Foto: Freepik

Požár v kuchyni může způsobit nejen škody, ale i vážná zranění. Nejrychlejším způsobem, jak uhasit hořící olej na pánvi, je zakrytí pokličkou nebo plechem na pečení.

Tím zamezíte přísunu kyslíku k ohni. Jste připraveni zajistit bezpečnost vaší domácnosti?

shrnutí

  • Požár kuchyně může být velmi nebezpečný.
  • Zakrytí hořící pánve je efektivní způsob hašení.
  • Připravit se na mimořádné situace je zásadní.

Příčiny vzniku požáru v kuchyni

V kuchyni může dojít k požáru z různých důvodů. Mezi nejčastější patří neopatrná manipulace s otevřeným ohněm, problémy s elektrickými spotřebiči a zapomenuté jídlo na sporáku.

Neopatrná manipulace s otevřeným ohněm

Jednou z hlavních příčin vzniku požáru v kuchyni je neopatrná manipulace s otevřeným ohněm. Používání svíček nebo plynových spotřebičů může být rizikové, pokud jste nepozorní.

Jestliže necháte svíčku bez dozoru, snadno může vzniknout požár. Plyn také představuje nebezpečí, pokud jeho únik nezpozorujete. Kombinace oleje a tuku může způsobit rychlé šíření ohně. Při smažení se olej přehřívá, a pár kapek na komín kotle může snadno začít hořet.

Problémy s elektrickými spotřebiči

Elektrické spotřebiče, jako je rychlovarná konvice, baterie nebo elektroinstalace, mohou být zdrojem požáru. Starší elektrospotřebiče mají vyšší riziko poruchy, což může vést k přehřátí a následnému požáru.

Použití více spotřebičů současně může přetížit elektroinstalaci. To vede k jiskření a požáru. Nesprávná údržba, například nečištění ventilačních otvorů, může vést k akumulaci tepla. Pravidelně kontrolujte stav vašich spotřebičů a včas je vyměňujte, aby se předešlo riziku.

Zapomenuté jídlo na sporáku

Zapomenuté jídlo na sporáku je další běžnou příčinou požárů v kuchyni. Když jídlo neustále vaříte nebo smažíte bez dozoru, může se tuk a olej přehřát a vzplanout.

Je snadné zapomenout na hrnec na sporáku, zejména když jste zaneprázdněni. Kouř z hořícího jídla může rychle naplnit místnost a způsobit nebezpečí pro všechny v domácnosti. Nedopalky cigaret také mohou zapálit materiály na kuchyňské lince. Každý malý nepozorný může mít vážné důsledky a o to doslova ihned.

Domácí výrobky

Problém může nastat i při tvoření domácích výrobků jako jsou svíčky nebo pečení a sušení hovězího masa na tzv. Jerky apod.

Prevence a bezpečnostní opatření

Zajištění bezpečnosti v kuchyni je klíčové pro prevenci požárů a ochranu vašich blízkých. Na co si dát pozor?

Výběr a umístění kuchyňských spotřebičů

Výběr správných spotřebičů může výrazně snížit riziko požáru. Moderní kuchyňské spotřebiče mají často zabudované bezpečnostní funkce. Například indukční vařiče se automaticky vypínají, pokud není detekována žádná nádoba.

Umístění spotřebičů hraje důležitou roli. Mikrovlnná trouba, trouba na pečení a další spotřebiče by měly být umístěny tak, aby jejich teplo nepoškodilo okolní nábytek. Udržujte volný prostor kolem spotřebičů a neblokujte větrání.

Detektory kouře a požární hlásiče

Detektory kouře a požární hlásiče jsou nezbytností v každé domácnosti. Tyto zařízení mohou zachránit životy tím, že vás včas upozorní na vznikající požár.

Detektory by měly být nainstalovány v kuchyni, jelikož právě zde často začínají požáry. Instalujte je také ve všech ložnicích a na chodbách. Pravidelně testujte baterie a vyměňujte je jednou ročně.

Použití inteligentních detektorů propojených s vaším mobilním telefonem vám může poskytovat okamžitá varování a zvýšit úroveň zabezpečení.

Bezpečnostní opatření ve vztahu k dětem

Děti v kuchyni mohou představovat riziko jak pro sebe, tak i pro vás. Jak sjednat bezpečnost spotřebičů, aby se děti nedostaly k horkým povrchům nebo ostrým předmětů.

Hasicí přístroj by měl být snadno dostupný, ale mimo dosah malých dětí. Vysvětlete starším dětem, jak správně používat hasicí přístroj a detektory kouře. Zabezpečte hořlavé materiály a zamezte přístup na sporák či troubu.

Dětské zábrany a blokády mohou pomoci udržet děti daleko od nebezpečných oblastí. Investujte také do pojistné smlouvy, která pokrývá škody způsobené požárem, ať už krátkodobé nebo dlouhodobé.

Postupy při vzniku požáru

Při vzniku požáru v kuchyni je nejdůležitější zachovat klid a postupovat rychle a bezpečně. Následuje návod, jak postupovat při hašení požáru.

Základy hašení požáru

Pokud se vám něco v kuchyni vznítilo, prvním krokem je zjistit zdroj plamenů. Pokud hoření není příliš intenzivní, můžete použít hasicí přístroj, hasicí sprej nebo dokonce jedlou sodu či sůl.

Nepoužívejte vodu na elektrické spotřebiče nebo hořící tuk, protože může situaci zhoršit.

Pokud máte po ruce hasicí přístroj, rychle jej aktivujte a zaměřte proud na základnu plamenů. Malé požáry často dokážete zvládnout sami, ale vždy buďte připraveni na evakuaci.

Specifika hašení tukových požárů

Tukové požáry jsou obzvláště nebezpečné a často vznikají při přehřátí oleje v pánvi. Nikdy se nesnažte tyto požáry hasit vodou, protože hořící tuk způsobí výbuch plamenů.

Místo toho použijte požární deku nebo vlhký ručník, kterým přikryjete pánvi, aby se odřízl přístup vzduchu. Alternativně můžete použít jedlou sodu nebo sůl, které tukový požár udusí.

Vyhněte se manipulaci s horkou pánví, abyste nezpůsobili další rozlití a rozšíření ohně.

Kdy zavolat hasiče

Pokud se vám nedaří požár uhasit rychle, okamžitě zavolejte hasiče. Telefonujte na tísňové číslo 150 a informujte je o místě a povaze požáru. Do5minut je pomoc u vás.

Zatímco čekáte na příjezd hasičů, snažte se udržet situaci pod kontrolou a prioritně zabezpečte evakuaci všech osob z místnosti.

Nepokoušejte se bojovat s požárem, pokud je příliš intenzivní nebo hrozí nebezpečí vašemu zdraví. Bezpečnost je vždy přednější.

Autor: Michaela Dočkalová, expert na finance