Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Kouzlo černého piva v kuchyni

Černé pivo není jen k pití – jeho karamelové tóny a lehce nahořklá chuť dělají zázraky i při vaření. Díky obsahu cukrů pomáhá vytvořit lahodnou omáčku s jemně nasládlým podtónem, který perfektně ladí s kořením i chutí masa. Navíc enzymy obsažené v pivu pomáhají maso zjemnit a udělat ho dokonale křehkým. To je důvod, proč mnoho tradičních receptů na pomalu dušené maso černé pivo využívá.

Vepřové na černém pivu: Tradiční česká pochoutka

Tento recept je ukázkou toho, jak se dá spojit jednoduchost s maximální chutí. Stačí použít kvalitní vepřové maso, ideálně plec nebo krkovici, a pomalu ho dusit s cibulí, česnekem, trochou hořčice a černým pivem. Pomalé vaření způsobí, že se maso krásně rozpadá a nasákne všechny chutě. Výsledkem je jídlo, které chutná, jako by ho připravovala babička podle starého rodinného receptu. Podává se nejčastěji s knedlíky nebo bramborami, ale skvělé je i s chlebem.

Závěr: Stačí trpělivost a vznikne mistrovské dílo

Pokud chcete maso, které se doslova rozplývá na jazyku, zapomeňte na spěch. Tajemstvím tohoto receptu je dlouhé, pomalé vaření, díky kterému se chutě dokonale propojí. Přidání černého piva dodá omáčce hloubku a jemnou nasládlou chuť, která se v kombinaci s vepřovým masem postará o dokonalý gastronomický zážitek. A nejlepší na tom je, že příprava není nijak složitá – stačí pár ingrediencí, trpělivost a chuť vyzkoušet něco, co se v českých kuchyních vaří už po generace.

Zdroj: Žádný Špeky

Vepřové na černém pivu

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

1

hodina
Kalorie

149

kcal

Suroviny

  • 0,75 kg vepřové kýty

  • 1 černé pivo

  • Rajský protlak

  • 2 cibule

  • 4 stroužky česneku

Postup

  • Rozpálíme si hlubší pánev, přidáme olej či sádlo a dáme zprudka opékat plátky masa, které jsme si osolili a opepřili.

  • Když jsme to opekli z obou stran do hněda, tak ho vyndáme.

  • Na pánev můžeme přidat ještě trochu oleje a dáme tam na kostičky nakrájenou cibuli.

  • Přidáme rajský protlak, lehce promícháme, vrátíme maso zpět, dáme tam nakrájený česnek a zalijeme černým pivem. 

  • Můžeme připadně ještě podlít vodu či vývarem. Budeme to vařit do změknutí masa - cca 40 minut.

  • Dle potřeby můžete zahustit, ale ve většině případů to zahustí rozvařená cibule. Pět minut před dokončením přidáme dva stroužky nakrájeného česneku a necháme ještě dojít.