Foto: Freepik

Plastové krabičky jsou nezbytným pomocníkem v každé domácnosti. Jejich praktické využití sahá od skladování zbytků jídla v lednici, přes přepravu obědů do práce nebo školy, až po uchovávání potravin v mrazáku. Díky jejich univerzálnosti a dostupnosti se staly neodmyslitelnou součástí našich kuchyní. Přestože jsou plastové krabičky velmi užitečné, je důležité vědět, jak je správně používat a udržovat, aby byly bezpečné pro naše zdraví.

Jedním z hlavních problémů spojených s používáním plastových krabiček je možnost uvolňování škodlivých chemických látek do potravin. Některé plasty mohou obsahovat bisfenol A (BPA), látku, která se může za určitých podmínek uvolňovat do jídla a negativně ovlivňovat naše zdraví. Proto je nezbytné vybírat krabičky označené jako “bez BPA” a dbát na jejich správné použití podle doporučení výrobce. Symboly na krabičkách nám mohou pomoci určit, zda jsou vhodné pro použití v mikrovlnce, myčce nebo mrazáku.

Kromě výběru správných plastových krabiček je důležité věnovat pozornost i jejich údržbě. Špatně umyté krabičky mohou zadržovat zbytky jídla, které se mohou stát zdrojem nepříjemných pachů a bakterií. Pravidelné a důkladné mytí krabiček je tedy klíčové pro udržení jejich čistoty a hygieny. Existuje několik účinných metod, jak se zbavit mastnoty, zabarvení a nepříjemných pachů, které mohou plastové krabičky po delším používání získat.

Správná péče o plastové krabičky zahrnuje nejen jejich důkladné mytí, ale také vědomé používání. Nepoužívejte plastové obaly od jednorázových potravin pro dlouhodobé skladování a vyhněte se mytí v příliš horké vodě, pokud na to krabičky nejsou uzpůsobeny. Vyhněte se také použití drsných čistících prostředků a houbiček, které by mohly plast poškrábat a tím zkrátit jeho životnost. Dodržováním těchto jednoduchých zásad můžete prodloužit životnost vašich plastových krabiček a zajistit, že zůstanou bezpečné a hygienické pro každodenní použití.

Foto: Freepik

Výběr vhodných plastových krabiček

  1. Bez BPA: Ujistěte se, že krabičky neobsahují bisfenol A (BPA), který se může uvolňovat do potravin a představovat zdravotní riziko. Hledejte označení “bez BPA”, “BPS” nebo “BPFA”.
  2. Symboly použití: Kontrolujte symboly na krabičkách, které indikují, zda jsou vhodné pro myčku, mikrovlnku či mrazák. Symbol s vidličkou a sklenkou znamená, že materiál je bezpečný pro styk s potravinami.

Správné mytí plastových krabiček

  1. Ruční mytí: Pokud na krabičce není uvedeno, že je vhodná do myčky, myjte ji ručně v teplé vodě s prostředkem na nádobí. Vyhněte se vroucí vodě, která může plast poškodit.
  2. Odstranění skvrn:
    • Soda: Přidejte sodu do vody a naplňte krabičku. Nechte působit, poté důkladně vymyjte.
    • Ocet nebo citronová šťáva: Slabý roztok vody s octem nebo citronovou šťávou pomůže odstranit zabarvení a pachy. Po použití dobře opláchněte a osušte.
    • Papírové ubrousky a přípravek na nádobí: Do krabičky nalijte teplou vodu s prostředkem na nádobí, přidejte papírové ubrousky, zavřete a třepejte. Po minutě obsah vylijte a opláchněte.
  3. Odstranění zápachu:
    • Kávová sedlina: “Vydrhněte” krabičku lógrem z kávy, poté dobře opláchněte.
    • Roztok vody se sodou nebo octem: Tento roztok také pomůže odstranit nepříjemné pachy.
    • Slaná voda: Může být efektivní pro odstranění pachů.

Čemu se vyhnout

  • Drátěnky a hrubé houbičky: Ty mohou plast poškrábat, což vede k jeho rychlejší degradaci a zvýšené náchylnosti k pohlcování pachů a zabarvování.

Dlouhodobé skladování potravin

Nepoužívejte jednorázové plastové obaly od potravin (kelímky od jogurtů, PET lahve) k dlouhodobému skladování. Tyto obaly nejsou navrženy pro opakované použití a mohou uvolňovat škodlivé látky. Dodržováním těchto jednoduchých zásad prodloužíte životnost vašich plastových krabiček a zajistíte, že vaše potraviny zůstanou čerstvé a bezpečné k jídlu.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz), merrymaids.com (odkaz), allrecipes.com (odkaz)