality.
Ať už si tento poklad připravíte na jakýkoliv způsob, jedno je jisté – jakmile jednou ochutnáte dobře uleželý nakládaný bok, už nikdy se nevrátíte k obyčejným uzeninám ze supermarketu. Ten rozdíl je obrovský. Takže vezměte nůž, připravte si chléb, otevřete si pivo a vychutnejte si každé sousto. Tahle delikatesa za to rozhodně stojí.
Zdroj: Žádný Špeky
Nakládaný bok v česneku
10
porcí24
hodin396
kcalSuroviny
1,5 kg vepřového boku
2 bobkové listy
1 ČL nového koření
1 cibule
10 cm zázvoru
1 PL celého pepře
1 PL kmínu
1 PL dijonské hořčice
2 PL sójové omáčky
2 PL worcesterové omáčky
40 stroužků česneku
2 PL gyros
2 PL majoránky
2 PL oleje
Postup
Vezmeme si větší hrnec, dáme tam vodu, 2 bobkové listy, 1 ČL nového koření, celou cibuli, 10 cm zázvoru, sůl a pepř. Dáme to vařit. Až se bude voda vařit, přidáme tam bok. My máme 1,5 kg. Pro jednodušší práci to děláme v papiňáku asi 40 minut.
Do hmoždíře dáme 1 PL celého pepře a 1 PL kmínu a podrtíme.
Přendáme do misky a přidáme 1 PL dijonské hořčice, 2 PL sójové a 2 PL worcesterové omáčky. Dále pak 20 stroužků česneku nastrouhaných na jemno, 2 PL gyros koření, 2 PL majoránky a 2 PL oleje. Vše poctivě zamícháme.
Na stůl si rozvineme dva pláty alobalu přes sebe, aby to bylo tlustší a zhruba polovinu marinády tam rovnoměrně doprostřed naklademe.
Položíme na to ten uvařený bok, ale ideálně vařící hned z hrnce. Zbytkem marinády potřeme zve všech stran bok. Posypeme ho ještě 20 stroužky česneku nakrájených na tenké plátky.
Zabalíme to do alobalu a klidně ještě do potravinářské fólie. Necháme samovolně zchladnout a když je bok vychladlý, dáme do ledničky. Necháme alespoň 24 hodin uležet.