Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Původ naan chleba sahá hluboko do historie, kdy jej připravovali nomádské kmeny na rozpálených kamenech nebo v tradičních pecích tandoor. Díky své nadýchané struktuře a jemně křupavé kůrce se stal neodmyslitelnou součástí indické kuchyně, kde se podává s máslem, česnekem nebo sýrem. Jeho univerzálnost však umožňuje experimentovat s chutěmi a využít jej i v moderních receptech.
Přestože dnes existuje nespočet variant tohoto chleba, klasický naan se vyrábí z mouky, jogurtu, vody a trochy oleje. Místo droždí se často používá prášek do pečiva nebo jedlá soda, což výrazně zkracuje dobu přípravy. Díky tomu si tento lahodný chléb můžete dopřát kdykoliv, aniž byste museli čekat hodiny na vykynutí těsta. Navíc jej lze přizpůsobit podle chuti – můžete přidat bylinky, česnek nebo třeba sezamová semínka pro extra křupavost.
Ať už si naan připravíte jako přílohu k exotickému jídlu, nebo jej naplníte lahodnými ingrediencemi a proměníte v plnohodnotný pokrm, jedno je jisté – jeho jednoduchost a chuť si vás zaručeně získají. Pokud jste si dosud mysleli, že domácí naan je náročný na přípravu, přesvědčíme vás o opaku!
Zdroj: Žádný Špeky
Indický chléb Naan
3
porce10
252
kcalSuroviny
sůl
sušený česnek
100 g bílého jogurtu
250 g hladké mouky
5 PL vody
1 PL oleje
máslo
1 stroužek česneku
Postup
Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho ideálně chvilku odležet.
Rozdělíme ho na šest bochánků a z nich uděláme tenkou placku či slzu.
Rozpálíme si pánev s nepřilnavým povrchem a zprudka to z obou strn opečeme.
Po vytažení je potřeme rozpuštěným máslem, kam jsme dali sůl, nastrouhaný česnek a koriandr.