Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Původ a historie

Název “coleslaw” pochází z nizozemského výrazu “koolsla”, což znamená “zelný salát”. Základní verze tohoto salátu, tvořená většinou jen z nastrouhaného zelí a octa, byla známá už v 18. století. Během staletí se však recept vyvíjel a dnes existuje nespočet variant tohoto oblíbeného jídla, včetně těch, které obsahují mrkev, cibuli, křen nebo různé druhy koření.

Proč je tak oblíbený?

Jedním z hlavních důvodů, proč je coleslaw tak populární, je jeho jednoduchost. Základní ingredience – zelí, mrkev a majonéza – jsou snadno dostupné a levné. Coleslaw je také rychlý na přípravu, což z něj činí ideální volbu pro rodinné večeře, pikniky či grilování. Jeho svěží chuť a křupavá textura jsou skvělým kontrastem k těžším jídlům, což je jeden z důvodů, proč se tak často podává s masitými pokrmy, jako jsou žebírka nebo pečené kuře.

Zdravotní přínosy

I když je coleslaw často spojován s majonézou, kterou mnozí považují za méně zdravou, základní ingredience samotného salátu jsou velmi výživné. Zelí je bohaté na vitamíny C a K, vlákninu a antioxidanty. Mrkev dodává vitamín A a podporuje zdraví očí a imunitního systému. Pokud zvolíte lehčí verzi zálivky, třeba s jogurtem místo majonézy, coleslaw se stává i zdravější variantou příloh.

Variabilita receptu

Coleslaw není jen o jedné verzi receptu. V různých koutech světa existují odlišné varianty tohoto salátu, což ukazuje na jeho univerzálnost. Někteří dávají přednost kyselé zálivce s octem, jiní zase sladší variantě s cukrem či medem. V asijské kuchyni se často přidávají sezamová semínka nebo zázvor, zatímco v USA je oblíbená krémová verze s tučnou majonézou. Tato flexibilita dává prostor každému přizpůsobit si coleslaw podle svých preferencí.

Coleslaw jako kulturní fenomén

Dnes je coleslaw pevnou součástí fast foodového menu po celém světě. Ať už jde o rychlé občerstvení, barbecue nebo domácí grilování, najdete ho vedle hranolků a hamburgerů v mnoha zemích. Jeho popularita ale není pouze otázkou rychlého občerstvení – coleslaw se stále více objevuje i v luxusnějších restauracích, kde se připravuje s prémiovými ingrediencemi a rafinovanějšími zálivkami.

Závěr

Coleslaw je dokonalou ukázkou toho, jak může být jednoduché jídlo zároveň chutné, výživné a univerzální. Ať už hledáte rychlou přílohu k hlavnímu jídlu nebo osvěžující salát na letní grilování, coleslaw je vždy skvělou volbou. Jeho historie, variabilita a jednoduchost z něj dělají jeden z nejlepších salátů, který se hodí ke všemu.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky, chadsbbq.com (odkaz)

Coleslaw

Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 1/2 bílého zelí

  • 1 zakysanou smetanu

  • 1 PL octa

  • 1 cibule

  • 3 mrkve

Postup

  • Na hrubém struhadle si nastrouháme zelí. Na jemném struhadle pak cibuli a mrkev. 

  • Přidáme trochu octa, zakysanou smetanu a můžeme i trochu cukru. 

  • Vše promícháme a můžeme zelí lehce rukama podrtit, aby pustilo více šťávy.

  • Directions Step